Rakentamisen hinta synnyttää riskejä

Jos rakennusliikkeet painavat jarrua, asuntotuotanto ei pysy kysynnän mukana. Tampereen kaltaisessa kasvukaupungissa tämä on ongelma.

19.6. 5:00

Rakennusalan voimakkaasti nousseet kustannukset tarkoittavat nyt ongelmia rakennusliikkeille. Monelle firmalle voi tulla taloudellisia menetyksiä, koska aiemmin arvioitu budjetti ei pidä.

Jo viime vuonna rakentaminen kallistui seitsemän prosenttia, ja Venäjän hyökkäyssodan jälkeen hinnannousu on kääntynyt yhä jyrkemmäksi.

Kerrostalo voi olla valmis vasta kolmen tai neljänkin vuoden päästä siitä hetkestä, kun rakentaminen alkaa. Tässä tilanteessa budjetin arvioiminen usean vuoden päähän on todella hankalaa.

Rakennushankkeita on Rakennusteollisuuden mukaan siirretty jonkin verran, ja etenkin suunnittelussa olevat hankkeet jäävät aiempaa helpommin toteuttamatta.

Arvioiden mukaan tilanne ei kuitenkaan ole niin paha, että Suomessa jäisi keskeneräisiä taloja seisomaan paikalleen.

Vaikealla tilanteella on konkreettisia seurauksia. Rakennusteollisuuden ennusteen mukaan rakentamisen määrä vähenee ensi vuonna kaksi prosenttia.

Tampereen kaltaiseen kasvukaupunkiin tämä iskee kovaa. Kaupungin kerrostalotyömailla viime vuodet ovat olleet harvinaisen vilkkaita, mutta rakennuslupatilastot näyttävät suunnan muuttuvan.

Samaan aikaan Tampereen vetovoima on kova ja tulijoita riittää. Asuntomarkkinoilla etenkin perheasunnoista on ollut jo pitkän aikaa valtavasti pulaa.

Jos rakennusliikkeet painavat jarrua hinnannousun paineessa, uusien asuntojen tuotanto ei pysy kysynnän mukana. Jos taas asuntoja on tarjolla liian vähän suhteessa kysyntään, hinnat tuppaavat nousemaan väkisin ylöspäin.

Rakennusyhtiöiden lisäksi myös kaupungit joutuvat miettimään yhä tarkemmin isoja investointeja. Tampereella esimerkiksi Tammelan stadionin rakentamisen kustannusten nousua varten varattiin 3,2 miljoonan euron lisämääräraha. Miltä näyttää ratikan jatkon hintalappu? Entä Hiedanranta tai Näsisaari?

Uudiskohteen ostajalla on tällä hetkellä riski, ettei uusi koti valmistu ajoissa tai sovittuun hintaan.

Tampereella on jo ollut tapauksia, joissa rakennusliikkeet ovat nostaneet hintoja ennakkomarkkinoinnin aikana. Joissain tapauksessa hintojen nosto on aiheuttanut peruutuksia. Kun puhutaan yli 10 prosentin hinnannoususta, voi joutua neuvottelemaan uutta lainaa pankin kanssa.

Pahin skenaario on, että rakennusliike menee konkurssiin ja rakentaminen jää kesken.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut