Näkökulma: Brexit-kellon tikitys voi olla Maylle mahdollisuus - Mielipiteet - Aamulehti

Brexit-kellon tikitys voi olla Maylle mahdollisuus

Britannian lippu on poistumassa maaliskuussa EU-maiden lippurivistöstä.­

22.10.2018 19:30

Britannia on jättämässä Euroopan unionin 29.3.2019. Vain muutama kuukausi ennen maan EU-eroa voisi ajatella, että kalenteriin katsominen kohottaisi verenpainetta sekä Brysselissä että Lontoossa. Aika käy vähiin ja juuri tästä syystä moni pitää sopimuksen syntymistä yhä epätodennäköisempänä. Jos sopimusta ei lopulta synny, syy on paremminkin neuvottelujen asiasisällössä kuin aikataulussa.

Onhan EU tunnettu kyvystään takoa sopimuksia valmiiksi viime hetkellä. Britannian hallituksen kannalta sopimuksen sinetöiminen kalkkiviivoilla saattaa olla maan sisäpoliittisen tilanteen vuoksi jopa välttämätöntä.

Theresa May johtaa vähemmistöhallitusta, jonka täytyy parlamentissa pitää kynsin hampain konservatiiviedustajat ruodussa. Lisäksi se tarvitsee hallitusta parlamentissa tukevan Pohjois-Irlannin demokraattisen unionistipuolueen (DUP) ryhmän äänet.

Sittenkin marginaalit ovat pieniä. Omien tukikaan ei nimittäin ehkä riitä, sillä Jacob Rees-Moggin johtama konservatiivien euroskeptinen siipi haraa kaikkia EU:lle annettuja myönnytyksiä vastaan ja DUP:lla on ehdoton kanta Irlannin rajakysymykseen. Noin 30 työväenpuolueen EU-myönteisen kansanedustajan epäillään asettuvan tukemaan hallituksen brexit-linjaa, tosin labourin johto on ryhtynyt vaatimaan ennenaikaisia vaaleja, mikäli May ei saa brexit-sopimusta läpi parlamentissa.

Poliittisessa ristiaallokossa luovimisessa ajan hupeneminen saattaakin olla ratkaisevan tärkeä elementti. Mayn taktiikka on ollut tehdä pieniä myönnytyksiä moneen suuntaan estäen näin brexit-laivan totaalisen haaksirikon. Konservatiivien euroskeptikoille May on antanut periksi tulliliiton ja EU:n sisämarkkinoiden suhteen. Näistä on epäilemättä syntynyt komplikaatioita ja tämänhetkinen pattitilanne Pohjois-Irlannin ”perälautaratkaisussa” juontaa juurensa tästä.

Helpoin ratkaisu Irlannin rajakysymykselle olisi pitää Britannia tulliliitossa tai ainakin sitä muistuttavassa järjestelyssä, mutta tämä ei Rees-Moggille ja kumppaneille käy. EU:n ehdottamaa väliaikaista tulliliiton jäsenyyttä ilman aikarajaa he eivät myöskään hyväksy, koska he näkevät tässä vaaran brexitin hiljaisesta perumisesta. DUP on Brexitin suhteen hankala, mutta Mayn onneksi sekään ei halua kaataa hallitusta, koska se ei halua pääministeriksi Jeremy Corbynia, jonka sympatiat ovat enemmänkin DUP:n arkkivihollisen Sinn Feinin puolella. Ja Mayn hallituksen kaaduttua se tulisi palaamaan omaan rooliinsa pienpuolueena, jolla ei valtakunnan politiikassa ole juurikaan sananvaltaa.

Pidettyään kriitikkonsa mukana, Mayn tärkein tehtävä on runnoa brexit-sopimus läpi, ja tähän parhaat mahdollisuudet saattavatkin tulla aivan viime metreillä. Mayn paras strategia saada soraäänetkin vaikenemaan voi olla vedota kriitikkoihinsa pragmaattisesti kansallisen edun nimissä. Jatkoneuvotteluihin, kansanäänestyksen uusintaan tai ennenaikaisiin vaaleihin ei kerta kaikkiaan olisi siinä vaiheessa enää aikaa – eikä kyllä ole nytkään – ja sopimuksettoman Brexitin katastrofaalisia seurauksia moni poliitikko ei varmasti halua omaan piikkiinsä ottaa.

Tilanteen kriittisyys ja ajan vähyys saattavatkin siis tarjota puitteet, joiden varjolla May voi myydä brexit-sopimuksen puolueensa enemmistön lisäksi myös työväenpuolueen keskustaryhmittymälle. Tämä saattaisi hyvinkin riittää sovun syntyyn.

Näissä olosuhteissa myös henkilökysymyksissä May on niskan päällä. Pääministerin vaihtamiseen tai ennenaikaisiin vaaleihin ei yksinkertaisesti ole aikaa. Maylle on myös vaikeaa löytää hyviä vaihtoehtoja. Konservatiivipuolueessa haastajilta puuttuu karismaa tai kokemusta, ja moni heistä jakaa mielipiteitä liiaksi omankin puolueen sisällä. Työväenpuoluekaan ei hallitusvastuuseen noustessaan näyttäisi tarjoavan mitään uutta tilanteen purkamiseen.

Jeremy Corbynin nousu labourin vasemmalta reunalta puolueen johtoon on tuonut Britannian politiikkaan uutta energiaa ja ennennäkemättömän kansanliikkeen. Hän kuitenkin jakaa mielipiteitä puolueensakin sisällä ja suurelle kansanosalle Corbyn on yhä liian radikaali vaihtoehto pääministeriksi. Corbynin työväenpuolue ei ole selkeästi tarjonnut vaihtoehtoa Mayn brexit-linjalle. Kello tikittää, ja on yhä mahdollista, että Britannia syöksyy ulos EU:sta ilman sopimusta. Toistaiseksi Mayn kannalta kellon tikitys saattaa kuitenkin pitää sisällään paljon enemmän lupausta kuin uhkaa.

Kirjoittaja on politiikan tutkija Tübingenin yliopistossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?