Viisi päivää saattohoitoon ei riitä - Mielipiteet - Aamulehti

Viisi päivää saattohoitoon ei riitä

8.4. 8:17

Media uutisoi 2.4. että Elinkeinoministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle saattohoitovapaata koskevan uudistuksen. Monien medioiden uutisoinnista sai kuvan, että saisimme hyvän uudistuksen viiden päivän saattohoitovapaasta.

Lausuntokierrokselle lähetetty uudistus perustuu EU-direktiiviin. Tavoite on, että omaishoitovapaa tulisi käyttöön ensi vuoden elokuussa. Direktiivissä esitellään, että työntekijällä on oikeus saada viisi päivää kalenterivuodessa vakavan lääketieteellisen syyn perusteella lähiomaisen hoitamiseen.

Saattohoitotilanteen ollessa kyseessä viisi päivää vapaata vuodessa on täysin riittämätöntä. Sen tulee olla huomattavasti pitempi. Vapaan ei tule myöskään olla "palkaton" vaan korvauksen piirissä. Tällä hetkellä ihmiset käyttävät sairauslomaa jos sen saavat, käyttävät kertyneitä lomiaan jos saavat käyttää, saattaapa joku jopa irtisanoutua työstään. Saattohoito voi olla myös hyvinkin pitkäkestoista.

Vertauksen vuoksi todettakoon, että Ruotsissa on mahdollista saada jopa 100 päivää vapaata kuolevan läheisen hoitamiseen korvattuna.

Kari Viholainen

Puheenjohtaja, Exitus ry

Sosiaali-ja terveysministeriön Elämän loppuvaiheen hoito -asiantuntijatyöryhmän jäsen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?