Mielipide

Mielipide: Suomessa aliarvostetaan bioenergiaa

Suomessa olisi tarjolla teollisuudelle lukematon kilometri- ja kuutiometrimäärä polttoaineeksi soveltuvaa biomassaa. Se on tähän asti ollut aliarvostettua.

Mielipide: Suomessa aliarvostetaan bioenergiaa

Bioenergiaa. Äänekosken tehdas suoltaa myös bioenergiaa.

Juhani Raunila

Suomessa olisi tarjolla teollisuudelle lukematon kilometri- ja kuutiometrimäärä polttoaineeksi soveltuvaa biomassaa. Se on tähän asti ollut aliarvostettua, yhteiskunnalle hyödyttömänä ja haitallisena pidettyä jäte- ja roskapuuta, hakkuutähdettä tienvarsilla.

Leventämällä teiden näkemäalueet huomattavasti laajemmaksi energian siirtolinjojen taakse, saataisiin minimoitua hirvi- ja porovaaraa, kun autojen lämpökamerat hälyttäisivät aiemmin eteen ryntäävistä eläimistä. Myrskyjen katkomat puut sähkölinjojen johtojen päällä yhteiskuntaa lamauttavina sähkökatkoksina loppuisivat.

Tienvarsilta hakatun hakkeen ja kuitutukkien kuljettamisen vaatima kuljetusinfra uusiin mahdollisiin lisälämpövoimaloihin olisi jo nyt olemassa valmiina tieverkkona raideliikenneverkon lisäksi ympäri maata.

Liikenneverkon yhteyteen sijoitetut uudet lämpövoimalat voisi sijoittaa optimaalisesti hakkeen kuljettamisen kanssa. Haketta voimalan polttoaineeksi ei enää välttämättä tarvitse kuivata poltetun tuoreen hakkeen sisältämän syntyvän korkeamman savukaasujen tuottaman lämpöarvon tähden.

Muun muassa pajun haketus kannattaisi tehdä jopa noin 2-4 vuoden välein. Tällä menettelyllä voitaisiin siirtyä koko maan energian tuottamisen omavaraisuuteen, eikä tarvitsisi tuoda 50 miljoonan euron arvosta haketta ja purua Venäjältä. Ylijäämä voitaisiin myydä vientiin, kuten nytkin viedään Ruotsiin.

Uudet sähkö-, hake- ja pellettilämpövoimalat tuottaisivat investointeja ja työpaikkoja. Haitallinen kaatopaikkajäte yhdyskuntien läheisyydessä pienenisi, kun biovoimaloiden lähistöllä olevat yhdyskunnat tuottaisivat poltettavaa energiaa.

Uusiutuvan bioenergian ansiosta maan huoltovarmuus kasvaisi sähkö- ja lämpöenergian suhteen.

On huomattava, että myös puun kuori sisältää runsaasti polttoenergiaa. Käyttämällä uusiutuvaa bioenergiaa polttoaineena, saadaan sen kierto takaisin luontoon maksimaalisesti hyödynnettyä palauttamalla sen tuhka luonnon kiertokulkuun hiilijalanjäljeksi seuraavan bioenergian sukupolven lannoitteeksi.

Subventoimalla uusiutuvan bioenergian tuottamiseen tarkoitettuja investointeja verohelpotuksin biovoimaloille, maatiloille ja muille asuinkiinteistöille, saadaan syntymään sähköä ja lämpöä hakkeella, puunkuorella, pelletillä, biokaasulla, kutterilla, briketeillä ja aurinkokeräimillä.

Ruotsi on toisin kuin Suomi tukenut muun muassa pellettilämmitystä verotuksellisesti. Miksi Suomi ei sitä tee?

Monta lähdettä

Bioöljy valmistetaan puuperäisestä raaka-aineesta, eli mäntyöljystä, metsätähteestä, hakkeesta tai sahanpurusta.

Bioetanolin raaka-aine voi taas olla lignoselluloosapohjaista olkea, sahanpurua, maatilojen korjuutähteitä, energiakasveja, puutähteitä, paperi- ja leipomojätettä.

Ei ainoastaan Äänekosken uusi Metsä Fibren biolaitos tuota sivutuotteenaan ylen määrin puun sivutuotteita, vaan niitä syntyy jo nyt kaikilla Suomen sahoilla ja muilla puunjalostajilla.

Lähde: Juhani Raunila


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Raunila ei taida olla metsänomistaja. Jos teiden piennaralueita ja johtokatuja levennetään, samalla lähtee tuhansia hehtaareja metsämaata, jolla nykyisin kasvaa oikeita puita. Niiden käyttökelpoisuus ja taloudellinen arvo ovat moninkertaiset verrattuna matalaan pajukkoon. Kuinka metsän tuhoaminen perustellaan ja kuka maksaa korvaukset metsänomistajille?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio