Aamulehden pääkirjoitus: Suomen kellot saisivat asettua Euroopan aikaan - Mielipiteet - Aamulehti

Kelloja käännellään vielä useasti, mutta vuonna 2021 ne saisivat Suomessa asettua Euroopan aikaan

Ensi yöstä alkaen on taas totuttauduttava kesäaikaan, mutta parin vuoden kuluttua kääntely toivottavasti vihdoin loppuu.

30.3.2019 6:00

Aamulehti

Ensi yönä on jälleen kellojen kääntämisen hetki. Siirrymme kesäaikaan, eli kolmelta yöllä viisarit kääntyvät neljään.

Jälleen kerrataan muistisääntöjä: kelloa käännetään aina kesää kohti.

Maanantaiaamuna töihin tulee väsynyttä porukkaa. Monelle kellojen kääntö aiheuttaa monta vuorokautta kestävän totuttelun vaivan.

Se on täysin luonnollista. Meillä on jokaisella oma sisäinen kellomme. Harvalle ihmiselle sopii juuri tasan 24 tunnin vuorokausirytmi. Juuri siksi useimmat meistä ovat aamu-unisia. Pieni osa on puolestaan aamuvirkkuja, ja heille kesäajan alkaminen ei tuota vaikeuksia.

Tänä vuonna voi olla luvassa ylimääräisiä sekaannuksia kellonaikoja koskien. Jokin aika sitten kun puhuttiin jo siitä, että kääntely loppuisi kokonaan tähän kevääseen. Ja loppuisi koko Euroopassa.

Saamme kuitenkin päivittää aikamittareitamme ja käännellä viisareitamme vielä useamman kerran. EU-päätöksenteko on tässäkin tapauksessa osoittautunut ei niin salamannopeaksi.

Unionin komissio otti alkujaan varsinaisen etunojan kelloasiassa, kun se halusi osoittaa, että EU:lla on kykyä toteuttaa kansalaisten kaipaamia uudistuksia. Siksi se ehdotti varsin nopeaa aikataulua kääntelyn lopettamiselle. Vasta ehdotuksen jo tultua julki alettiin pohtia esimerkiksi sitä, miten ripeästi lentoliikenne sopeutuisi muutokseen. Lentoyhtiöiden aikatauluja rakennettaessa katsotaan aina vuosikaupalla eteenpäin.

EU-parlamentti hyväksyi viime viikolla päätöksen, jonka mukaan kellojen kääntely kyllä loppuu, mutta loppuu aikaisintaan vuonna 2021. Lopullinen siunaus päätökselle on saatava myös jäsenmailta eli niitä edustavalta ministerineuvostolta.

Seuraavaksi unionin jäsenmaat päättävät kukin omalta osaltaan, jäävätkö ne pysyvään kesä- vai talviaikaan.

Suomessa asiaa ehdittiin jo tiedustella kansalaisilta laajalla kyselyllä. Niukka enemmistö kannatti pysyvää talviaikaa.

Asialla on puolensa ja puolensa. Terveyden kannalta on pidetty talviaikaa parempana, liikenneturvallisuuden vinkkelistä puolestaan kesäaikaa.

Koska keskisessä Euroopassa on totuttu siihen, että valtaosa maista kuuluu samaan aikavyöhykkeeseen, olisi tärkeä estää kovin erilaisen ratkaisujen syntyminen. Suomen olisi käytännöllistä päästä asettumaan samaan kellonaikaan ainakin Ruotsin ja Viron, miksei laajemminkin muun Euroopan kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: