Järjestelyratapihan siirtäminen Tampereen ykköshankkeeksi - Mielipiteet - Aamulehti

Järjestelyratapihan siirtäminen Tampereen ykköshankkeeksi

24.12.2020 13:51

Järjestelyratapihan, joka toimii myös vaarallisten kuljetusten ratapihana, pitäminen Nekalan ja Hatanpään välissä on ollut käsittämätön ratkaisu. Käytännössä keskellä kaupunkia on jatkuvasti seissyt myrkyllisiä ja haitallisia aineita täynnä olevia junavaunuja, kuin odottamassa onnettomuutta tapahtuvaksi.

Viimeksi tilanne konkretisoitui kuukausi sitten – Aamulehtikin uutisoi siitä, kuinka kaasuuntunut argon aiheutti hälytyksen kemikaaliratapihalle, vaikka tästä ei vaaraa sivullisille ollutkaan. Tietenkin asianmukaiset turvajärjestelyt pitää suorittaa missä tahansa, missä ratapiha onkin, mutta keskellä taajaan asuttua aluetta ja lähellä Hatanpään sairaalaa riskit tietenkin vain korostuvat.

Viime keväänä otettiin viimeinkin askelia Nekalan järjestelyratapihan siirtämiseksi muualle. Suunnitelmissa uudeksi sijainniksi on Lempäälä. Siirto on kirjattu maakuntakaavaan ja 2040-lukua koskeviin suunnitelmiin. Tämäkään asia kuitenkaan ei mene eteenpäin, jollei sitä viedä jatkuvasti ja tavoitteellisesti. Ensi vaalikaudella yksi Tampereen kaupungin tärkeimmistä tehtävistä onkin aloittaa proaktiivinen toiminta tämän toteuttamiseksi. Kyseessä on koko maakunnan asioihin vaikuttava ratkaisu. Miten tätä viedään eteenpäin, riippuu myös maakuntauudistusprosessista, mutta kaupungillakin lienee roolinsa kannettavanaan.

Järjestelyratapihan tilalle tulisi siis uusi kaupunginosa. Alue tarjoaa hyvän sijainnin keskustan lähellä, mutta samalla olisi huolehdittava perinteiseen tamperelaiseen suunnittelutyyliin siitä, että se pysyy edullisena ja kaikenlaisten ihmisten saatavilla olevana. Suunnitelmiin sopisi hyvin lähijunaliikenteen kehittäminen niin, että muodostuisi yhtenäinen kokonaisuus Nekalan ja Hatanpään kanssa, mahdollisesti jopa eräänlainen Tampereen eteläinen keskusta-alue - eräänlainen Tampereen oma Pasila.

Tatu Ahponen

Tampere

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut