Kolumnit

Mäntyniemen prinssi nostaa itsetuntoamme – Putin voi vain haaveilla samasta

Mäntyniemen prinssi nostaa itsetuntoamme – Putin voi vain haaveilla samasta

Kolumni: Putin valmistautuu kevään presidentinvaaleihin, ja hän olisi tyytyväinen, jos saisi edes osan Niinistön ennätyksistä, arvelee Aamulehden vapaa kolumnisti Matti Pitko.

Matti Pitko

Tällä kertaa aamun lehtikatsaus: Presidenttiparimme lapsella on suuri symbolinen merkitys. Se on yhä iso kuin Nokian nousu kännykkämaailman ykköseksi ja Leijonien maailmanmestaruus 1995 Tukholmassa, jossa Ruotsi kaatui finaalissa. Kaikki nämä nostivat kansan itsetuntoa. 

Samaa sarjaa on Veikko Hakulisen 50 kilometrin voitto Oslon talviolympialaisissa 1952. Se osoitti, että Suomi oli noussut sodan raunioista jaloilleen. Ja samana kesänä Armi Kuuselasta tuli Miss Universum, sotakorvaukset oli maksettu, ja omat kesäolympialaiset onnistuivat erinomaisesti. 

PresidenttiVladimir Putin onnitteli presidenttipariamme, ja se lämmitti meitä suomalaisia. 

Putin saattaa miettiä takkatulen ääressä, että vaihtaisi paikkaa Niinistön kanssa. Niinistö voitti rehelliset vaalit ylivoimaisesti, hänellä on kaunis, nuori rouva, ja perheeseen syntyi vauva samana vuonna, jona presidentti täyttää 70 vuotta. 

Ikä ei ratkaise mitään. Minun isoisäni isä oli 83-vuotias mennessään uudelleen naimisiin. Lapsia syntyi, ja herra eli komeasti elämänsä loppuun asti.

Putin on tarkka yksityisyydestään. Me uteliaat tiedämme vain, että Putin on eronnut, mutta huhujen mukaan hän on jälleen naimisissa, lapsen isä, mutta mitään ei ole vahvistettu. 

Putin elää kuin näytelmässä, jossa hän astuu lavalle salaperäisenä kuin mies ilman oma elämää.

Putin valmistautuu kevään presidentinvaaleihin, ja hän olisi tyytyväinen, jos saisi edes osan Niinistön ennätyksistä.

"Ei huolta huomisesta", kirjoittaa Suomenmaa ja jatkaa, että keskustalle sopi­si valmentajien viisaus hävityn pelin jälkeen: 

"Nyt on vain nollattava tilanne mahdollisimman nopeasti ja käännettävä katse seuraavaan matsiin".

Peli on kolmesta voitosta poikki, ja Paavo Väyrynen johtaa Sipilää vastaan 2–0.

Juuri näinä päivinä tupo täyttäisi 50 vuotta. Tupo tarkoittaa sitä, että valtiovalta, firmat ja palkansaajat yhdessä päättivät työehdoista ja usein kaikesta muustakin.

Tuposta tuli orpo, kun patruunoiden keskusjärjestö EK hylkäsi vuonna 2016 lapsensa ja ilmoitti, ettei enää tee keskitettyjä sopimuksia. EK maalasi itsensä nurkkaan, ja entinen jättiläinen menetti kaiken valtansa. 

Ei kestänyt kuin hetken, ja EK:n mahtavin jäsenliitto, Metsäteollisuus ry, erosi EK:sta. 

–Hevonen juoksee kolmella jalallakin, tokaisi yrittäjäkansanedustaja Eero Lehti.

Tupon tarina alkoi, kun kaksi sotakaveria, työnantajain keskusliiton STK:n toimitusjohtaja Päiviö Hetemäki ja hänen sotalähettinsä, SAK:n puheenjohtaja Niilo Hämäläinen päättivät Moskovan junassa laittaa maan asiat yhdessä kuntoon.

Varatuomari Keijo Liinamaa Mäntästä kokosi palat ja niin syntyi vuonna 1968 Liinamaan sopimus, kaikkien tupojen äiti.

Tupo oli menestystarina, joka on nyt hyllyllä, mutta veikkaan sen palaavan, kun patruunat tarvitsevat työrauhaa.


Kommentit (4)

 • Paavo

  Putin vaihtaisi koska tahansa paikkaa Niinistön kanssa. Suomessa ei pressan tartte pelätä mitään kun Väyrynenkin on keskustan kimpussa ja presidentin harmina seuraavan kerran vasta kuuden vuoden kuluttua.

 • Erich Immerrichtig

  ”Mäntyniemen prinssi nostaa itsetuntoamme”
  Höpö höpö.

  Onneksi viisaana miehenä Niinistö kertoi, että kaikki muut vastasyntyneet n. 50000 ovat maassamme samassa vastasyntyneen vauvan asemassa.

  Sitä ei edes Pitkon piilo-ironia muuksi muuta.

  Kolumninkirjoittajan oikeus on luonnollisesti kirjoittaa sellaista, missä ei ole päätä eikä häntää ja asiasta voi olla samaa tai erimieltä ja sekä kirjoittaja että lukijat ja kaikki ovat aina oikeassa.

  Aika otollinen homma.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio