Seuraavan hallituksen on palattava soten alkuperäisiin tavoitteisiin - Mielipiteet - Aamulehti

Seuraavan hallituksen on palattava soten alkuperäisiin tavoitteisiin

13.3.2019 16:29

Anneli Taina kirjoittaa (AL 11.3) olevansa huolissaan erityisesti vanhushuollon sekä lastensuojelun tulevaisuudesta hallituksen sote-uudistuksen kaaduttua. Myös minä olen huolissani molemmista palveluista, mutta arvioni soten vaikutuksista niihin on hyvin erilainen kuin Annelin.

Näen päinvastoin hallituksen esittämän soten kaatumisen huojentavana vanhushuollon kannalta. Perustuslaillisten ongelmien, joissa on kyse ihmisten perusoikeuksista, ohella esitykseen sisältyi useita riskejä, kuten sosiaali- ja terveyspalveluiden integraation heikkeneminen, eriarvoisuuden lisääntyminen muun muassa kasvavan yksityisen hoivabisneksen myötä, ja myös kustannusten hallitsematon kasvu. Jo kaikki nämä riskit ovat täysin vastakkaisia sote-uudistuksen alkuperäisille tavoitteille.

Vanhus- ja vammaispalveluita esitettiin hoidettaviksi palveluseteleillä ja henkilökohtaisilla budjeteilla. Kuka uskoo, ettei niiden taso olisi ollut alimitoitettu! Esityksessä lähdettiin siitä, että asiakkaat voisivat ostaa tarvitsemiaan lisäpalveluita yrityksiltä omalla rahallaan. Asiakasmaksujen nousu ylipäätään olisi lisännyt pienituloisten vanhusten ahdinkoa.

Myöskään lastensuojeluun hallituksen sote ei olisi tarjonnut ratkaisuja. Suuntaus ostopalveluihin olisi kasvanut ja integraatio jäänyt toteutumatta, koska osa lasten ja perheiden palveluista olisi jäänyt kuntiin. Riittävä resurssointi ja palkkaus ovat avainasia hyvälle lastensuojelutyölle, ja se voidaan tehdä jo ennen uutta sotea.

Kun seuraava hallitus jatkaa soten valmistelua, toivottavasti parlamentaarisesti, tulisi ehdottomasti palata alkuperäisiin tavoitteisiin terveyserojen kaventamisesta ja yhdenvertaisuuden saavuttamisesta, hoitoketjujen sujuvoittamisesta.

Hyvä vanhushoiva edellyttää riittävää hoitajamitoitusta, palveluiden laadun parempaa valvontaa, omaisten ja henkilöstön näkemysten kuulemista ja kilpailutusprosessien valvonnan tehostamista. Emme tarvitse markkinoiden sotea, vaan ihmisten soten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: