Mielipide

Mielipide: Tampereen yliopisto tarvitsee uuden hallituksen, joka ymmärtää tiedettä ja korkeimman opetuksen luonnetta

Kaksi yliopiston dosenttia on sitä mieltä, että TTY:n edustajien pitäisi jättää Teknologiateollisuus ry:n etujen vaaliminen vähemmälle ja ottaa vastuuta toimivan ja sitoutuneen yliopistoyhteisön luomisesta.

Jukka Vuokola / Aamulehden arkisto
Mielipide: Tampereen yliopisto tarvitsee uuden hallituksen, joka ymmärtää tiedettä ja korkeimman opetuksen luonnetta

Tampereen yliopistojen yhdistyminen on herättänyt paljon pelkoa, miten uutta yliopistoa hallitaan ja johdetaan.

Ville Kivimäki, Maria Mäkelä

Tampere3-prosessin ympärillä käytävä huolipuhe, jota viimeisimpänä on esiintynyt TTY:n konsistoriprofessorien julkisessa kannanotossa (AL 1.7.), vie huomiota väärään suuntaan. Tampereen yliopiston tutkijat ja opettajat eivät kaipaa rauhoittelua vaan uuden, tieteen ja korkeimman opetuksen luonnetta ymmärtävän hallituksen.

Yhdistyneen yliopiston seitsemästä tiedekunnasta viisi rakentuu kokonaan tai suurimmalta osaltaan TaY:n varaan. Tampereen yliopisto tuo liittoon mukanaan merkittävimmät tulokset ja voimavarat.

Molemmat yliopistot tuovat mukanaan myös pääomansa. Tällä hetkellä TTY:n säätiöpääoman tuottoa sijoitetaan yliopiston toimintaan noin kolme miljoonaa euroa vuodessa, muun muassa rakentamiseen ja infraan. Vertailun vuoksi todettakoon, että vuonna 2017 TaY:n tutkijat hankkivat 45,6 miljoonaa euroa kilpailtua, ulkopuolista rahoitusta suoraan käytettäväksi yliopiston toimintaan, TTY:n tutkijat 42,7 miljoonaa.

On aika ryhtyä rakentamaan yhteistä yliopistoa edellä mainittujen vahvuuksien ja realiteettien varaan. Tällä hetkellä keskeiset tulevaisuuden linjaukset tehdään yliopiston konsistorissa äänestystuloksilla 10–10 puheenjohtajan äänen ratkaistessa päätökset TTY:n edustajien hyväksi.

Puheenjohtajaa ei ole valittu vaaleilla, vaan hänet nimitti uuden säätiöyliopiston siirtymäkauden hallitus vastoin yliopiston omaa johtosääntöä. Maksimaalista valtaa käyttävä hallitus on taantunut vanhanaikaiseen johtamistyyliin, jossa henkilöstöä kuunnellaan vain näennäisesti ja kriittiset äänet leimataan muutosvastarinnaksi.

Tampere3-fuusion vahvemmalta osapuolelta on kaapattu valta rakentaa omaa tulevaisuuden yliopistoaan.

Tampereella tehdään Suomen parasta kriittistä, monitieteistä yhteiskuntatutkimusta.

Tampereen yliopisto on kansainvälisesti erittäin vahva muun muassa viestinnän, lääketieteen, historian, terveystieteiden, kirjallisuuden, informaatiotutkimuksen sekä ihmisten ja tietokoneiden vuorovaikutuksen aloilla.

Teknillisen yliopiston tutkimusalat voivat merkittävästi vahvistaa kokonaisuutta, kunhan TTY:n edustajat jättävät Teknologiateollisuus ry:n etujen vaalimisen vähemmälle ja ottavat vastuuta toimivan ja sitoutuneen yliopistoyhteisön luomisesta.

Ennen kaikkea uusi yliopisto tarvitsee pian uuden hallituksen, joka ymmärtää yliopiston todelliset vahvuudet, mittasuhteet ja tulevaisuuden mahdollisuudet. Hallituksen on oltava legitiimi sen suuren enemmistön silmissä, joka jatkossakin tekee leijonanosan yliopiston työstä ja tuloksesta. Sen on ymmärrettävä, mitä tarkoittaa kriittinen ja riippumaton tutkimus.

Tampereen kaupunki ansaitsee parempaa kuin maakunnallisen halpaversion Aalto-yliopistosta. Koko suomalainen yliopistokenttä seuraa, kuinka Tampereella lopulta onnistutaan ja kenen ehdoilla uudistus toteutetaan.

Fuusio

Tampere3 on fuusio, jossa kaikilla mittareilla suurempi Tampereen yliopisto (TaY) yhdistyy pienempään Tampereen teknilliseen yliopistoon (TTY). Vuoden 2017 yliopistorankingissa (Times Higher Education) TaY on arvioitu maailmassa sijoille 201–250, TTY sijoille 501–600.

Tampereen yliopisto syntyy vuoden 2019 alusta yliopistojen yhdistyessä. Suunnittelussa ovat mukana Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu (Tamk).

Yliopistot yhdistyvät uudeksi säätiöyliopistoksi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio