Kolumnit

Jos olisin työtön, hakisin presidentiksi tai ministeriksi mutta en Miss Suomeksi, koska siihen ei ole aikaa

Jos olisin työtön, hakisin presidentiksi tai ministeriksi mutta en Miss Suomeksi, koska siihen ei ole aikaa

Kolumni: Kun sorvaaja käski hakea varastosta viilarasavaa, opin loppuiäkseni sen, mikä on juoksupojan aktiivimalli.

Matti Pitko

Työttömien aktiivimalli on alkaneen vuoden suurin puheenaihe. Sitä vastustavan kansalaisaloitteen on allekirjoittanut yli 100 000 kansalaista, joten hanke tulee varmasti eduskuntaan kevään aikana.

Hankkeesta vastaava sosiaali-ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) on ilmeisesti muuttanut Pohjois-Koreaan, koska häntä ei ole näkynyt. Työministeri, UPM:n entinen pääluottamusmies Jari Lindström (sin.), on häpeämässä jossain päin Suomea. Muut ministerit ovat kohtuullisesti pyörryksissä.

Tammikuun alusta voimaan tullut laki leikkaa ansioita noin viisi prosenttia, jos ei kolmen kuukauden aikana tee vähintään 18 tuntia töitä riittävän suurella palkalla, tai ansaitse noin 250 euroa kuussa yrittäjänä. Eikä tässä kaikki. Nyt on suunniteltu uutta rangaistusta, eli jos et hae töitä kerran viikossa, joudut 60 päivän karenssiin.

Mistäpä saat töitä, jos niitä ei kerta kaikkiaan ole? Jos minä olisin työtön, hakisin protestiksi presidentiksi, ministeriksi, mutta en Miss Suomeksi, koska siihen ei ole aikaa.

Kukaan ei maksa mielellään rahaa tyhjästä, joten on hyvä, että työttömiä patistetaan, mutta jokin inhimillisyys pitää olla. Työttömiä syyllistetään, kiristetään eikä heihin luoteta. Luusereita on, mutta arvioni mukaan vain muutama prosentti.

Tyyli on kuin diktatuurista. On kummallista, että työttömiltä vaaditaan paljon, mutta heillä ei ole oikeutta edes avata TE-toimiston ovea.

Tässä tulee sanatarkasti tekstin ymmärryskoe TE-toimiston sivulta:

"Aktiivimalli tarkoittaa sitä, että työttömän työnhakijan on 65 työttömyysetuuden maksupäivän tarkastelujakson aikana täytettävä niin sanottu aktiivisuusedellytys, jotta etuutta maksetaan täysimääräisenä myös tarkastelujaksoa seuraavat 65 maksupäivää (noin kolme kuukautta). Mikäli aktiivisuusedellytys ei täyty, niin työttömyysetuus pienenee seuraavan tarkastelujakson ajaksi 4,65 prosenttia."

Jos pystyy selvittämään, mitä siansaksa tarkoittaa, pitää vielä osata toimia. Tunnen monia, joilla on vaikeuksia selvitä edes kauppaan, joten ilman apua he putoavat yhä syvemmälle.

Oman aktiivimallin sain elämäni ensimmäisenä työpäivänä 1. kesäkuuta 1958 Valkeakoskella paperitehtaan juoksupoikana, kun sorvaaja Reijo Puro käski hakea varastosta viilarasvaa. Varastonhoitaja Eino Ahonen naureskeli, että Reijo yrittää juksata, sillä viilarasvaa ei ole, koska viilaa ei saa rasvata.

Ahonen antoi purkin vaseliinia, ja kun sorvaaja Puro tuli kahvilta, kerroin hänelle iloisesti rasvanneeni aikani kuluksi hänen kaikki viilansa. Mies tuli punaiseksi ja sitten juostiin tehdasta ympäri.

Lopun ikääni muistan, millainen on juoksupojan aktiivimalli.


Kommentit (3)

  • Iisakki Vähäpuheinen

    Iisakki on tunnetusti harvapuheisempi kuin politikot ,mutta suorastaan räjähtää nauramaan aina tosi huumorille. Iisakki ei tahdo jaksaa odottaa taas seuraavaa Matti Pitkon pakinaa,jossa harvinaislaatuinen kirjallinen taitavuus,älykkyys ja loistava huumorintaju kulkevat sujuvasti rinta rinnan.Suosittelen palkankorotusta maailman parhaimmalle sanasepolle.Onnea ja menestystä alkaneelle vuodelle, mestari Matti Pitko.

  • Mihkä tää maa on menossa?

    Samaan aikaan kun rikkaille ja suuryrityksille
    annetaan verohelpotuksia,niin leikataan kaik-
    kein köyhimmiltä. Mihkä tää maa on menossa?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio