Mielipide: Opettajien tuntimäärää voi hyvin nostaa Tampereella - Mielipiteet - Aamulehti

Mielipide: Opettajien tuntimäärää voi hyvin nostaa Tampereella – Koulujen sulkeminen on viimeinen vaihtoehto

Terälahden koulu on nyt lakkautusuhan alla.

2.9.2018 12:52

Tampere hakee säästöjä kouluverkosta. Esityksessä keskitytään pitkälti seiniin, koska se on helpoin tapa. Toinen puoli kolikosta on unohdettu: koulujen ja päiväkotien rooli vetovoimatekijänä.

Henkilöstökuluista kaupunki pystyy säästämään vain rajallisesti. Yhtenä syynä tähän on rajaus opetusvelvollisuudesta. Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus näet määrittää, että opetusvelvollisuus on 18–24 oppituntia viikossa, aineesta riippuen. Kun yksi tunti on 45 minuuttia, niin todellinen opetusvelvollisuus on 13,5–18 tuntia. Lastentarhanopettajilta odotetaan 38 tunnin ja 45 minuutin työtä lasten parissa.

Missään muussa ammatissa ei määritellä, että työntekijällä on velvollisuus kohdata asiakkaat 13,5 tuntia viikossa.

Mikäli opetusvelvollisuutta voitaisiin nostaa yhdellä tunnilla, toisi se Tampereelle vuosittain laskentatavasta riippuen kahden tai 2,8 miljoonan euron säästöt. Jos opetusvelvollisuutta ei erikseen olisi määritelty, silloin voitaisiin opetushenkilöstöä käyttää huomattavasti nykyistä joustavammin, eikä tarvitsisi miettiä koulujen lakkautuksia kustannusten vuoksi.

Tampere suurena kaupunkina voisi vaikuttaa asiaan Kuntatyönantajien kautta. Mutta niin kauan kun kyseisen lautakunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat opettajia, tapahtuu vaikuttaminen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen toisen sopijaosapuolen kautta.

Koulujen sulkeminen tulisi kuitenkin olla se viimeinen vaihtoehto, siinä kärsii lapset.

Kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut