Ruotsin sosiaalidemokraattien johtaman hallituksen keskeisiin toimiin kuuluu työn ja yrittäjyyden verotuksen keventäminen ja marginaaliverojen alentaminen. - Mielipiteet - Aamulehti

Ruotsin syntymässä olevasta hallitusohjelmasta kannattaa ottaa mallia myös Suomen seuraavaan hallitusohjelmaan

17.1.2019 10:30

Ruotsissa sosiaalidemokraattien johdolla muodostumassa oleva hallitus linjasi viikonloppuna hallitusohjelman pääkohtia. Linjauksista on syytä ottaa oppia myös Suomessa.

Sosiaalidemokraattien johtaman hallituksen keskeisiin toimiin kuuluu työn ja yrittäjyyden verotuksen keventäminen samoin kuin marginaaliverojen alentaminen. Lisäksi on sovittu panostuksista kasvuyrityksiin yksittäisten toimien kautta.

Ankaran progression keventäminen tulisi olla Suomessakin seuraavan hallituksen kärkitavoitteita. Kireä työn verotus ja ankara progressio kannustavat satsaamaan työn sijasta vapaa-aikaan.

Ruotsin hallitusohjelmaluonnoksen mukaan työlainsäädännön täytyy tarjota työnantajille joustoa samalla kun turvataan työtekijää perusteettomilta irtisanomisilta.

Suomessa väestö ikääntyy Ruotsia nopeammin, työmarkkinat ovat Ruotsia jäykemmät ja työllisyysaste on useita prosenttiyksikköjä Ruotsia jäljessä. Ruotsista olisikin nyt korkea aika ottaa mallia. Jos ohi ei päästä, syytä olisi pyrkiä edes rinnalle.

Kirjoittaja on Keskuskauppakamarin johtaja

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos