Jarmo Lindberg: Lennokkeja käytetään luvattomiin tarkoituksiin, kirjoittaa Puolustusvoimien komentaja - Mielipiteet - Aamulehti

Lennokki voidaan ottaa alas voimakeinoin tai erilaisin mielenkiintoisin tekniikoin – Puolustusvoimilla on nyt lupa puuttua sitä uhkaavaan lennokkitoimintaan

Puolustusvoimat voi nykyään puuttua lennokkien kulkuun monin eri keinoin ja tekniikoin. Havaittu lennokki voidaan ottaa tilapäisesti haltuun tai se voidaan tuhota.

3.3.2019 7:00 | Päivitetty 3.3.2019 19:23

Lennokkeja käytetään entistä enemmän luvattomiin tarkoituksiin. Lennokkeja on havaittu alueilla, joilla ne aiheuttavat riskejä tai suoranaista vaaraa maanpuolustukselle. Tilanteen vakavuudesta kertovat lukuisat viime vuonna Puolustusvoimien alueilla havaitut tunnistamattomat lennokit.

Myös yleisen ilmailun lentoturvallisuus on vaarantunut lennokkien takia. Esimerkiksi alueella havaittu lennokki esti pelastushelikopterin lähdön Turussa viime itsenäisyyspäivänä. Lennokkiuhka on johtanut jopa lentoliikenteen keskeyttämiseen, kuten Isossa-Britanniassa Heathrow’n lentokentällä tammikuussa 2019.

Lennokit voivat aiheuttaa Puolustusvoimille monenlaista uhkaa. Lennokkien kameroiden avulla voidaan tiedustella esimerkiksi joukkojen toimintaa. Lennokeissa voi olla laitteita, joilla voidaan häiritä tiedonsiirtoa. Lennokkeja tai niihin kiinnitettäviä ammuksia voidaan käyttää aseina. Lennokit voivat aiheuttaa myös pelkällä läsnäolollaan vaaraa alueella toimivalle sotilasilmailulle.

Lainsäädännössämme on huomioitu tarve turvata sotilaallisten järjestelmien ja toiminnan salaaminen. Sotilasalueelle saapuminen on luvanvaraista, kuten myös järjestelmiemme ja sotilaallisten maastoharjoitusten ilmakuvaaminen. Sen sijaan Puolustusvoimia koskevassa lainsäädännössä ei ole säädetty miehittämättömistä ilma-aluksista. Mahdollisuutemme suojata lennokkien aiheuttamaa uhkaa vastaan on ollut osin tulkinnanvaraista.

Nyt tilanne on muuttunut. Tasavallan presidentti hyväksyi viime joulukuussa Puolustusvoimista annettuun lakiin muutoksen, jonka perusteella Puolustusvoimilla on vuoden alusta lähtien ollut oikeus puuttua miehittämättömien ilma-alusten kulkuun Puolustusvoimien hallinnassa oleville alueilla. Niitä ovat niin Puolustusvoimien pysyvästi ja tilapäisesti käytössä olevat alueet kuin niihin liittyvät ilmailun rajoitusalueetkin. Niillä lennokkien lennättäminen on siis kiellettyä ilman eri lupaa tai oikeutta.

Lennokit voivat vaarantaa toimintaamme myös muualla kuin hallinnassamme olevilla alueilla. Puolustusvoimat voi uuden sääntelyn perusteella puuttua lennokkien kulkuun myös yleisillä paikoilla, jos on todennäköistä, että lennokki vaarantaa maanpuolustusta, Puolustusvoimien erittäin tärkeää toimintaa tai henkilökuntaa tai suojaamiamme henkilöitä tai materiaalia.

Yhteistoiminta poliisin kanssa korostuu puututtaessa lennokkien kulkuun yleisillä alueilla. Kulkuun puuttumisesta, johon voi kuulua voimakeinojen käyttö, on sovittava poliisin kanssa ennalta. On myös mahdollista, että poliisi ottaa hoitaakseen lennokkiuhkan torjumisen näissä tilanteissa.

Puolustusvoimat on lakimuutoksen myötä alkanut rakentaa suorituskykyjä, joilla luvattomaan lennokkitoimintaan voidaan vastata – lain mahdollistamin keinoin ja edellytysten mukaisesti.

Lennokkien kulkuun voidaan puuttua monin eri keinoin ja tekniikoin. Havaittu lennokki voidaan ottaa tilapäisesti haltuun. Sen käyttö voidaan estää joko voimakeinoja tai jotakin teknistä laitetta käyttäen. Voimakeinoina voivat olla esimerkiksi aseiden tuli tai lennokkiin suunnattu energia. Tekniset laitteet tarkoittavat muun muassa välineitä, joilla lennokin käyttöön liittyviä signaaleja, kuten ohjauskomentoja, voidaan havaita, muuttaa, häiritä tai siepata. Lennokkiin tai sen kauko-ohjaukseen liittyviä tietoja voidaan hyödyntää myös lennättäjän sijainnin selvittämiseksi.

Tekniikan keinojen rinnalla vastatoimien kehittämiseen kuuluu myös se, että henkilöstömme on koulutettu toimimaan tällaisissa tilanteissa lain mukaisesti. Asiaan liittyvää ohjeistusta päivitetään parhaillaan, ja koulutus on käynnistymässä yksiköissämme.

On erinomaista, että Puolustusvoimille on nyt säädetty selkeät toimivaltuudet puuttua miehittämättömien lennokkien oikeudettomaan toimintaan hallinnassamme olevilla alueilla ja tarvittaessa yleisillä paikoilla. Ulkopuoliset lennokit eivät saa vaarantaa Puolustusvoimien tehtävien toteuttamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos