Tampere Conversations 2022 epäonnistui monimuotoisuuden saavuttamisessa, ja näistä syistä se on huono asia

Paikalle oli kutsuttu henkilöitä, joilla on valtaa yhteiskunnassa. Siksi olisikin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, ketkä tällaisiin tilaisuuksiin pääsevät, kirjoittaa Aamulehden toimittaja Tuuli Rantasalo.

12.8. 17:52

Aamulehti

Torstaina seisoin Tampere Conversations 2022 –tapahtuman cocktailtilaisuudessa ja yritin haalia juttuuni haastateltaviksi mahdollisimman erilaisia ihmisiä monimuotoisuuden takia. Se osoittautui yllättävän vaikeaksi, sillä punaista mattoa asteli valkoinen pukumies toisensa perään.

Lue lisää: Tampere Conversations -tapahtuman piti synnyttää uusia ajatuksia ja näkökulmia, mutta lavalla ja yleisössä oli pääasiassa valkoisia miehiä – Kysyimme, miten moni­muotoisuus huomioitiin

Vieraitten lisäksi myös kaksipäiväisen tapahtuman puhujat ja keskustelijat olivat enimmäkseen miehiä. Kun naisoletetut olivat yksin äänessä, heidän puheosuutensa jäivät varsin lyhyiksi. Miesoletetut saivat pitää pidempiä ja painavampia puheenvuoroja.

Pidin tätä omituisena, sillä järjestäjät olivat Tampereen kaupunki, Tampereen yliopisto, Tampereen kauppakamari ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Voisi luulla, että nämä tahot tiedostaisivat monimuotoisuuden tärkeyden.

Tapahtuman pääsihteerin Erika Sauerin mukaan kutsulistaa tehdessä monimuotoisuuskysymykset oli otettu huomioon. Monimuotoisuutta ei saavutettu, koska kutsulistalla oli enemmän ihmisiä kuin tapahtumaan otettiin sisään. Lopulta nopeimmin ilmoittautuneet pääsivät paikalle. Sama kävi puhujien ja keskustelijoiden kohdalla.

Jos järjestelyissä olisi todella haluttu taata, että erilaiset ihmiset pääsevät tapahtumaan, se olisi otettu hanakammin huomioon myös ilmoittautumiskäytännöissä. Vaivannäön ei olisi annettu kaatua tuollaiseen seikkaan.

Paikalle oli kutsuttu henkilöitä, joilla on valtaa yhteiskunnassa. Asiantuntijoita, yritysjohtajia ja päättäjiä. Heidän oli mahdollista myös verkostoitua keskenään. Siksi olisikin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, ketkä tällaisiin tilaisuuksiin pääsevät.

Kutsutaanko paikalle ihmisiä, jotka saattavat törmätä urallaan lasikattoon? Vai kasvatetaanko entisestään sellaisten ihmisten verkostoja, joita tällaiset ongelmat eivät kosketa?

Tapahtuman yksi kantava idea oli tuoda yhteen ihmisiä eri aloilta ja synnyttää uusia ajatuksia. Jos vieraat ovat keskenään hyvin samankaltaisia, monet näkökulmat jäävät huomiotta.

Tampere Conversations 2022:n teemoina oli muun muassa digitalisaatio, talous ja turvallisuus. Kaikki nämä alat ovat perinteisesti olleet miesvaltaisia. Nais- tai vähemmistönäkökulma olisi voinut tuoda tapahtumaan raikkaan tuulahduksen. Asiantuntijoita takuulla löytyy sukupuolesta ja etnisestä taustasta riippumatta, varsinkin kun vieraita oli kysytty muutenkin ympäri maailmaa.

Maailma ei mene eteenpäin, jos valkoiset miehet puhuvat valkoisille miehille aiheista, jotka ovat perinteisesti olleet yksin heidän hallussaan.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut