Yksinäinen vanhus ja huoli - mihin voin ilmoittaa? - Mielipiteet - Aamulehti

Miksi Tampereen kaupungin kotisivuilla ei voi ilmoittaa huolta vanhuksesta?

13.1.2019 19:00

Ollaan huolissaan - ja niin pitääkin. Muutaman vuoden voimassa ollut vanhuspalvelulaki antaa mahdollisuuden tehdä nimettömänä ilmoituksen muun muassa ”huoli vanhuksesta” -nimikkeellä. Tampereen kaupunki ei ole tätä viestiä kotisivuilleen asettanut, vaan siellä on pitkä lista muita vaihtoehtoja asialle - valinta on liian vaikea.

Toivoisin, että Tampereen kaupunki ystävällisesti antaisi huolehtiville helpon tien tärkeään asiaan - vai väistelläänkö? Lyhyesti ”huoli vanhuksesta” ja ”ilmoita tähän”. Ilmoituksen voi tehdä voinnista, toimeentulosta tai kohtelusta. On kuntia, joissa tämä lyhyt ohjeistus on hoidettu esimerkillisesti.

Kuunneltuani ikäihmisiä, huomaan kuinka suuri huoli on varsinkin yksinasuvilla; Miten minun käy, kun tulen tarvitsemaan apua? Kun ei ole lähellä sukulaisia tai henkilöitä, jotka pitävät puoltani. Nämä tarinat liittyvät pääasiassa kohteluun. Mahdollisena syynä ovat hoitotyön arvomaailmojen häviäminen ja henkilökunnan riittämätön määrä. On siirrytty pelkästään rahamaailmaan ja tarkastelemaan tuloksia lukuina, jotka eivät kerro arkimaailman todellisuutta.

Marjatta Jokipolvi (sin.) Tampere

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: