Kolumnit

Jos et halua munakoisosta, älä käy kaupassa

Jos et halua munakoisosta, älä käy kaupassa

Kolumni: Munakoisojen heittely ei todellakaan ole ok edes internetissä, muistuttaa Saara Särmä.

Saara SärmäAamulehti

Kuvitellaanpa hetki, että internet olisi kaupan hedelmä- ja vihannesosasto (HeVi-osasto). Tuntuu kenties kaukaa haetulta, mutta saatte nähdä, että tämä vertaus on hedelmällinen.

Jokaisen meistä pitää käydä kaupassa. Useimmiten HeVi-osasto on sijoitettu niin, että siitä pitää kävellä läpi, vaikkei olisi ostamassa hedelmiä tai vihanneksia. Samaan tapaan internet on tänä päivänä välttämätön läpikulkualue, jos haluaa esimerkiksi löytää töitä tai hoitaa monia asioita.

Kun internetissä liikkuu ihmisenä, joka tulkitaan naiseksi, saattaa joutua kohtaamaan ikäviä lieveilmiöitä. Ainakin jos on nainen, jolla on yhteiskunnallisia mielipiteitä.

Syksyllä julkaistu Johanna Vehkoon ja Emmi Niemisen painava teos Vihan ja inhon internet osoittaa, miten kammottavia nämä lieveilmiöt pahimmillaan ovat. Vihaa satelee ovista ja ikkunoista.

Ajatella, jos HeVi-osastolla muina naisina tomaatteja pussiin valitessaan yhtäkkiä alkaisivat muut asiakkaat, tai ainakin muutama heistä, heitellä varoittamatta munakoisoja päin naamaa. Eikä kukaan puuttuisi asiaan.

Muut asiakkaat, kaupan henkilökunta ja vartijat katsoisivat vierestä hiljaa. Korkeintaan kommentoisivat ”jos ei halua saada munakoisoista, ei kannata käydä kaupassa”.

Australialainen tutkija Emma A. Jane kirjoittaa sukupuolittuneesta nettivihasta kirjassaan Misogyny Online. Tutkimus osoittaa, että yleinen neuvo nettivihan kohteille on "pysyttele pois netistä".

Jos HeVi-osasto olisi kuin internet, ei koskaan voisi tietää jääkö munakoisojen heittely vain sinne, vai onko luvassa vielä jotain pahempaa. Tuleeko kohta kotona postiluukusta mätiä banaaneja vai tiputtaako kohta joku kadulla vesimelonin päähän tuhoisin seurauksin?

Osa nettivihan ja uhkailujen tehosta perustuu epävarmuuteen: ei voi tietää onko ne otettava tosissaan vai ei. Tämä on omiaan järkyttämään turvallisuudentunnetta.

Jos joku ihmisryhmä alkaa systemaattisesti vältellä HeVi-osastolla käymistä, ei sillä välttämättä ole suuria yhteiskunnallisia vaikutuksia. Jos puolestaan monet naiset alkavat vältellä itsensä ilmaisemista netissä, yhteiskunnallinen keskustelu on vaarassa kaventua merkittävästi.

Käyttäydytään netissä niin kuin käyttäydyttäisiin kaupassakin. Jos joku ostaa vihanneksia, joista et itse tykkää, annat varmasti kaupassa hänen tehdä sen rauhassa. Samoin voi netissä antaa muiden ilmaista mielipiteitään, ilman että heitä pitää häiriköidä ja uhkailla. Jos näet, että joku heittää toista munakoisolla, puutu tilanteeseen. Asetu puolustamaan kohdetta ja ilmaise, että munakoisojen heittely ei todellakaan ole ok.

Kirjoittaja on tutkija ja taiteilija.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Jos joku laittaa HeVi-osastolla mätiä tomaatteja pussiin, niin siitä on hyvä käydä huomauttamassa. Myynnissä olevista mädistä tomaateista voi ja pitää ilmoittaa myös kauppiaalle. Jos mätien tomaattien ostoaikeet huomautuksesta huolimatta jatkuvat, niin sitä voi pitää hyvällä omatunnolla typeryytenä.

  • Nimetön

    Hyvin väännetty rautalangasta vakavaa asiaa. Oon huomannut itsestäni, etten osallistu enää nettikommentointiin koska pelkään että tulee solvauksia (tai pahempaa). On järkyttävää miten helposti tappo- tai raiskausuhkauksia heitetään naisille. Ja sitten on se tsemppaajien joukko joka syyttää uhria. Sen on loputtava.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio