Lukijalta: Onko monipuolinen pohdinta jo katoava luonnonvara - Mielipiteet - Aamulehti

Koodi tulee, mutta onko monipuolinen pohdinta jo katoava luonnonvara

4.5.2019 12:00

Hyvin usein mielipidekirjoittajat ajavat yleisellä tasolla yhtä asiaa autuaaksi tekevänä. Kirjoitukset ovat lobbausta. Niistä puuttuvat arviot ajetun asian konkreettisista vaikutuksista ihmisten elämään ja yhteiskuntaan.

Malliesimerkki lobbauksesta on Koodia Suomesta ry:n Mika Arvelan ja Janne Kalliolan kirjoitus (AL 30.4.). Siinä todetaan: ”Tulevaisuudessa koodia käyttävät kaikki” ja ”Koodissa on Suomen tulevaisuus.”

Väitteet voivat pitää paikkansa, mutta niiden tueksi ei esitetä yhtään konkreettista esimerkkiä siitä, miten koodaus hyödyttää ihmisten arkea, hyvinvointia ja työelämää, ketkä koodarien lisäksi työllistyvät, ketkä menettävät työpaikkansa, ketkä ovat vaarassa syrjäytyä, käytetäänkö koodausta eettisesti arveluttaviin tarkoituksiin.

Edistääkö koodaus, kuten kasvojen tunnistus, yksilönsuojan heikentymistä ja totalitarismia muuallakin kuin Kiinassa? Tuleeko koodareista yhteiskuntaa hallitseva eliittiluokka? Ovatko he eettisesti valveutuneita etsien oikeudenmukaisia ratkaisuja vai värväytyvätkö he elinkeinoelämän ja sotateollisuuden juoksupojiksi korkeamman palkan houkuttelemina?

Kysymyksiä riittää, vastaukset puuttuvat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut