Kolumnit

Jäähyväiset kirjalle, joka on kuin mehutölkki – pakkauksena kätevä mutta tyhjennettynä arvoton

Jäähyväiset kirjalle, joka on kuin mehutölkki – pakkauksena kätevä mutta tyhjennettynä arvoton

Lisäpöytäkirja: Kirjailijat olivat ennen kansakunnan viisaita. Nykyisin heidän roolinaan on laukoa nokkeluuksia tv:n viihdeohjelmissa.

Kari Huoviala

Kirjan kuolemaa on ennustettu vuosikymmeniä, mutta hautajaiset ovat yhä pitämättä.

Täytyy täsmentää hiukan. Elossa on edelleen kirjaksi sanottu esine. Tuo paperille painettu kapine on säilynyt digitaalivempaimia näpelöivänä aikanakin.

Nykyisin kirjoja myydään marketeissakin. Se kertoo, mitä elossa pysyminen on kirjalta vaatinut.

Kukaan ei mene markettiin ostamaan kirjaa, mutta saattaa kyllä joskus heittää kärryynsä tarjouskorin halvan bestsellerin.

Kirja esineenä on elossa kuin pahvitölkki, johon on pakattu mehua tai jogurttia. Pakkaus on kätevä, mutta tyhjennettynä arvoton.

Antikvariaatin pitäjä ei huoli kirjaasi, vaikka antaisit ilmaiseksi.

Kirja tietynlaisena esineenä ja pakkausmateriaalina voi jatkaa elämäänsä digiaikanakin, mutta Kirja isolla alkukirjaimella on jo pitkään ollut menneisyyden ilmiö.

Eläkeiässä ovat jo viimeiset suomalaiset, jotka omasta kokemuksestaan muistavat sen, kun kaikki puhuivat jostakin kirjasta.

Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, suomalaisen kirjailijan kaunokirjallinen teos saattoi olla maan johtava puheenaihe. Kirjasta eivät puhuneet vain tavalliset lukijat keskenään. Siitä puhuivat myös hallitus, eduskunta, oikeusoppineet, presidentti.

Kirjailija Hannu Salaman romaani Juhannustanssit ilmestyi 1964. Siitä seurasi lopulta oikeuden jumalanpilkkatuomio. Presidentti Urho Kekkonen armahti kirjailijan. Siihen loppuivat tuomitut kirjailijat.

Salaman kirja ei ollut kummoinen taideteos, mutta yhtä kaikki: se oli kaunokirjallinen teos, joka ravisteli ja muutti koko maata.

Milloin viimeksi olet poiminut käteesi kirjan, joka on ravistellut ja muuttanut Suomea? Jos niitä edelleen kirjoitetaan, julkaistaanko niitä myös?

Kysyä sopii myös sitä, löytyykö marketin tarjouskorista kirja, joka avaa sinulle valmiiksi tutkitun ja mietityn näkymän siihen, miksi oikeastaan olemme tässä.

Tästä päätyy väkisinkin Väinö Linnaan, joka selitti romaaneissaan suomalaisuutta.

Linnan suuri läpimurtoteos Tuntematon sotilas ilmestyi 1954. Siitä on tullut suomalaisuuden tärkeä abc-kirja. Kirjailijan pääteos on silti kolmiosainen romaanisarja Täällä Pohjantähden alla, jonka ensimmäinen osa ilmestyi 1959.

Kirjasarja kuvaa Suomen syntyä ja kehitystä 1800-luvun lopulta 1950-luvulle asti. Pohjantähti-sarja nousi asemaan, johon kaunokirjallinen teos ei enää voi nousta.

Päähenkilöistä tuli kaikkien tuntemia. Melkein todellisia tuttuja ihmisiä. Tarinaa alettiin pitää totuutena Suomen historiasta.

Kirjailijasta tuli kaikkien arvostama viisas, jonka harkittuja näkemyksiä haluttiin kuulla. Hän oli kansakunnan kaapin päällä.

Nykyisin kirjailijoiden roolina on laukoa nokkeluuksia tv:n viihdeohjelmissa. Viihdyttävyys on myös heidän teostensa mittari.

Ketäpä enää suurten ikäluokkien hiipuessa edes kiinnostaa vaivalloinen kirjallisuus, jonka sisältönä on maailman selittäminen.

Kirjoittaja on Aamulehden emeritustoimittaja.


Kommentit (3)

  • Vähiin on käynyt

    Ei ole enää Kirjaa, ei edes Raamattua eikä Kekkosta. Mitä sitten on? No, Linnan juhlat ja Suvivirsi henkitoreissaan ja meidän kaikkien yhteinen syntipukki, pääministeri, aina kukin vuorollaan.

  • Nimetön

    ”Pohjantähden alla” on fiktiivinen romaani, joka nousi julkisuuteen tuntemattoman sotilaan kirjoittajan tekemänä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio