Mielipide

Mielipide: Kesäteatteri tarjosi ennakkoluuloja ja stereotypioita menneisyydestä

Kahden Pyynikin kesäteatterissa käyneen katsojan mielestä näytelmä

Leena Klemelä
Mielipide: Kesäteatteri tarjosi ennakkoluuloja ja stereotypioita menneisyydestä

Tom Lindholm (vas.) touhuilee omiaan kun Ehtoolehdon muut sankarit Eija Vilpas, Tuija Piepponen ja Pirkko Hämäläinen perehtyvät asioihin. Pyynikin kesäteatterissa seikkailevat nyt vanhukset.

Milla Toivanen, Matleena Moisio

Kävimme katsomassa Pyynikin kesäteatterin Ehtoolehdon sankarit -näytelmän. Odotimme saavamme melko kepeää lauantai-illan viihdettä.

Emme osanneet aavistaakaan, että näytelmän jälkimmäinen tunti olisi yhtäjaksoista haitallisten ennakkoluulojen ja stereotypioiden, jopa rasismin esiinmarssittamista. Ehtoolehdon sankarit käsittelee ennakkoluuloisesti niin suomenruotsalaisia, virolaisia, balkanilaisia, venäläisiä kuin oletettavasti Itä-Afrikasta Suomeen muuttaneita.

Haitallisten stereotypioiden käsittely taiteessa on toki toivottavaa, mutta niitä tulisi silloin käsitellä kriittisesti, ei vahvistaa entisestään. Mannerheimin lastensuojeluliitto toteaa jo yläkoululaisille suunnatussa tukioppilaskoulutuksessaan, että stereotyyppisen ajattelun kyseenalaistaminen on tärkeää, sillä stereotypiat saattavat altistaa rasismille ja vihapuheelle. Siellä sanotaan myös, että omia ennakkoluuloja kannattaa tunnistaa ja kyseenalaistaa. Kunpa niin olisi tehty ennen kuin tätä näytelmää alettiin esittää.

Näytelmässä esimerkiksi balkanilainen ihminen kertoo, etteivät balkanilaiset syö ihmisiä. Lisäksi kyseinen hahmo oli myös kirjoitettu viittaamaan afrikkalaisoletettuun toteamalla, että hänen ihmissyömättömyydestään ei voi olla varma. Miten tällainen dialogi päätyy esitettäväksi?

Venäjän ihmisoikeusongelmiin on suotavaa tarttua myös taiteen keinoin, mutta miksi päädyttiin vuorosanoissa r-sanan käyttöön ja sille naureskeluun? Näyttelijöiden vuorosanoihin oli jostain syystä kirjoitettu niin tämä r-sana kuin n-sanakin. Molemmat oli ilmeisesti tarkoitettu huumoriksi. Emme kokeneet niitä lainkaan hauskaksi. Haluaisimme tietää myös, mistä johtuu, että vielä tänäkin päivänä mies pukeutuneena naiseksi on vitsi. Erityisen irvokkaalta se tuntui, kun olimme katsomassa näytelmää Helsinki Priden pääpäivänä.

Kaiken kaikkiaan Ehtoolehdon sankarit oli varsinainen tuulahdus ajasta, jonka luulimme olevan jo menneisyyttä. Pyynikin kesäteatteri sanoo olevansa ”katsojia arvostava, vastuullinen ja yllätyksellinen”. Kahta ensimmäistä emme havainneet, mutta viimeinen näistä piti kyllä paikkansa – erittäin negatiivisessa mielessä.


Kommentit (6)

  • Nimetön

    Ja taas päästään rasistikorttia heiluttamaan, huoh. Ymmärtäkää nyt että teatteri on teatteria, tosin peilaten todellisuutta ja nykypäivää.

    Kaiken lisäksi: ”…miksi mies pukeutuneena naiseksi on vitsi”.? Siksi, että se on todellakin vitsi, ja huvittavaa (tosin tapauksesta riippuen vähän säälittävääkin) katseltavaa.

  • Nimetön

    Tämä komediahan kertoo vanhuksista, joiden nuoruudessa ko. ilmaisut olivat arkipäiväisiä. Teatteriesityksen katsominen vaatii jonkinverran sivistystä ja huumorintajua.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio