Kolumnit

Tästä syystä punaisten totuus vuodesta 1918 on niin suosittu – vähemmän puhutaan siitä, miksi valkoiset lähtivät sotimaan

Tästä syystä punaisten totuus vuodesta 1918 on niin suosittu – vähemmän puhutaan siitä, miksi valkoiset lähtivät sotimaan

Lisäpöytäkirja: Itsenäisyys oli helppo juhlittava. Seuraavaksi pitäisi parantaa vuoden 1918 viimeisetkin haavat.

Kari Huoviala

Siinä hän loikoili pihapuuhiensa jälkeen sohvallaan lueskellen Jerry Cottonia.

Flanellipaitoineen ja harmaine villasukkineen hän näytti jöröltä mutta kiltiltä isoisältä. Hän oli tyttöystäväni vaari. Se oli meidän ensimmäinen tapaamisemme.

Kuulemani perusteella en osannut odottaa, että vaari toisi mieleen joulupukin, joka on kesälomallaan riisunut partansa ja toppauksensa.

Vaarilla oli nimittäin menneisyys. Nuorena miehenä hän oli ollut keskisuomalaisten joukoissa valtaamassa Tamperetta punaisilta.

Vaari oli siis ollut lahtari, kuten punaiset haukkuivat, eikä sitä pidetty 1970-luvun ilmapiirissä suurena julkisen ylpeilyn aiheena.

Punainen totuus oli myötätuulessa, valkoinen totuus ei ollut muodissa.

Väinö Linnan romaani Täällä Pohjantähden alla muovasi yleistä käsitystä vuodesta 1918 tehokkaammin kuin mitkään historioitsijoiden tutkimukset.

Tuo ilmapiiri saattoi vaikuttaa siihen, että kuvittelin vaarinkin häpeilevän nuoruuttaan valkoisen armeijan sotilaana. Lahtarina. Ja tyhmyyttäni jätin käyttämättä ainutlaatuisen tilaisuuden.

Käteni ulottuvilla oli Suomen syntyhistoriaan osallistunut mies.

Mutta minä hölmö en saanut koskaan kysytyksi vaarilta, mitä hän oli ajatellut, tehnyt, nähnyt ja kokenut kevättalvella 1918.

Olisiko hän kertonut? Tilaisuus katosi ikuisiksi ajoiksi, kun vaari muutaman vuoden kuluttua kuoli.

Ullakon kätköistä löytyi kirja Viitasaarelaiset Vapaussodassa. Siitä selvisi, että vaarin sotaretkellä oli muitakin saman pitäjän miehiä.

Se on tullut selväksi vuosikymmenten mittaan, että punaiset aloittivat aseellisen kapinan yhteiskunnan sortoa ja vääryyttä vastaan.

Punaisten johtajat opastivat, että sosialismi korjaa kaikki vääryydet.

Vakaumus kuulostaa jalommalta syyltä tarttua aseisiin kuin sosialismi, joten sitä on jälkikäteen suosittu uhreja muisteltaessa.

Vähemmälle huomiolle on yleensä jäänyt se, etteivät myöskään valkoiset lähteneet sotaan silkkaa verenhimoista lahtaushaluaan.

Myös vaari kaltaisineen tarttui aseeseen vakaumuksensa vuoksi.

Vaarillakin oli varmasti käsityksensä oikeasta ja väärästä ja suomalaisten parhaasta.

Siinä kävi sitten niin kuin kävi. Valkoiset valtasivat verisen taistelun jälkeen Tampereen. Saksan tuella laillinen hallitus kukisti koko kapinan.

Romanttinen ymmärrys taipuu helposti hävinneiden puolelle, mutta voittajien totuuden unohtaminen ei ole sovinnon ehto.

Punaisen totuuden suosiota on fiktion lisäksi ylläpitänyt tosiasia, että valkoinen puoli kosti hävinneille epäinhimillisen julmasti.

Osansa on myös yya-vuosikymmenillä, jolloin punainen totuus nautti Suomessa punaisen Moskovan suosiota ja pakkosuojelua.

Kirjoittaja on Aamulehdenemeritustoimittaja.


Kommentit (19)

  • Ökkelis

    Muutamia havaintoja; miten onko punakaartilaisten toiminnasta jäänyt arkistolähteitä näihin päiviin ?
    Sekä sitten miten kun vuonna 1918 oli suuri kuolleisuus vankileireillä, niin miten oli kuolleisuustilanne kokonaisuudessa tauteihin ja nälkään Suomessa tällöin, esim. hallituksen joukkojen parissa?

    Edelleen, punaiset vastasivat pakko-otoilla ja työvelvollisuudella hallituksen asevelvollisuuslakiin vuodelta 1878. Tie Tampereelle- kirjakin oli esillä tässä keskustelussa, mutta toki siitä on hyvä huomioda näkökulma punakaartin puolelta esitettynä.

  • Colbar

    En oikein ymmärtänyt jutun pointtia. Valkoisille perussoltuillehan kerrottiin että sota on vaoaussota venäläisiä vastaan. Yllätys oli suuri kun vastassa olikin suomalaiset. Sodan aluksi sanotaan turhaan Helsingin tapahtumia. Kyllä sota alkoi sillä hetkellä kun Mannerheim alkoi riisua aseista punaisia ja julistettiin valkokaartit hallituksen joukoikdi. Ikävä lukea täältäkin näitä vapaussotajornoita. Punaisethan ne itsenäisyyttä 1917 ajoivat ja oikeisto epäröi. Hyvin kävi lopulta, saksalaismielisten kuningashankekin kaatui.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio