”Meidän tytär on sellainen perfektionisti” – Mieti, mitä viestit lapsellesi

Nuoren pitää nykyään olla tehokas, kunnianhimoinen ja tuntea tavoitteensa. Suotavaa olisi, että hän olisi muita vähän parempi. Kun tätä ajattelumallia ruokitaan, ei ihme, että moni kokee ensimmäisen loppuunpalamisensa alle parikymppisenä.

23.9. 19:39

Aamulehti

"Meidän tytär on sellainen perfektionisti.”

Näin moni vanhempi sanoo vähän ylpeyttäkin äänessään, koska samalla hän pääsee rivien välissä kertomaan, että lapselta löytyy kunnianhimoa eikä tämä ole mikään luovuttaja. Jostain syystä täydellisyyden tavoittelua pidetään salaa hyvänä luonteenpiirteenä.

Mutta mitä vanhempi näin sanomalla viestii lapselleen? Sanoihin sisältyy vaarallinen piiloviesti siitä, että tavallinen ei riitä, vaan pitää pyrkiä korkealle ja elämän ansioluettelon pitää näyttää hyvältä. Pitää olla vähän parempi kuin muut.

”Ihanteellinen nuori seuraa rohkeasti omia polkujaan, tavoitteenaan kerryttää osaamista niin, että kulkee kohti parasta versiota itsestään tai nousee jopa vertaistensa yläpuolelle. Korkeakouluun hän pääsee suoraan lukiosta ja valmistuu sieltä nopeasti työmarkkinoille”, kuvasi Tampereen yhteiskoulun lukion opinto-ohjaaja Liisa Huhta Aamulehden elokuisessa haastattelussa odotuksia, joita aikuiset lataavat nuorille.

Ihmekös tuo, että ahdistus kasvaa nuorten keskuudessa ja moni kokee ensimmäisen loppuunpalamisen jo ennen kuin täyttää 20.

Lue lisää: Tamperelainen opinto-ohjaaja jututti kymmeniä lukiolaisia ja tajusi, keitä uupuneet nuoret ovat – nyt hän kertoo, mistä pahoinvointi johtuu

Darravapaa-yhteisön perustaja Katri Ylinen käsittelee Aamu ilman darraa -kirjassaan päihderiippuvuuttaan, mutta tulee samalla kuvanneeksi myös nuorten, koulutettujen menestyjien ajatusmaailmaa, paineita ja kilpailua työelämän juoksuradalla.

Ylinen rohkaisee lainaamaan kehorauhan ajattelumallia siihen, miten suhtaudumme persoonaamme ja luonteenpiirteisiimme. ”Voisiko asennoitua edes jokseenkin neutraalisti itseensä niinä päivinä, kun parempaakaan suoritusta ei lähde? Että tällaista tämä nyt välillä on. Tällaista on olla ihminen”, Ylinen kirjoittaa.

Ei kukaan voi koko ajan olla supermotivoitunut ja huippuinnostunut eikä kaikki voi koko ajan olla jättikivaa, huikeaa, mahtavaa tunteiden, kokemusten ja innostuksen vyöryä ja itsensä haastamisen vuorikiipeilyä, vaikka moni näin haluaakin peukku ylhäällä somessa hihkua.

Lue lisää: ”Äidit kokevat ristiriitaa omien ja yhteiskunnan ihanteiden välillä” – Rakastavan ja rajoja asettavan vanhemmuuden ei koeta riittävän yhteiskunnalle

Tampereen yhteiskoulun lukion opinto-ohjaaja Liisa Huhta nostaa Helsingin Sanomien haastattelussa esiin aikuisten jatkuvan huolipuheen. Sen, miten maalailemme lapsillemme, että kun yliopistoon tuli todistusvalinta, kukaan ei enää koskaan tule pääsemään minnekään. Ja jos ei jatkuvasti kehitä itseään, häviää kilpailun ja muut kirivät ohi.

Moni nuori ei osaa suodattaa ja suhteellistaa näitä puheita, vaan ottaa ne kirjaimellisesti. Muistan, miten nuorena opiskelijana tuntui pelottavalta 1990-luvun lamavuosien toitotus, että kukaan ei enää ikinä työllisty, hyvinvointivaltio tuhoutuu ja meidän kaikkien pitää vastedes pärjätä ihan omin voimin.

Kävikö niin? Ei.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut