Kolumnit

Tästä syystä punaisten totuus vuodesta 1918 on niin suosittu – vähemmän puhutaan siitä, miksi valkoiset lähtivät sotimaan

Tästä syystä punaisten totuus vuodesta 1918 on niin suosittu – vähemmän puhutaan siitä, miksi valkoiset lähtivät sotimaan

Lisäpöytäkirja: Itsenäisyys oli helppo juhlittava. Seuraavaksi pitäisi parantaa vuoden 1918 viimeisetkin haavat.

Kari Huoviala

Siinä hän loikoili pihapuuhiensa jälkeen sohvallaan lueskellen Jerry Cottonia.

Flanellipaitoineen ja harmaine villasukkineen hän näytti jöröltä mutta kiltiltä isoisältä. Hän oli tyttöystäväni vaari. Se oli meidän ensimmäinen tapaamisemme.

Kuulemani perusteella en osannut odottaa, että vaari toisi mieleen joulupukin, joka on kesälomallaan riisunut partansa ja toppauksensa.

Vaarilla oli nimittäin menneisyys. Nuorena miehenä hän oli ollut keskisuomalaisten joukoissa valtaamassa Tamperetta punaisilta.

Vaari oli siis ollut lahtari, kuten punaiset haukkuivat, eikä sitä pidetty 1970-luvun ilmapiirissä suurena julkisen ylpeilyn aiheena.

Punainen totuus oli myötätuulessa, valkoinen totuus ei ollut muodissa.

Väinö Linnan romaani Täällä Pohjantähden alla muovasi yleistä käsitystä vuodesta 1918 tehokkaammin kuin mitkään historioitsijoiden tutkimukset.

Tuo ilmapiiri saattoi vaikuttaa siihen, että kuvittelin vaarinkin häpeilevän nuoruuttaan valkoisen armeijan sotilaana. Lahtarina. Ja tyhmyyttäni jätin käyttämättä ainutlaatuisen tilaisuuden.

Käteni ulottuvilla oli Suomen syntyhistoriaan osallistunut mies.

Mutta minä hölmö en saanut koskaan kysytyksi vaarilta, mitä hän oli ajatellut, tehnyt, nähnyt ja kokenut kevättalvella 1918.

Olisiko hän kertonut? Tilaisuus katosi ikuisiksi ajoiksi, kun vaari muutaman vuoden kuluttua kuoli.

Ullakon kätköistä löytyi kirja Viitasaarelaiset Vapaussodassa. Siitä selvisi, että vaarin sotaretkellä oli muitakin saman pitäjän miehiä.

Se on tullut selväksi vuosikymmenten mittaan, että punaiset aloittivat aseellisen kapinan yhteiskunnan sortoa ja vääryyttä vastaan.

Punaisten johtajat opastivat, että sosialismi korjaa kaikki vääryydet.

Vakaumus kuulostaa jalommalta syyltä tarttua aseisiin kuin sosialismi, joten sitä on jälkikäteen suosittu uhreja muisteltaessa.

Vähemmälle huomiolle on yleensä jäänyt se, etteivät myöskään valkoiset lähteneet sotaan silkkaa verenhimoista lahtaushaluaan.

Myös vaari kaltaisineen tarttui aseeseen vakaumuksensa vuoksi.

Vaarillakin oli varmasti käsityksensä oikeasta ja väärästä ja suomalaisten parhaasta.

Siinä kävi sitten niin kuin kävi. Valkoiset valtasivat verisen taistelun jälkeen Tampereen. Saksan tuella laillinen hallitus kukisti koko kapinan.

Romanttinen ymmärrys taipuu helposti hävinneiden puolelle, mutta voittajien totuuden unohtaminen ei ole sovinnon ehto.

Punaisen totuuden suosiota on fiktion lisäksi ylläpitänyt tosiasia, että valkoinen puoli kosti hävinneille epäinhimillisen julmasti.

Osansa on myös yya-vuosikymmenillä, jolloin punainen totuus nautti Suomessa punaisen Moskovan suosiota ja pakkosuojelua.

Kirjoittaja on Aamulehdenemeritustoimittaja.


Kommentit (17)

  • vapaussota

    Vuoden 1918 sota oli yksiselitteisesti vapaussota.
    Suomen tasavallan laillisen hallituksen, senaatin, joukkojen voitto esti Suomen liittämisen osaksi perustettavaa nevostovaltioiden liittoa ja turvasi itsenäisyyden, demokraattisen yhteiskuntajärjestelmän, sananvapauden, lehdistönvapauden, kokoontumisvapauden.
    Vapauden valita ammatti ja asuinpaikka. Vapauden matkustella ulkomaille tai muuttaa ulkomaille asumaan. Nämä kaikki vapaudet puuttuivat kommunistissa maissa, jossa valtaa pitivät proletariaatin diktaattorit.

  • Olli

    Eikö viimeinkin voitaisi vaan hyväksyä, että oli suuri onni Suomelle, että valkoiset voitti. Tuskin koko Suomea olisi edes olemassa, jos punaiset olisivat voittaneet. Olisimme olleet osa suurta sosialistista neuvostotasavaltaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet