Aamulehden pääkirjoitus: Keski-Suomi antoi EU-vaalioppia Pirkanmaalle - Mielipiteet - Aamulehti

Keski-Suomi antoi EU-vaalioppia Pirkanmaalle

Äänestäjät hoitivat Tampereella ja alueella tinkinsä paremmin kuin puolueet. Vaaleihin 2024 tarvitaan kunnon strategia ja ehdokkaat.

27.5.2019 6:00

Pirkanmaalta ei ole yhtäkään edustajaa väistyvässä Euroopan parlamentissa. Eikä ole aloittavassakaan.

Kaikkiaan Suomessa on käyty kuudet EU-vaalit. Vain kolmissa niistä on suomalaisten meppien joukkoon mahtunut yksi pirkanmaalainen.

Väestöpohjan puolesta pirkanmaalaisen paikan Euroopassa pitäisi olla selviö. Maakunnan väestömäärä on yli 515 000. Parlamentissa on suomalaisille 13 (tai brexitin toteutuessa 14) paikkaa, eli yksi kutakin noin 425 000:tta asukasta kohden.

Koska EU-vaaleissa Suomi on yksi ainoa vaalipiiri, perustuvat alueiden mahdollisuudet hyviin ehdokasvalintoihin. Kannatusta on saatava muualtakin kuin kotikonnuilta.

Mallia Pirkanmaalla voitaisiin ottaa vaikkapa naapurimaakunnasta Keski-Suomesta. Sieltä on vuosiksi 2019–2024 menossa Brysselin ja Strasbourgin radalle kolme edustajaa: keskustan Mauri Pekkarinen, kokoomuksen Henna Virkkunen ja perussuomalaisen Teuvo Hakkarainen.

Keski-Suomen väkiluku on noin 275 000 eli vain vähän yli puolet Pirkanmaasta. Sikäläiset eivät ole olleet alueellisen suosion varassa. Siksi he eivät myöskään ole syöneet toistensa kannatusta.

Kaiken lisäksi Keski-Suomi oli lähellä saada neljännenkin paikan. Kristillisdemokraattien Tapio Puolimatka oli puolueessa toiseksi eniten ääniä kerännyt ehdokas puheenjohtaja Sari Essayahin jälkeen.

Jos Essayah olisi napannut vaalien niin sanotun brexit-paikan, hän olisi pitänyt sitä vain tämän vuoden loppuun eli sen aikaa kun Suomi toimii EU:n puheenjohtajamaana. Varaedustajana paikalle olisi noussut Puolimatka.

Pirkanmaalla äänestäjät hoitivat osuutensa puolueita ja ehdokkaita paremmin. Äänestysprosentti nousi yli maan keskiarvon 43,1:een. Tampereella (46,0) ja Pirkkalassa (47,4) tavoiteltiin haamurajaa: ei ollut paljosta kiinni, ettei puolet äänioikeutetuista olisi käynyt uurnilla.

Jostain syystä Pirkanmaalta vain ei ole opittu asettamaan aina tarjolle niin uskottavia ehdokkaita, että heillä olisi asiaa valittujen joukkoon.

Vuonna 2024 pidettäviä seuraavia eurovaaleja ajatellen olisi toimittava ajoissa. Puolueiden piiriorganisaatioiden olisi löydettävä hyvissä ajoin omat pätevät paikalliset europoliitikkonsa.

Sen lisäksi EU:sta sekä sen merkityksestä Tampereella ja alueella olisi puhuttava vaalien välilläkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: