Mielipide: Huonosti liikkuvan vaihtoehdot ovat taksi tai jääminen kotiin

Vammaisoikeuksien sopimuksen pitäisi taata kaikille tasavertaiset oikeudet vammaisuudesta huolimatta.

KARI PEKONEN
Mielipide: Huonosti liikkuvan vaihtoehdot ovat taksi tai jääminen kotiin

Rollaattorin käyttäjät eivät saa kulkea bussissa ilmaiseksi kuten lastenvaunujen käyttäjät.

Liisa Ahola

Viestintäsuunnittelija Hanne Tamminen Tampereen seudun joukkoliikenteestä kirjoitti toivomuksen, että rollaattoreiden kanssa liikkuvat käyttäisivät mieluiten palvelubusseja turvallisuussyistä. Monet tahot ovat kuluneiden vuosien aikana vedonneet rollaattorikansan puolesta, että he voisivat käyttää Tampereen seudun joukkoliikennettä ilmaiseksi lastenvaunujen kanssa liikkuvien tapaan. Olen itsekin vedonnut rollaattorikansan puolesta neljä tai viisi vuotta sitten, ja sain aivan samanlaisen vastauksen kuin Tammisen kirjoitus oli.

Suomi on ratifioinut 2016 Yhdistyneiden kansakuntien vammaisoikeuksien sopimuksen. Sen pitäisi taata kaikille tasavertaiset oikeudet vammaisuudesta huolimatta. Tämä vain ei Tampereella toteudu. On surullista, että joukkoliikenteen tiedottajan mukaan rollaattori-ihmisten pitäisi käyttää ensisijaisesti palvelubusseja, joissa heidän yksilölliset tarpeensa otetaan huomioon.

Palvelubussi on toki hyvää palvelua, jos aikataulu sattuu kohdalle osumaan. Monet palit lopettavat liikennöinnin arkisin jo noin 14-15, eivätkä ne yleensä viikonloppuisin kulje. Tampereen seudun joukkoliikenteessä näytetään toivovan, että rollaattoria käyttävät ihmiset liikkuvat ainoastaan kello 9:n ja 14:n välillä, eivätkä kaipaa muuta kuin apteekki- ja markettiasiointia. Näin liikuntarajoitteisten ihmisten elämänpiiri kapeutuu tarpeettomasti ja elämänlaatu kärsii.

Asun Amurissa ja minulla on ystäviä Linnainmaalla. Jos nyt noudattaisin seutuliikenteen ohjausta, en voisi mennä tapaamaan ystäviäni, sillä sopivaa palveluliikenneyhteyttä ei ole. Olen tämän tarkistanut annetuista aikatauluista ja vielä tilauskeskuksesta varmistanut ymmärtäneeni aikataulut oikein. Mitä se rollaattori-ihmisten yhdenvertaisuus on? Kuinka sellainen liikenne palvelee tasapuolisesti kaikkia matkustajia, jos liikennettä ei ole tarjolla riittävästi? Palveluliikenteen keskuksesta saan hyvin harvoin apua liikkumistarpeeseeni. Keskellä päivää on kaikkien autojen henkilökunta ruokatauolla ja iltapäivällä liikenne päättyykin.

Julkisuudessa on ollut esillä myös eläkeläisalennuksen voimassaolo. On ymmärrettävää, että eläkeläiset ohjataan pois ruuhkabusseista, mutta alennus pitäisi palauttaa jo kello 17 ainakin keskustaan päin menevissä busseissa. Bussit kulkevat joka tapauksessa ja on järkevämpää kuljettaa niillä matkustajia kuin ajaa puolityhjiä autoja.

Myös eläkeläisalennuksen ikäraja pitää poistaa. Työkyvyttömyyseläkkeelle joutunut nuori ihminen ei ole ehtinyt tienata itselleen eläke-euroja. Edulliset bussimatkat parantaisivat nuoren eläkeläisen elämänlaatua ja lisäisivät hänen henkistä ja fyysistä hyvinvointiaan.

Useimmat rollaattori-ihmisistä ovat osallistuneet kaupungin rakentamiseen. He ovat tehneet ahkerasti töitä, kasvattaneet lapsensa, hoivanneet vanhempansa ja maksaneet verot. Kun on vielä elämää , sen toivoisi olevan sisältörikasta ja aktiivista. Ystävien tapaamiset ovat elähdyttäviä, teatteri ja konsertit virkistäviä.

Vammaiset

Vammaispalvelulain mukaisia matkoja vammainen saa ainoastaan 18 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa, jos saa ensinkään.

Eiväthän nämä matkat riitä mihinkään, jos ihminen on osallistuva ja aktiivinen. Vaikka jalat eivät aina toimi, ei se tarkoita, ettei pää toimisi.

On muistettava lisäksi liikuntarajoite voi kohdata nuortakin ihmistä.

Eläkeläisalennus on 65 vuotta täyttäneillä voimassa vain 9-14, mikä on liian lyhyt aika, koska asioita on illallakin.

Lähde: Liisa Ahola


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Entä tuleva ratikka, siltähän on mainostettu ja myyty esteettömänä? Eikö se ratkaise tällaiset onglemat?

  • Nimetön

    Tulevaisuuden Tamperetta suunnitellaan vain nuorille ja terveille! Tämä koskee mitä suurimmassa määrässä liikumisen mahdollisuuksia. Silmät auki! Mainoskuvista todellisuuteen päättäjät. Herätkää unelmahötöstänne.
    Inva-pysäköintiluvat sen sijaan ovat KIVEN TAKANA. Niitä ei myönnetä tilapäisesti (esim jos tuleva leikkaus auttaa sitten myöhemmin tilanneta) esim. sellaiselle nuorelle opiskelijalla, joka ei pääse askeltakaan kävelemään ilman sopivia jalkineita. Ja sopivien jalkineiden löytyminen erittäin vaikeaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio