Aamulehden pääkirjoitus: Pirkanmaa voi edelleen saada kaksi ministeriä vaikka kokoomus on jäämässä oppositioon - Mielipiteet - Aamulehti

Pirkanmaa voi edelleen saada kaksi ministeriä vaikka kokoomus on jäämässä oppositioon

Marinin ohittaminen salkkujaossa olisi sokki. Vihreiden on vaikea löytää ei-helsinkiläistä ministeriä muualta kuin Tampereelta.

9.5.2019 6:00

Tulevaisuuden tekijät, uusi punamulta.

Suomeen uutta halitusta neuvottelevalla sdp:n puheenjohtajalla Antti Rinteellä oli tarjolla kutsumanimi tulevalle kokoonpanolle heti keskiviikkona, kun mukana olevat puolueet varmistuivat.

Sosiaalisessa mediassa nimen keksiminen tuntuikin olevan tärkeysjärjestyksessä ensimmäinen asia jo aamulla, kun alkoi näyttää siltä, että demarien seuraksi ovat tulossa keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp.

Tulevaisuus-sanan käyttö on aina riskipeliä. Perussuomalaisten hajotessa syntyi ryhmittymä nimeltä sininen tulevaisuus. Sillä ei tulevaisuutta ole ainakaan viime kuussa pidettyjen eduskuntavaalien tuloksesta päätellen.

Punamultakin viittaa käsitteenä useimpien mielessä enemmän menneisyyteen kuin tulevaan.

Hallitusta ei silti pidä tuomita ennen kuin se on edes syntynyt, saati tehnyt yhtään päätöstä. Päätöksiä ovat tehneet tähän mennessä lähinnä Rinne sekä keskustan kuuluisa "kenttä", jonka mielipidettä kuunnellen puolue suostui hallituskutsuun historiallisen huonosta vaalituloksesta huolimatta.

Syntyvä koostumus takaa sdp:lle selvän ykkösaseman. Kokoomus tai perussuomalaiset olisi ollut kakkospuolueena käytännössä samankokoinen kuin pääministeripuolue.

Rinteen taktiset kyvyt alkavat ilmetä. Tämän jälkeen ei kannata ihmetellä, miten hän onnistui taiteilemaan itsensä esimerkiksi ammattiliitto Pron edeltäjän Toimihenkilöunionin johtoon ja sittemmin sdp:n puheenjohtajaksi ohi Jutta Urpilaisen.

Nyt rakentuva hallituskoalitio ei ole paras mahdollinen pirkanmaalaisten ministeritoiveiden kannalta. Mutta ei se ole huonokaan.

Merkittävin mahdollisuus on sosiaalidemokraattien tamperelaisen varapuheenjohtajan Sanna Marinin nimittäminen yhdeksi uuspunamullan jäsenistä. Hänen ohittamisensa olisi suorastaan sokki.

Etäisempi mahdollisuus on, että keskustan salkuista riittäisi yksi Jouni Ovaskalle. Sen sijaan vihreissä tilanne on alueellisesti mielenkiintoinen. Puolueen eduskuntaryhmä kasvoi ja uudistui vaaleissa. Niinpä ensimmäisinä kyseeseen tulevat nimekkäät ministeriehdokkaat ovat kaikki helsinkiläisiä.

Tässä vaiheessa huomataan, että Satu Hassilla on jo ministerikokemusta sekä eurooppapoliittista osaamista, jota tarvitaan etenkin Suomen heinäkuussa alkavalla EU-puheenjohtajakaudella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut