Akaan terveyspalvelujen keskittäminen Toijalaan puree eniten ikääntyneisiin, mutta ongelma voidaan ratkaista - Mielipiteet - Aamulehti

Akaan terveyspalvelujen keskittäminen Toijalaan puree eniten ikääntyneisiin, mutta ongelma voidaan ratkaista

Vielä on hyvää aikaa selvittää, miten toimisi tarvittaessa kotoa noutava, joukkoliikenteen taksan veloittava palvelubussi

15.5.2019 10:04

Tänä vuonna pitäisi Akaassa alkaa uuden hyvinvointikeskuksen rakentaminen. Se merkitsee sosiaali- ja terveyspalvelujen keskittämistä Toijalaan. Taustalla vaikuttaa sosiaali- ja terveysministeriön poikkeuslupapäätös, jonka perusteluissa keskittäminen oli merkittävässä asemassa.

Asian käsittelyn kuluessa on ehditty kerätä adressi terveyspalvelujen säilyttämiseksi Viialassa. Valtuusto teki myös päätöksen, jossa lähipalveluja luvattiin säilyttää. Asia kuitenkin jouduttiin päättämään uudelleen ilman mainintaa lähipalveluista, sillä ministeriön poikkeusluvan ja päätöksen välillä oli havaittavissa ristiriita.

Palvelujen keskittäminen tarkoittaa Viialan ja Kylmäkosken asukkaiden terveyskeskusmatkojen pitenemistä merkittävästi. Tilat tulevat kohtuullisen lähelle rautatieasemaa, joten ainakin Viialasta pääsee junalla palvelujen äärelle. Kylmäkosken ja Toijalan välillä joukkoliikenne on vähäistä.

Kunnallisten terveyspalvelujen suurin käyttäjäryhmä ovat ikääntyneet ihmiset. Heillä ei välttämättä ole ajokorttia tai autoa käytössään. Jos joukkoliikennettä on hankala käyttää tai sitä ei ole, vaihtoehdoksi jää Kelan korvaama taksimatka. Sen omavastuu yhteen suuntaan on 25 euroa, mikä on pienituloiselle paljon.

Viialan ja Kylmäkosken palvelut ovat herättäneet paljon puhetta. Se on jatkoa keskustelulle, joka on jatkunut Viialan ja Toijalan vuoden 2007 ja Kylmäkosken vuoden 2011 kuntaliitoksista saakka. Keskittämispäätös ei ainakaan vähennä näitä puheita.

Entistä isompi yksikkö voi palvelujen järjestämisen ja tehokkuuden näkökulmasta olla parempi vaihtoehto. Silti viialalaisten ja kylmäkoskelaisten harmi on aivan ymmärrettävä.

Hyvinvointikeskuksen rakentaminen alkaa mahdollisesti vielä tänä vuonna. Kaupungilla on hyvää aikaa ratkaista ongelma, sillä suunnitelmien mukaan keskus valmistuisi 2020.

Kyseeseen voisivat tulla erilaiset joustavat joukkoliikennemuodot, kuten riittävän tiheästi liikennöivät palvelubussit. Ne noutavat asiakkaan tarvittaessa vaikka kotoa, ja matka taittuisi joukkoliikennetaksan hinnalla. Muualla kuin Toijalassa asuville jäisi kyytiin hankkiutumisen vaiva.

Vaikka ministeriö edellyttää keskittämistä, niin pohtia voisi myös, olisiko jokin kiertävä terveyskioski mahdollinen, vai venyttääkö se keskittämisen ajatusta liiaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: