Kulunutta, mutta totta: kakkua on myös kasvatettava ennen kuin sitä pystytään jakamaan - Mielipiteet - Aamulehti

Kulunutta, mutta totta: kakkua on myös kasvatettava ennen kuin sitä pystytään jakamaan

Yritystuet ovat aina vaalien alla ruma sana. Suomalaiset toimijat kuitenkin ansaitsevat tukea menestystarinamme viemisessä maailmalle.

10.4.2019 6:00

Aamulehti

Vaalien alla puhutaan usein pahoilla mielin siitä, miten monesta tuiki tärkeästä asiasta ei puhuta vaalien alla.

Näiden vaalien miksei puhuta? -aiheita ovat olleet ulko- ja EU-politiikka. Yhtä lailla on valiteltu, ettei keskustella kakun kasvattamisesta vaan siirrytään suoraan kakun jakamiseen.

Kakun kasvattamisestakin tosin puhutaan usein tavalla, joka on samalla peiteltyä kakun jakamista.

Kuinka kulunut onkaan väite, että johonkin toimintaan sijoitettu euro tuottaa vähintään kaksi euroa takaisin. Argumentti on tuttu niin terveys-, kulttuuri-, liikunta-, koulutus- kuin bisnesaiheisista debateista.

Käytyyn keskusteluun nähden onkin melkoisen yllättävä fakta, että julkiset sijoitukset suomalaiseen innovaatiotoimintaan ovat vähentyneet kahden viimeisimmän hallituskauden aikana.

Sitä nimittäin tuskin kukaan pystyy kyseenalaistamaan, etteivätkö koulutukseen, tutkimukseen ja kehittämistoimintaan kohdistetut rahat tuottaisi paljon hyvää koko yhteiskunnalle: töitä, toimeentuloa, verotuottoja.

Business Finland, joka aloitti toimintansa viime vuoden alussa, vetosi tämän viikon alussa kansanedustajaehdokkaisiin eri puolilla maata tutkimus- ja innovaatiotoimintaan sijoittamisen puolesta. Tavoite on, että vuoteen 2030 mennessä t&k-panostuksen osuus olisi vähintään 4 prosenttia kansantuotteesta.

Business Finland on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalla toimiva yritysten kansainvälistymispalvelu, joka syntyi kun teknologian edistäjä Tekes ja viennin edistäjä Finpro yhdistettiin.

Sen tilastot saavat Suomen näyttämään melkeinpä innovaatioiden kehitysmaalta. Kamppailemme alan rahoituksessa Turkin, Saksan ja Kreikan sarjassa, kaukana esimerkiksi Venäjästä ja Ranskasta. Huolestuttavin viime aikojen ilmiö on, että suomalaiset yritykset siirtävät enenevässä määrin innovaatiotoimintaansa ulkomaille.

Yritystuet ovat aina vaalien alla ruma sana. Niiden karsiminen saa laajaa tukea poliitikoiden paneeleissa.

Pitää vain pystyä erottamaan tuet ja tuet. Suomalaiset toimijat ansaitsevat tukea menestystarinamme viemisessä maailmalle. Parasta tukea ovat julkiset sijoitukset, jotka ovat vastikkeellisia ja joilla on niin sanottu vipuvaikutus.

Hyvä esimerkki vipuvaikutuksesta on, että Business Finlandin tukemat start up -yritykset menestyvät myös avoimilla sijoitusmarkkinoilla. Usko lisää uskoa. Tämä kannattaa myös kansanedustajaehdokkaiden muistaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos