Mielipide: Tampereen päätös kilpailuttaa kehitysvammaisten asumispalvelut hämmentää

Miksi Tampere kilpailuttaa Vuoreksen ja Kalkun kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelut?

Kari Mankonen
Mielipide: Tampereen päätös kilpailuttaa kehitysvammaisten asumispalvelut hämmentää

Kilpailutuksen seurauksena on hyvin suuri todennäköisyys, että palveluntuottaja vaihtuu.

Keijo Linja

Tampereen kaupunki on päättänyt kilpailuttaa Vuoreksessa ja Kalkussa asuvien kehitysvammaisten henkilöiden asumisen palvelut. Tarjouspyyntö julkistettiin pääsiäisen aikaan.

Kysymyksessä on 32 erittäin paljon apua ja tukea tarvitsevaa kehitysvammaista henkilöä, jotka ovat pääosin muuttaneet entisen Pirkanmaan sosiaalipalvelujen kuntayhtymän kuntoutuslaitoksesta neljä–viisi vuotta sitten. Monilla heistä oli takanaan pitkä laitostausta ja heidän muuttonsa vaati erittäin paljon valmistelua ja valmistautumista. Tämä asumisen muutos oli heille erittäin vaativa prosessi.

Julkaistussa tarjouspyynnössä hinnan osuus on 70 prosenttia ja laatupisteiden 30 prosenttia. Huomionarvoista on, että tarjouspyynnössä ei ole eritelty asukkaiden yksilöllisiä avun ja tuen tarpeita, joihin tuo pyydetty hinta voisi perustua. Hankintamenettelyssä käytettyä tapaa osallistaa vaikeasti kehitysvammaiset ihmiset tarjouspyynnön valmisteluun voidaan pitää lähinnä muodollisuutena.

Meillä kehitysvammaisten henkilöiden läheisillä on kokemusta siitä, että palveluntuottajien motiivit tarjousten ja hintojen antamiseen voivat vaihdella suurestikin. Nykyinen hankintalain mukainen kilpailutusmenettely synnyttää aivan erilaisia asumispalveluita kuin Vuoreksessa ja Kalkussa asukkaat turvalliseen arkeensa tarvitsevat.

Asukkaiden läheiset ovat kirjelmöineet kaupungille ja pyytäneet, että kaupunki käyttäisi sillä olevaa harkintavaltaa ja muuttaisi olemassa olevat sopimukset palveluseteliksi tai yksilöllisiksi hankintapäätöksiksi asukkaiden elämänlaatuun ja hyvinvointiin perustuen. Kaupunki ei ole tähän suostunut, vaan katsoo, että sen on hankintalain vuoksi kilpailutettava palvelut uudelleen. Tämä siitä huolimatta, että työministeri Jari Lindström (sin.) antoi kunnille ohjauskirjeen 17.10.2017 ja totesi, että hankintalakia on noudatettava vain silloin, kun päätetään kilpailuttaa. Näitä muita keinoja kunnat voivat käyttää vapaasti.

Tampereen kaupunki ei päättänyt näin tehdä. Siitä huolimatta, että ensimmäisen Ylisen (Pirkanmaan sosiaalipalvelujen kuntayhtymän kuntoutuskeskus Ylinen) purun yhteydessä ilmeisesti viisi laitoksesta muuttanutta henkilöä palasi asumisyksikkö Hannunlinnasta muutaman kuukauden jälkeen kuntoutuslaitokseen. Osa on tietojeni mukaan huonossa kunnossa. Siitä huolimatta, että Joukon talon kilpailutuksessa palveluntuottaja vaihtui ja uusi palveluntuottaja on pistänyt osan aikaa vuodesta ei-puheella kommunikoimattoman henkilön Pitkäniemen laitoshoitoon merkittävästi kalliimpiin palveluihin.

Julistetun kilpailutuksen seurauksena on hyvin suuri todennäköisyys, että palveluntuottaja vaihtuu. Yhtenä aamuna asukkaiden luokse intiimejä aamutoimia avustamaan saapuvat aivan uudet ihmiset. Kuka meistä hyväksyy tämän menettelyn omalla kohdallaan? Kuka sallii sen tapahtuvan kehitysvammaisille ihmisille, jotka eivät pysty puolustautumaan?

Kirjoittaja on Tampereen kehitysvammaisten tuki ry:n puheenjohtaja

Kilpailutus

Tampereen kaupunki on pyytänyt tarjouksia kehitysvammaisten henkilöiden ympärivuorokautisesta asumispalvelusta Vuoreksen ja Kalkun asumispalveluyksiköissä.

Suunniteltu aloitus on 1.10.2018. Sopimus on voimassa 31.12.2020 asti.

Sopimuksen alkaessa nykyiset asumispalveluyksikön asiakkaat siirtyvät valitun palveluntuottajan asiakkaiksi sekä uusien sopimus- ja hintaehtojen piiriin.

Kalkussa on 15 paikkaa. Vuoreksessa on 15 pitkäaikaisen asumisen paikkaa ja kaksi lyhytaikaisen asumisen paikkaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio