Mielipide: Pysäytetään 0,01 prosentin diktatuuri, ihmisellä ei ole vanhemman oikeutta planeetallamme

Eläinten etuja ajavat puolueet ovat yksi nopeimmin kasvavista poliittisista liikkeistä. Eläinoikeuksien puolesta kirjoittavat ovat sitä mieltä, että kestävä tulevaisuus saavutetaan vain kunnioittamalla muita elämänmuotoja. Tiedämme tämän, mutta emme ymmärrä sitä.

PIROSCHKA VAN DE WOUW
Mielipide: Pysäytetään 0,01 prosentin diktatuuri, ihmisellä ei ole vanhemman oikeutta planeetallamme

Mieleipidekirjoituksen toinen kirjoittaja Marianne Thieme on Hollannin eläinoikeuspuolueen johtaja. Puolueella on Hollannin parlamentissa kaksi edustajaa.

Santeri Pienimäki, Marianne Thieme

Poliitikot innostuvat enemmistöistä, mutta me ihmiset emme millään muotoa ole enemmistö. Professori Ron Milon johtaman tieteilijöiden ryhmän laatima raportti osoittaa, että 7,6 miljardin ihmispopulaatio käsittää vain 0,1 promillea kaikesta maailman eläimistöstä. Samalla populaatiomme on taakka maailman muille elämänmuodoille.

Josmikä tahansa muu eläin saisi aikaan yhtä paljon tuhoa kuin ihminen, tekisimme kaikkemme, jotta pääsisimme siitä välittömästi eroon. Jo nyt kirjaimellisesti teemme niin eläimille, jotka ovat elintärkeitä omalle henkiinjäämisellemme. Taistelemme esimerkiksi hyönteisiä vastaan tuholaismyrkyillä, ja samalla vaarannamme oman elämämme, vaikka tekojen seuraukset näkyvät viiveellä.

Kestävä tulevaisuus saavutetaan vain kunnioittamalla muita elämänmuotoja. Tiedämme tämän, mutta emme ymmärrä sitä riittävän selvästi. 83 prosenttia kaikista luonnonvaraisista nisäkkäistä ja kasveista on tuhoutunut ihmisen toiminnan seurauksena. Elämä maapallolla muuttuu täysin riippuen siitä, palautetaanko biodiversiteettiä vai ei.

Toisen maailmansodan jälkeen maailmanlaajuinen kananlihan kulutus nousi räjähdysmäisesti eläintuotannon teollistumisen myötä. Nykyään kesykana on suurilukuisin lintulaji maailmassa: noin 60 miljardia yksilöä tapetaan vuosittain. Siipikarja edustaa noin 70 prosenttiä kaikista planeettamme linnuista, mikä tarkoittaa, että vain noin 30 prosenttia kaikista linnuista on enää luonnonvaraisia.

Lisäksi puolet kanalajeista on kadonnut, koska siipikarjateollisuus keskittyy pääasiassa kanojen tehotuotantoon. Lajien pieni määrä on jo itsessään riski geneettisiä vikoja ajatellen. Lisäksi globaalisti laaja antibioottien käyttö sekä taudinkantajien aikaansaamat infektiot ovat suuri riski ihmisten terveydelle. Tieteilijöiden mukaan eläimistä ihmisiin siirtyvät taudit voivat johtaa pandemiaan, jollaista ei ole aiemmin nähty.

Ihmiskunta keskittyy niin paljon itseensä, että lähes kaikkien poliittisten puolueiden ohjelmia määrittävät ihmisen lyhyen tähtäimen edut. Vuonna 2006 ensimmäistä kertaa kansalliseen parlamenttiin äänestettiin puolue, joka julisti, että sen ajattelun lähtökohta on muiden kuin ihmisten edut. Hollannin parlamenttiin pääsi kaksi eläinpuolueen, Partij voor de Dieren, edustajaa. Tällä hetkellä edustajien määrä on kasvanut niin, että parlamentissa on viisi edustajaa.

Kansainvälisesti eläinten etuja ajavat puolueet ovat yksi nopeimmin kasvavista poliittisista liikkeistä. Äänettömän ryhmän etuja ajava poliittinen liike ajaa myös sen pienen, vaikkakin dominoivan 0,01 prosentin etuja.

Ihmisellä ei ole minkäänlaista vanhemman oikeutta planeetallamme, eikä ihmisen älykkyyttä voida pitää perusteluna itse julistamallemme ylivallalle. Ei ole perusteltua hallita ja alistaa lajeja niiden koko elämän ajan.

Paljon puolueita

Maailmassa on tällä hetkellä 19 eläinten asiaa ajavaa puoluetta – Eläinoikeuspuolue (EOP) on yksi niistä – sekä yli 17 000 eläinsuojelujärjestöä puolustaen kaikkia eläviä ja erityisesti niitä, joita ihmiset pitävät yhä esineenä, heikompana, karjana tai ruokana. Politiikan vallankumouksellisuus perustuu näkemykseen siitä, että ihmisillä on moraalisina olentoina velvollisuus huomioida muiden lajien tarpeet yhteiskuntaamme rakennettaessa. Uhanalaisista eläimistä otetaan myös tatuointeja.

Lähde: Artikkelin kirjoittajat


Kommentit (4)

  • Nimettömälle 12:28

    Nimetön klo 12:28: Prosenttiosuuden muutos johtuu varmastikin pääosin teollisesti kasvatettavien lintujen määrän lisääntymisestä koska sen volyymi on niin iso, mutta kommenttisi muotoilusta ymmärtää että luonnonvaraisten lintujen määrät eivät pienenisi. Se olisi vakava väärinymmärrys. Lintulajeja uhkaa samalla lailla elinympäristöjen muutosten takia sukupuutto kuin niin käsittämättömön monia muitakin lajeja niin monista eliöryhmistä.

  • Winston Smith

    Näitä puolueita on ollut aina, mitkä lupaavat hyvää siksi, että sillä saadaan suosiota. Sen jälkeen voidaan ajaa omia asioita. Esimerkiksi taistolaiset keksivät 70-luvulla perustaa vihreän liiton. Nuoret luulevat sen ajavan ympäristöasioita.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio