Kuolevan ihmisen avustaja kertoo: Ensiavussa häädettiin pois viereltä tärkeimmällä hetkellä

Mielipide: Mikäli potilas ei syystä tai toisesta pysty ilmaisemaan itseään, olisi avustajalle myös ensiavussa todellista tarvetta. Lisäksi tutun ihmisen läsnäolo helpottaisi ahdistusta ja stressiä, kirjoittaa nimimerkki Pirmo. Mielipidekirjoitus julkaistaan poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Edward Olive / colourbox
Kuolevan ihmisen avustaja kertoo: Ensiavussa häädettiin pois viereltä tärkeimmällä hetkellä

Tutun ihmisen läsnäolo potilaan vierellä ensiavussa helpottaisi ahdistusta ja stressiä, kirjoittaa nimimerkki Pirmo.

Pirmo

Avustajat pois kehästä.

Toimin taannoin monisairaan henkilön avustajana niin, että työsuhde päättyi avustettavani kuolemaan Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa.

Olin avustettavani apuna muutaman tunnin hänen viimeisenä elinpäivänään ensiavussa, kunnes minut ajettiin ulos ”häiritsemästä”. Avustajatarpeen perusteleminen ei vaikuttanut lopputulokseen. Tämä hämmästytti minua, sillä sairaalan resurssit eivät riitä jatkuvaan päivystämiseen yhden ihmisen vierellä.

Avustettava ei pystynyt itse ilmaisemaan tahtoaan kunnolla, kun hänelle laitettiin hengitysmaski. Hän olisi kotioloissakin liikuntakyvyttömänä tarvinnut henkilön vierelleen lähes jatkuvasti. Kaikki vuodepaikat eivät olleet täynnä eli ahdasta ei ollut.

Oli melko ikävä jättää hänet sinne yksin. Varsinkin, kun nyt tiedän, että se oli työnantajani viimeinen elinpäivä.

Lienee yleinen käytäntö, että omaiset tai saattajat eivät saa olla ensiavun puolella potilaan tukena. Tämän ymmärrän paremmin tilanteessa, jossa potilas pystyy itse kertomaan kivuistaan, janostaan, nälästään, pissahädästään ja niin edelleen.

Mikäli potilas ei syystä tai toisesta pysty ilmaisemaan itseään, olisi avustajalle myös ensiavussa todellista tarvetta. Lisäksi tutun ihmisen läsnäolo helpottaisi ahdistusta ja stressiä.

Voitaisiinko ensiavussa siis toimia ehdottoman kiellon sijaan mieluummin tarpeen ja tilanteen mukaan – avun tarvearviointi toivoakseni sairaanhoidon ammattilaisilta onnistuu?


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Arvaanpa, että perusteluna on, että ylimääräinen on hoitohenkilökunnan tiellä haittaamassa toimenpiteitä?

  • Ikuisuus näkökulma

    Näin tärkeään asiaan olisi syytä tapahtua muutos. Ei empatiakyvytön nykymaailma saa olla syynä siihen että tuttuja ja turvallisia perinteitä ei noudateta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio