Mielipide: En halua Ikaalisiin suurmaitotilaa

Suurtilahanke on kaatunut jo kahdessa muussa kohteessa, miksi sen pitäisi toteutua Ikaalisten Röyhiössä?

Mielipide: En halua Ikaalisiin suurmaitotilaa

Kirjoittajan mukaan suurmaitotilan lehmät eivät kulje vapaasti niityllä.

Mona Hokkanen, Ikaalinen Röyhiö

Kirjoitan Ikaalisiin suunnitteilla olevasta 600 lypsylehmän ja 100 vasikan suurnavetasta ( Aamulehti 6.2).

Hanke on pidetty pitkään salassa. Aueen asukkaita olisi pitänyt informoida hankkeesta jo paljon aikaisemmin, kuin mitä nyt tehtiin, ja avoimesti sekä rehellisesti keskustelemalla yhdessä kaikkien asianosaisten kanssa etsien ratkaisuja, jotka sopivat kaikille osapuolille. Näin kaikilla olisi ollut mahdollisuus vaikuttaa oman lähialueensa tuleviin mahdollisiin muutoksiin.

Haittoja joita hanke aiheuttaa, on monia. Yksi tärkeimmistä on lisääntynyt liikenne ja melu, eikä siis vain Röyhiössä, vaan paljon isommalla alueella. Maitoa haetaan, lantaa ajetaan pelloille, lehmille viedään ruokaa sekä vielä kaikki muu toimintaan liittyvä kuljetus, ja kaikki tämä tapahtuu suuressa mittakaavassa.

Toimintaa ei voi verrata perinteisiin maatiloihin. Röyhiö ja lähiseutu ovat melko rauhallista aluetta. Hankkeen toteutuessa täältä häviää osin luonnonrauha ja hiljaisuus, asiat jotka ovat monille maalla asuville ja mökkiläisille erittäin tärkeitä.

Maatalouden on todettu aiheuttavan ympäristövaikutuksia. Hankkeen lietesäiliöt ovat isoja, ja niitä ei tulla kattamaan. Haitallisia aineita kulkeutuu ilmaan sekä maahan, josta keräämme marjoja ja sieniä, sekä järviin, joista kalastamme kaloja. Pesuvedet johdetaan lietesäilöihin. Liete käytetään pelloilla lannoitteena ja pesuaine sekä lääkejäämät sekä maidosta tulevat haitalliset aineet levitetään pelloille. Hajuhaittoja tulee lietesäiliöistä, lannan kuljetuksesta ja levityksestä laajalle alueelle.

Kukaan ei pysty arvioimaan suurtilan aiheuttamia mahdollisia haittavaikutuksia vaikka 20 vuoden päähän.

Toivoisin, että hanketta mietittäisiin myös muista näkökulmista kuin pelkästään rahallisten hyötyjen kautta. Tulisi huomioida myös haitat ja ongelmat, joita tällainen suurnavetta tuo tullessaan. Tietenkin maaseudulle tarvitaan uusia yrityksiä ja innokkaita yrittäjiä, sitä ei kai kukaan vastusta.

Tämän kokoluokan teollinen tuotanto ei mielestäni kuulu pieniin rauhallisiin maalaiskyliin. Yrittämisen ei pidä tapahtua luonnon ja ihmisten kustannuksella.

Kuvatekstistä saa kuvan, että uuden maitotilan lehmät pääsevät pihalle vapaasti. Tämä ei pidä paikkaansa, lypsylehmillä ei tule olemaan mahdollisuutta ulkoiluun.

Hanke on kaatunut jo kahdessa eri kohteessa, miksi sen pitäisi toteutua Röyhiössä?

Haittapuolet

Asiakirjoissa on: ”Hankkeen lähialueelle kohdistuu todennäköisesti suoria ja välillisiä ympäristövaikutuksia (kuten haju, melu, maisema, liikenneturvallisuus). Haitat eivät kohdistu laajaan väestöön.” Haitoilla ei näköjään ole väliä, kun kyseessä on pienten kylien ihmiset. Lausunnon mukaan hankkeella ei ole todennäköisesti merkittäviä haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen, viihtyvyyteen tai järvien kaloihin. Entä jos järvet rehevöityvät entistä nopeammin, kalat kuolevat ja ihmiset sairastuvat?

Lähde: Mona Hokkanen


Kommentit (5)

 • Ajattelemisen aihetta

  Kuka meistä olisi itse valmis ottamaan suurnavetan tai -sikalan omakotitalonsa tai kesämökkinsä ”takapihalle”?
  Hankeiden kannattajat käyttävät usein perusteluina että navetan tai sikalan hajut ja äänet ovat halki vuosisatojen kuuluneet maaseudulle ja ne pitää kestää.
  Toki näin on ollut, vähän eri muotoisina kylläkin, mutta entä kun asia koskeekin sinun omaa mökkiä tai taloa? Oletko yhä samaa mieltä?

  Me ihmiset olemme niin kovin erilaisia, joku pitää elämästä kaupungin sykkeessä, toinen vireän maaseutukylän ytimessä.
  Toisille taas on tärkeintä luonto, luonnonrauha ja eläimet. Heidän asuinpaikkakin on ehkä valittu syrjästä, rauhallisesta paikasta.
  Tähän rauhalliseen yhtälöön ei tahdo sopia tehdasmainen 600 lehmän suurnavetta lähinaapurissa. Niin, me ihmiset olemme erilaisia ja maailma on yleensä vahvempien puolella.

  Kannatan kyllä suomalaista yrittäjyyttä ja ymmärrän että maanviljelijelijöilläkin on omat ongelmassa ja suuret haasteensa.
  Maailma muuttuu, säädökset tiukentuvat, viljan ja maidon tuottajahinnat ovat pieniä, tiloja kuolee pois ym.
  Onko se helppoa koskaan ollutkaan, olla ”Akseli Koskela”?

 • Nimetön

  Nostan hattua sille joka uskaltaa omalla nimellään ja yksin puolustaa itselleen tärkeitä arvoja. Hienoa!
  Kuinka monella meistä olisi munaa siihen?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio