Metso Minerals siirtyy tampereen hatanpäältä uuteen paikkaan - Mielipiteet - Aamulehti

Metsosta kannattaa vähän taistellakin

Metso halutaan varmasti pitää kaupungissa. Samalla Hatanpäälle avautuu hieno mahdollisuus kaupunkikuvan kehittämiseen.

11.4.2019 6:00

Tiistai toi Tampereen teolliseen historiaan melkoisen uutisen. Yli sata vuotta Hatanpäällä toiminut maineikas Metso Minerals ilmoitti, että se suunnittelee siirtävänsä toimintansa uuteen paikkaan. Yhtiön esisijaisena tavoitteena on löytää tontti Tampereelta. Uuden toimipaikan selvittelyssä edetään ripeästi, ja suunnitelman pitäisi olla valmis tämän vuoden lopulla. Hyvässä lykyssä yhtiö tekee tela-alustaisia murskainkoneita uudessa paikassa jo 3-5 vuoden kuluttua. Metson tuotanto Hatanpäällä on laajentunut viime vuosina vauhdilla ja vanhat tilat alkavat käydä ennen pitkää ahtaaksi.

Metsolla tai tuttavallisemmin Lokomolla on aina ollut vahva paikka Tampereen sielunelämässä, joten on selvää, että kaupunki haluaa yrityksen pysyvän rajojen sisäpuolella tulevaisuudessakin. Metso työllistää tällä hetkellä Tampereella noin 900 henkilöä, ja yhtiön osuus yhteisöveroista on myös merkittävä. Metsosta ovat kiinnostuneita varmasti kaikki muutkin lähikunnat, jotka ovatkin napanneet viime vuosina ketterällä yrityspolitiikallaan monia kiinnostavia yrityksiä alueelleen.

Tampereelle avautuu nyt tuhannen taalan paikka kirkastaa hieman himmeää kuvaansa yritysystävällisenä kuntana. Ja epäilemättä näin tapahtuukin. Pormestari Lauri Lyly kertoo kaupungin jo esitelleen muutamaa tonttivaihtoehtoa Metsolle. Onneksi kaupungilla on nyt tonttitarjontaa näinkin isoille tehtaille.

Voisi ajatella, että periaatteessa on sama, minne lähikuntaan Metso, tai mikä muu tahansa yritys sijoittuu, kunhan se vain pysyy Tampereen vaikutusalueella. Sijainnilla on kuitenkin merkitystä etenkin Tampereelle. Kaupunkilaiset joutuvat maksamaan monista sellaista asioista, joita käyttävät hyväkseen myös naapurikuntien asukkaat. Tämän vuoksi omalla alueella olevat menestyvät yritykset ovat elintärkeitä.

Metsolla on Hatanpäällä noin 17 hehtaarin suuruinen tontti, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä. Metson vieressä olevan jätevedenpuhdistamon paikalle nousee lähivuosina uusi asuinalue. Lokomon tontti nivoutuu tähän saumattomasti. Tämä antaa kaupunkisuunnittelulle lisää happea. Suunnitelmissa oleva raitiotie ei ainakaan vähennä alueen kiinnostavuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?