Aamulehden pääkirjoitus: EU-vaaleissa äänestävällä on tuplasti valtaa - Mielipiteet - Aamulehti

EU-vaaleissa äänestävällä on tuplasti valtaa

Suomessa on menossa EU-politiikan supervuosi. Viimeksi se aiheutti äänestysprosentin romahduksen.

13.5.2019 6:00

Ylihuomenna on jälleen mahdollisuus vaikuttaa. EU-parlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa. Se päättyy seuraavana tiistaina, ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 26. toukokuuta.

Kyseessä on kuudes kerta, kun suomalaiset pääsevät valitsemaan edustajia suoraan Euroopan unionin toiseen lainsäädäntöelimeen, Europan parlamenttiin.

Toisessa lainsäätäjässä eli EU:n neuvostossa istuvat aina jäsenmaiden ministerit ottamassa kantaa usein samoihin direktiiveihin ja muihin lakeihin parlamentin vastinparina.

Oleellista on, etteivät mepit edusta unionissa valtioita. He istuvat parlamentissa puolueryhmittäin edustamassa äänestäjiensä poliittisia näkemyksiä.

Aina eurovaalien alla mietitään kuumeisesti ja huolestuneina, miten vilkkaasti äänioikeutetut innostuvat uurnille.

Suomessa korkein äänestysprosentti saatiin ensimmäisissä europarlamentin vaaleissa, jotka pidettiin vuonna 1996 samana päivänä kuntavaalien kanssa. Suomessa asuvista äänioikeutetuista 60,1 prosenttia käytti oikeuttaan.

Matalin osallistumisprosentti puolestaan noteerattiin heti seuraavalla kerralla eli vuonna 1999. Vastaava luku oli enää 31,4. Kun mukaan laskettiin ulkomailla asuvat Suomessa äänioikeutetut, jäätiin 30,1 prosenttiin.

Huolestuttavinta on, että vuosi 1999 oli samanlainen "suomalainen EU-supervuosi" kuin vuosi 2019, jota elämme nyt.

Silloinkin eduskuntavaalit ja EU-vaalit pidettiin samana keväänä, ja silloinkin pian kaksien vaalien jälkeen koitti Suomen puheenjohtajuusvuoro Euroopan unionissa.

Mitä enemmän tapahtuu, sitä vähemmän kiinnostaa – sekö on pelin henki?

Vaaliaktiivisuus on sittemmn asettunut Suomessa pidetyissä EU-vaaleissa 40 prosentin paikkeille. Se on lähellä eurooppalaista yleislinjaa.

Toinen huolestuttava ilmiö onkin, että EU-laajuinen äänestysprosentti on pudonnut kerta kerran jälkeen niin kauan kuin vaaleja on vuodesta 1979 järjestetty.

Jos jotain valoisaa tästä hakee, niin sen voi muotoilla äänestämään innostavaksi kannustuslauseeksi: sinulla on nyt kaksi ääntä, käytä kumpaakin!

Prosenttien ollessa näin alhaiset on jokaisen äänestämään vaivautuvan kansalaisen vaikutusvalta yli kaksinkertainen esimerkiksi eduskuntavaaleihin verrattuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut