Mielipide: Kaupunkifoorumi on tärkeä Euroopallekin

Eurooppa on maailman ykkönen kaupunkikehityksessä. Konkreettiset tulokset ovat Euroopassa maailman parhaita.

Arttu Laitala / Alma Median arkisto
Mielipide: Kaupunkifoorumi on tärkeä Euroopallekin

Kuala Lumpurissa kokoontuu parhaillaan maailman kaupunkifoorumi.

Corina Crețu

Maailman kaupunkifoorumi – miksi se on tärkeä Euroopan kaupungeille? Miksi tämä foorumi liikuttaa puolta miljardia eurooppalaista ja vaikkapa tamperelaisia osana tätä porukkaa? Lähinnä siksi, että maailman kaupunkien välillä toteutuu perhosvaikutus: se, mitä tehdään tai jätetään tekemättä tuhansien kilometrien päässä Euroopasta asioissa, jotka liittyvät energiaan, ilmastoon, ympäristöön tai sosiaalipolitiikkaan, voi vaikuttaa väkevästi Suomenkin ja Euroopan kaupunkeihin sekä maakuntiin.

Eurooppa on maailman ykkönen kaupunkikehityksessä. Konkreettiset tulokset ovat maailman parhaita, esimerkiksi energiansäästöt, puhdas liikenne tai kaupunkilaisia osallistava politiikka. Myös menetelmät ovat parhaita: EU:n kaupunkiagendan avulla EU-maiden hallitukset, paikallisviranomaiset ja kansalaisyhteiskunta toimivat yhdessä tasavertaisina ja parantavat elämänlaatua Euroopan kaupungeissa.

Kuala Lumpurissa tehtävänäni on edistää tämän mallin ja muiden hyvien käytäntöjen vaihtoa Euroopan ja muiden maanosien välillä. Näin on tehtävä siitä syystä, että on turhaa suojella maapallon ilmastoa Euroopassa, jos sitä pilataan muualla. Tämän vuoksi Euroopan unioni haluaa pysyä eturivissä, kun kestävän kehityksen tavoitteita pyritään saavuttamaan vuoteen 2030 mennessä. Me itse olemme jo ryhtyneet tekoihin tässä asiassa, ja meidän on kannustettava muuta maailmaa tekemään samoin.

Uusi kaupunkikehitysohjelma on tärkeä askel eteenpäin, sillä se auttaa kaupunkeja ympäri maailman konkreettisin toimin ratkaisemaan kaupunkikehitykseensä liittyviä ongelmia. Toimet räätälöidään kaupungin tilanteen ja tarpeiden mukaan. Meidän on oltava ylpeitä myös siitä, että uudessa maailmanlaajuisessa kehitysohjelmassa näkyy selvä Euroopan kädenjälki. Ohjelma tosiaankin kuvastaa Euroopan omaa näkemystä kestävästä kaupunkipolitiikasta, jossa ketään ei jätetä oman onnensa nojaan, ja jossa kaikki osapuolet tekevät yhdessä työtä kaupunkinsa hyväksi.

Varsinkin nyt kun joillain tahoilla on epäilyksiä Euroopan yhdentymishankkeen ja sen tulevaisuuden suhteen, on syytä muistaa, että Eurooppa on kymmenille miljoonille ihmisille eri puolilla maailmaa esikuva ja malli, jota kannattaa seurata. Eurooppa on sitä monilla aloilla.

Kaupunkipolitiikka on niistä yksi. Olen ylpeä siitä, että voin esitellä Euroopan aikaansaannoksia niiden kolmen sitoumuksen toteuttamisessa, jotka annoimme vapaaehtoisesti ja julkisesti vuonna 2016 Quitossa. Sitoumukset koskevat seuraavia kokonaisuuksia: uuden maailmanlaajuisen kaupunkikehitysohjelman toteuttaminen EU:n nykyisen kaupunkiagendan avulla, yhdenmukaistetun kaupunkimääritelmän laatiminen sekä kaupunkien yhteistyön lisääminen kaikkialla maailmassa kaupunkien kestävän kehityksen vahvistamiseksi.

Esittelen ylpeänä Euroopan kansalaisten ja kaupunkien saavutuksia ja tulevaisuuden hankkeita, joilla teemme kaupungeistamme kaikille paremman paikan elää.

Kirjoittaja on Euroopan unionin aluepolitiikasta vastaava komissaari

Kuala Lumpur

Vuonna 2016 Quito Ecuadorissa – vuonna 2018 Malesian Kuala Lumpur. Tänä vuonna Maailman kaupunkifoorumi järjestetään Malesian pääkaupungissa, kaupungissa, joka tunnetaan futuristisesta arkkitehtuuristaan, muun muassa Petronas Towers -pilvenpiirtäjistään. Tavallaan täydellinen paikka pohtia, millainen on tämän päivän ja huomisen kaupunki ja mikä on kestävää kaupunkikehitystä. Kuala Lumpurissa olen 500 miljoonan eurooppalaisen ja noin 100 000 Euroopan kaupungin edustaja.

Lähde: Corina Crețu


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio