Suomen puolustuslaitoksella on pitkä kokemus, miten jäykkä mutta asiallinen toiminta tarjoaa turvaa ja järjestys niitä kaipaaville, puolustusvoimat pitäisi saada pyörittämään miesten vastaanottokeskuksia - Mielipiteet - Aamulehti

Puolustusvoimat pyörittämään miesten vastaanottokeskuksia

18.1.2019 8:30

Maahanmuuttajat ovat yliedustettuina seksuaalirikostilastoissa. Viime vuonna Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella ulkomaalaisten osuus raiskausepäilyissä oli 35,7 prosenttia, kasvua toissavuoteen hurjat 16 prosenttiyksikköä (AL 15.1.).

Suomalainen ajatus turvapaikan hakemisesta kumpuaa historiastamme: Evakkoon lähdetään naiset ja lapset edellä, sodan alta. Tilastojen valossa naiset ja lapset jäävät lukumääräisesti miesten jalkoihin turvapaikanhakijoina.

Suomen puolustuslaitoksella on pitkä kokemus, miten jäykkä mutta asiallinen toiminta tarjoaa turvaa ja järjestys niitä kaipaaville, olematta silti houkutteleva vaihtoehto niitä tarvitsemattomille. Puolustusvoimat tulisikin asettaa turvapaikkaprosessin ensimmäisistä vaiheista vastuuseen mieshakijoiden osalta.

Kun turvapaikanhakijaa odottaisi kuri ja järjestys sekä eräänlainen yhteiskuntaopin pakollinen peruskurssi, hakijoiksi valikoituisi vähemmän heitä, jotka eivät akuutisti olekaan turvaa vailla.

Varusmiehiä ja vajaakäytöllä olevia kasarmeja voitaisiin hyödyntää näissä yksin saapuneiden miesten vastaanottokeskuksissa, jolloin syntyisi synergiahyötyjä.

Keskuksissa päiväohjelmat olisivat varusmieskoulutusten tapaan selkeitä ja pakollisia, kuten myös käytöstapavaatimukset. Jokainen tulija ohjattaisiin mahdollisimman nopeasti työkokeiluun hänelle soveltuvalle alalle. Prosessin keskeyttäminen johtaisi turvapaikkahakemuksen automaattiseen raukeamiseen.

Investointi olisi merkittävä, mutta tulisi varmasti maksuun. Turvapaikanhakijat saataisiin vahvasti tuetun prosessin avulla kotoutettua yhteiskuntaan – eikä Suomi olisi enää houkuttava kohde turvaa tarvitsemattomille miehille.

Samalla kun tehostettaisiin karkotuskäytäntöjä ja nostettaisiin ihmisyyteen liittyvien rikosten rangaistuksia kautta linjan, palautettaisiin kansalaisten usko järjestelmäämme. Silloin myös ääriliikkeiden kasvu tyrehtyisi.

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja kansanedustajaehdokas (kesk.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: