Minäkin sorruin tämän hetken käsityövillitykseen – muutaman vinkin olisin kaivannut ennen islantilaisneuleen aloittamista - Mielipiteet - Aamulehti

Minäkin sorruin tämän hetken käsityövillitykseen – muutaman vinkin olisin kaivannut ennen islantilaisneuleen aloittamista

15.11.2020 7:00

Aamulehti

En tiedä, mistä se hullu ajatus pälkähti päähän: minä haluan neuloa islantilaisvillapaidan. Ei mikään ilmiselvä päähänpisto hätäiselle, jolle villasukat ovat paljon järkevämmän kokoinen rasti.

Tai tietäähän sen, mistä ajatus lähti. Somekuplani on jo pitkään täyttynyt toinen toistaan hienommista islantilaistyylisistä neuleista. Minäkin halusin sellaisen.

Nyt elämäni ensimmäinen islantilaistyylinen paita on valmis ja projekti opetti monta asiaa. Nämä vinkit olisin halunnut kuulla ennen urakkaan ryhtymistä.

1. Lankojen löytäminen on yllättävän haastavaa. Kuten Aamulehdenkin jutussa 10.11. kerrottiin, islantilaislankojen kysyntä on räjähtänyt tämän vuoden aikana. Pirkanmaalla kovin moni lankakauppa ei edes myy islantilaisia lopi-lankoja, joten paitalankojen hankkimiseksi joutuu näkemään vähän vaivaa.

Koska en ole koskaan aiemmin neulonut mitään islantilaisista langoista, en uskaltanut tilata niitä näkemättä vaan halusin päästä hypistelemään niitä omin käsin. Mistäpä muuten tietäisi, mikä on ohuen ja paksun langan ero.

Onneksi sitkeän googlaamisen ansiosta Tampereelta löytyi liike, jossa väreistäkään ei joutunut tinkimään.

2. Monella on Riddari ja siihen on syy. Kun Googlen kuvahakuun laittaa hakusanan islantilaisneule, tulokseksi saa lähinnä Riddari-mallilla tehtyjen paitojen kuvia. Samaan malliin päädyin itsekin ja syy on aika yksinkertainen. Toki malli on tosi näyttävä, mutta se on myös niitä harvoja, joihin löytyy selkeä suomenkielinen ohje ohuemmalle lopi-langalle. Päädyin nimittäin valitsemaan ohuemman langan, koska paksu tuntui jo todella paksulta.

3. Mikä on sopiva koko? Jos ei aio tunkea islantilaistyylisen neuleen alle esimerkiksi ulkotakkia, sopivaa kokoa kannattaa harkita tarkkaan. Jos nyt aloittaisin nyt alusta, tekisin ehkä kokoa pienemmän, sillä unisex-mallinen neule on varsin väljä varsinkin hihoista. Jännittävää nähdä, miten paita käyttäytyy, kun se pestään ensimmäisen kerran.

4. Kuvio on koko neuleen suola. Villapaitaa neuloessa muistui kirkkaasti mieleen se, miksi edellisestä villapaitaprojektista on vierähtänyt rapiat 20 vuotta. Yksivärisen sileän neulominen on tylsää, vaikka se nopeaa onkin. Vasta sitten päästiin asiaan, kun kuvio alkoi.

5. Teen toisenkin! En heti, mutta jossain kohtaa. En ihmettele enää yhtään ihmisiä, jotka ovat neuloneet kymmeniä islantilaistyylisiä neuleita. Tähän jää koukkuun. Tosin seuraavaksi saatan valita mallin, jossa kuviota riittää hieman pitemmälle matkalle kuin kaarrokkeeseen.

Kirjoittaja on Aamulehden tuottaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: