Iloa tuottavia asioita kannattaa listata – Kun aivoja ruokkii hyvillä asioilla ja ajatuksilla, syntyy hyvän kierre

Iloa tuottavia asioita kannattaa listata – Kun aivoja ruokkii hyvillä asioilla ja ajatuksilla, syntyy hyvän kierre

Kolumni: Elina Pajunen kirjoittaa, että hyvien asioiden miettiminen on hyödyllistä.

Elina Pajunen

Sain joskus teininä kirjan nimeltä 12 000 syytä olla onnellinen.

Kirja oli hyvää viihdettä. Onnellisuuden syyt eivät olleet yleviä, kuten terveys tai puhdas ilma, vaan jotakin sen kaltaista kuin poksahteleva purkka, keltainen auto tai ompelukoneen poljentaa muistuttava harakan nauru. En voi enää tarkistaa, sillä kirja päätyi kirpputorille jossakin konmarin esiäidin puuskassa.

Sittemmin elämän iloa tuottavien asioiden listaaminen on noussut suureen suosioon. Siitä on tullut suorastaan yhdenlainen hyvän elämän edellytys.

Neuvo voisi ärsyttää, ellei se kaikessa yksinkertaisuudessaan olisi niin viisas.

Hyvien asioiden mieleen palauttamisen hyödyistä on tiukkaa tutkimusfaktaa. Kiitollisuuden on todettu auttavan stressistä ja traumoista selviämisessä, helpottavan ihmissuhteiden luomista ja vähentävän vertailua muihin ihmisiin.

Keventää kummasti, kun tajuaa, että oman elämän synkkyydessä on myös valoisia tosiasioita, kuin tähtiä mustalla yötaivaalla.

Kiitollisuutta voi myös opetella, vaikka hiukan hammasta purrenkin. Kiitollisuus on nimittäin paitsi tunnetila myös asenne.

Kun aivoja ruokkii hyvillä asioilla ja ajatuksilla, aivot alkavat toimia onnellisuutta lisäävästi. Syntyy hyvän kierre. Hyvien asioiden havaitseminen kiihdyttää aivoissa mielihyvää lisäävien välittäjäaineiden, dopamiinin ja serotoniinin, eritystä. Tämä taas auttaa entisestään näkemään uusia valoisia asioita.

En muista, innostuinko murrosikäisenä kirjaamaan syitä olla onnellinen. Jokin aika sitten sain jälleen kirjan, joka naksautti aivoni listausasentoon. Sen nimi on edeltäjäänsä vaatimattomampi, Tuhat lahjaa. Syvyydessään kirja pureutuu perustuksiin. Miten nähdä hyvää, kun arki on harmaata ja menetykset raastavat?

Oma listani kertyy hiljalleen. Se etenee kohdassa 158. Siinä lukee: alpakanlankavillasukat.

Ne ovat tosi pehmeät.

Kirjoittaja on toimittaja ja terapeutti.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio