D-vitamiinin mittaus tuotti hämmästyttävän yllätyksen – tunnettu lääkäri vaatii viranomaisia tutkimaan asian

Näkökulma: Asiantuntijoinakin pidetyt henkilöt ovat esittäneet vastakkaisia mielipiteitä D-vitamiinin vaikutuksista ja annoksista. Se sai minut etsimään vastauksia, kirjoittaa gynekologi Maija Kajan.

Alma Median arkisto
D-vitamiinin mittaus tuotti hämmästyttävän yllätyksen – tunnettu lääkäri vaatii viranomaisia tutkimaan asian

D-vitamiinin hyödyistä ja haitoista on käyty paljon keskustelua.

Maija Kajan

Noin kymmenen vuotta sitten minua alkoi kiusata, etten tiennyt mitä suositella potilailleni D-vitamiinista. Tuli paljon tutkimustietoa D-vitamiinilla mahdollisesti tai osoitetusti saatavista terveyshyödyistä. Asiantuntijoinakin esiintyvät ja pidetyt henkilöt esittivät täysin vastakkaisia mielipiteitä niin D-vitamiinin vaikutuksista kuin tarvittavista annoksista.

Luin vuosien mittaan sadoittain maailmalla tehtyjä tutkimuksia D-vitamiinista. Hyvä elimistön D-vitamiinipitoisuus näyttää liittyvän monen taudin selvästi pienempään riskiin.

On osoitettu tai on vahvoja viitteitä siitä, että ainakin sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin, diabeteksen, monen autoimmuunisairauden, rintasyövän, eturauhassyövän, paksusuolisyövän, luun haurastumisen, dementian, kaatumisen ja erilaisten virus- ja bakteeri-infektioiden riski on pienempi ihmisellä, jonka elimistössä on hyvä D-vitamiinipitoisuus.

Näyttää siltä että D-vitamiini olisi se halpa täsmähoito.

D-vitamiini varastoituu elimistöön. Jos varasto on turhan pieni, siitä ei imeydy verenkiertoon tarpeeksi suojaamaan elimistöä. Jos varasto on liian suuri, voi verenkierrossa oleva pitoisuus olla jopa haitallisen suuri. Huomattavasti perustellumpaa olisi varoitella niin vähäisestä elimistön käytössä olevasta D-vitamiinivarastosta, että mitään D-vitamiinista saatavia hyötyjä ei saa.

D-vitamiini imeytyy yksilöllisesti. Mahdollisesti siihen vaikuttaa ikä ja paino, mutta 10 vuoden kokemuksen perusteella nämäkin vaikuttavat hyvin vähän.

Lukemieni tutkimusten ja noin kuuden vuoden käytännön kokemusten perusteella olen päätynyt strategiaan, jonka käyttöä suosittelen kaikille. Jossain elämän vaiheessa – mieluiten heti ja nyt – kannattaa käyttää D-vitamiinia annosta, jolla varasto rakennetaan niin suureksi, että sieltä imeytyy verenkiertoon hyvä pitoisuus.

Kun varasto on saatu rakennetuksi, pienennetään annos ylläpitoannokseksi. Tämä kestää suosittelemillani annoksilla noin 1-2 vuotta. En ole nähnyt ketään joka olisi saanut hyvän D-vitamiinivaraston Suomen suositusannoksilla.

D-vitamiinivaraston ja elimistön pitoisuuden mittauksessa tärkeä on joskus tehtävä verikoe. Suosittelen verikoetta reilun vuoden ”rakennusannoksen” käytön jälkeen. Kun varasto on saatu hyväksi, on annosta syytä pienentää.

Olen noin kuuden vuoden ajan suositellut potilailleni ja läheisilleni ajoittaista, mutta harvoin tehtävää elimistön D-vitamiinitason mittausta.

Veren D-vitamiinitaso on vakaa ja hitaasti muuttuva, eikä verikoetta ole tarpeen ottaa ainakaan tiuhemmin kuin vuoden välein. Muutama vuosi sitten Cityterveys alkoi tehdä D-vitamiiniverikokeita halvemmalla kuin muut toimijat.

Vuosien mittaan olen ihmetellyt Cityterveyden verikoevastauksia, jotka ovat olleet epäloogisia. Kun henkilö on pienentänyt tai suurentanut käyttämäänsä D-vitamiiniannosta, tämä ei ole näkynyt Cityterveydessä tai Cityterveyden kanssa samaa virolaista laboratoriota käyttävässä Terveystalon laboratoriossa tehdyissä verikokeissa.

Fimlabin ja Helsingin seudulla Huslabin testeissä ovat muutokset käytetyissä annoksissa näkyneet järkeenkäyvästi. Noin kuuden vuoden kokemuksen perusteella olen tottunut luottamaan Fimlabin ja Huslabin analyyseihin.

Lokakuussa kävin samana päivänä Tampereella Fimlabissa ja Synlabissa (entisessä Cityterveydessä) tunnin välein. Synlabin hinta oli selvästi noussut aiemmista mataliksi mainostetuista, maksoin testistä yhteensä 46,45 euroa (kokonaishinta oli 54,45 euroa mutta Kela – eli veronmaksajat – maksoi siitä 8 euroa). Fimlabin kokonaishinta oli 33,90 euroa mistä kelakorvausta ei saa.

Lukemieni tutkimusten perusteella pidän tavoiteltavana elimistön D-vitamiinitasona 130-150 nmol/l (nanomoolia litrassa). Synlabin tehdyn verikokeeni tulos oli 96 nmol/l. Tuloksen perusteella minun olisi hyvä käyttää suurempaa varaston rakennusannosta vielä ainakin reilu vuosi.

Samana päivänä otetun Fimlabin verikokeen mukaan verenkiertoni D-vitamiinitaso oli kuitenkin 198 nmol/l – selvästi yli suosittelemani pitoisuuden. Tuloksen perusteella onkin hyvä pitää taukoa.

Huolena tietenkin on, ovatko muutkin Synlabissa tai sitä käyttävissä laboratorioissa tehdyt verikoevastaukset suuresta hatusta vedettyjä. Tämä on mielestäni ihmisten terveyden ja terveydenhuollon luotettavuuteen merkittävästi vaikuttava ongelma. Tein lokakuussa terveydenhuollon laatua valvovalle viranomaiselle Valviralle asiasta tutkimuspyynnön.

Kirjoittaja on gynekologi.


Lue myös nämä


Kommentit (51)

 • Ree-vitamiini

  ”Monet pelkää turhaan liika-annostuksia.”

  Ei turhaan.

  Ei elimistöön varastoituvilla hivenaineilla pidä ”kikkailla”.

  ”Olen syönyt kohta 10 vuotta D-vitamiinia 200 mg/pv.”

  Turvallisena ylärajana pidetään kai 100 mikrogrammaa, jonka siis ylität 2000-kertaisesti.

  ”Arvo Ylpön aikana lapsille annettiin D-vitamiinitippoja 100 mg/pv”

  Oliskohan ne kuitenkin olleet niitä mikrogrammoja, eikä milligrammoja?

  ”D-vitamiinin yliannostuksesta ei ole voitu todistaa mitään haittavaikutuksia…”

  Edistää luun hajoamista, aiheuttaa kalsiumsuolojen saostumista kudoksiin ja aiheuttaa sydän- ja hermosto-oireita, mahdollisesti munuaisten vajaatoiminnan ja pahimmillaan kroonisen kuoleman. (Duodecim)

  Vuonna 2015 mm. YLE uutisoi teinitytöstä, joka sairastui D-vitamiinin yliannostuksen vuoksi.

  Itse popsin isokokoisena aikuisena sen 100 mikrogrammaa päivässä.

 • Leena

  Kiitos ANSSI MANNINEN selventävästä vastauksestasi: ”Fimlabilla määritys on PLASMAN D-vitamiini ja Synlabilla SEERUMIN D-vitamiini. Kuinka pihalla kyseinen gynekologi on kliinisen kemian alkeista? Plasma on veren nestemäinen verisoluton osa, joka voidaan verenohentajien ja linkoamisen avulla erottaa koko verestä. Seerumi taasen on veren se osa, josta puuttuvat verisolut ja veren hyytymistekijät.”
  Nyt pitäisi vielä määritellä ne oikeat rajat. Niille, joiden mielestä normaali ruoka ja elintavat riittävät haluaisin sanoa, että ennen ihmiset viettivät huomattavasti pitempiä aikoja ulkosalla saaden paljon enemmän aurinkoa. Etelä-Euroopassa mitataan huomattavasti aktiivisemmin D-vitamiinitasoja ja lääkitys aloitetaan jo syyskuussa vaikka aurinkotunteja on huomattavasti Suomea enemmän. Hyvä että vihdoin saadaan hoitoa mittaustulosten perusteella eikä vain mutu tuntumaan perustuen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio