Sote on ollut turhaa seinistä taistelemista – siitä voidaan päästä irti kaupunkien vedolla ja digiosaamisella - Mielipiteet - Aamulehti

Sote on ollut turhaa seinistä taistelemista – siitä voidaan päästä irti kaupunkien vedolla ja digiosaamisella

Kaupunkimallissa ei rakenneta uusia hallintoja. Pirkanmaa lähtee liikkeelle kuntapohjaisesti, Tampere edellä ja alueelliset erot huomioiden.

5.4.2019 6:00

Aamulehti

Sote on kaatunut, sote on keksittävä uudelleen.

Vai onko sittenkään? Kun palataan sosiaali- ja terveydenhoidon uudistamisen alkuvaiheisiin, löydetään arkistoista monta kariutunutta yritystä remontoida hoitorakenteita.

Yksi niistä kantaa nimeä Paras-hanke. Se alkoi keväällä 2006 Matti Vanhasen (kesk.) ensimmäisen hallituksen alaisuudessa ja päättyi Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen hyllytykseen vuonna 2011.

Mitä enemmän aikaa Paraksen kariutumisesta kuluu, sitä enemmän hyviä puolia siitä löytyy. Paras perustui kuntiin ja kuntien yhteistoiminta-alueisiin. Hanke synnytti oman poliittisen liturgiasanastonsa. Paljon puhuttiin esimerkiksi "vahvoista peruskunnista" ilman että kovin täsmällisesti kerrottiin, mitä niillä tarkoitetaan.

Paras oli monessa mielessä keskustan keino kuntaliitoksia vastaan. Mutta oli se muutakin. Se tavoitteli kokonaisuuksia, joihin koottu tietotaito palvelisi avun tarpeessa olevia ihmisiä.

Nyt Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ja soten kaaduttua ovat Suomen suurimmat kaupungit, Tampere mukaan lukien, jo liikkeellä esittämässä omia sote-suunnitelmiaan. Ei ole ihme, että ne perustuvat kaupunkeihin ja kaupunkialueisiin.

Kaupungithan ovat vahvoja peruskuntia. Ainakin ne suurimmat, jotka ovat ryhmittyneet Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) ja Tampereen pormestarin Lauri Lylyn (sd.) johdolla niin sanotuksi C21-ryhmäksi.

Sipilän kauden sote-vääntö on ollut aivan liiaksi taistelua seinistä. Terveydenhuollon uusiin innovaatioihin, digitalisoitumiseen ja etähoidon mahdollisuuksiin on päästy kiinnittämään aivan liian vähän huomiota.

Suurten kaupunkien esittämä lähtökohta on siitä hyvä, ettei siinä rakenneta uusia hallinnon tasoja. Toivottavasti myös keinotekoiset kaupanteot tyyliin "maakunnat sinulle, valinnanvapaus minulle" unohdetaan.

Pirkanmaalla koko maakunta lähtee nyt liikkeelle samassa hengessä, kuntapohjaisesti ja alueelliset erot huomioiden.

Kuntaliitokset voivat olla luonnollinen seuraus, mutta siinä ei oikein voi nähdä vaaraa kuin paikallisromanttisissa harhoissa elävä kuntapoliitikko.

Kaupungit ovat hyviä vetämään kehitystä – myös soten kyseessä ollen. Uudistuksen tärkeitä tavoitteita on taata tasaveroiset palvelut kaikkialla, myös syrjäseuduilla. Kun uusi teknologia hyödynnetään kunnolla, sekin onnistuu. Kaupunkien voiman hyödyntäminen ei johda kylien kuolemaan, jos toimitaan viisaasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos