Näkökulma: Vladimir Putin on pakkotataaria vastaan, kirjoittaa Jukka Mallinen - Mielipiteet - Aamulehti

Vladimir Putin on pakkotataaria vastaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin suhtautuu yhä torjuvammin Venäjän vähemmistökieliin.

4.10.2017 21:11

Suomalais-ugrilaiset nousivat yllättäen valokeilaan, kun Vladimir Putin keskusteli 21.7 Sotshissa nuorison kanssa Venäjän historiasta. Hän sanoi ilahtuneensa saatuaan äskettäin tietää, että slaavit ja suomalais-ugrilaiset kansat olivat jo muinoin eläneet harmonista yhteiseloa paitsi Volgalla myös Laatokalla. Tosin tämä ”harmonia” ulottui kaikkialle Venäjälle ja siinä on ollut hyvinkin karuja hetkiä, mutta onhan presidentin tietopääoma nyt vahvistunut suomalais-ugrilaisilla.

Merkitseekö tämä suomalais-ugrilaisten murtautumista siitä näkymättömyydestä, joka on ollut heidän osansa Venäjällä? Kun länsislaaveista, turkinsukuisista ja jopa ukrainalaisista on tullut vihollisia, niin onhan sentään tunnetusti alistuvaiset suomalais-ugrilaiset.

Toinen ääni Putinilla oli kellossa heinäkuun lopulla kansallisuuksien välisten asioiden neuvostossa. Hän paheksui pakkotataaria Tatarstanissa: ”Ei voida sallia, että ihminen pakotetaan opettelemaan kieltä, joka ei ole äidinkieli”. Samalla presidentti vastusti venäjän opiskelun vähentämistä: ”Venäjän kieli on maan luonnollinen henkinen runko”.

Putinista on häpeä, ellei osaa venäjää. Varmemmaksi vakuudeksi kansallisuusasioiden komitean puheenjohtaja Magomedsalom Magomedov totesi, että äidinkielen opetusta tarvitaan, mutta se ei saa olla tappioksi valtiollisen kielen eli venäjän oppimiselle. On vaikea uskoa, että tataari kannattaa tataarin opiskelun heikentämistä.

Venäläiset ovatkin vastustaneet kansallisissa tasavalloissa pakkotataaria, pakkomordvaa ja muita. Toistaiseksi kuitenkin Tatarstanissa, Komissa ja Mordvassa opetetaan koulussa ”kansallista kieltä”. Tasavalloissa opetellaan myös bashkiiria, tshetsheeniä, jopa hepreaa. Jakuuteilla on jopa omakielistä perusopetusta.

Vähemmistökielten vähättely on ehkä Putinin populismia vaalien alla, mutta jälkien luulisi pelottavan: niin Venäjän imperiumi kuin Neuvostoliittokin sortuivat paljolti muiden kansojen nousuun Venäjää ja venäjän kielen ylivaltaa vastaan.

Presidentti varoitti myös, ettei Venäjän yhtenäisen historian oppituntien vähentämistä kouluissa kansallisissa tasavalloissa voida sallia. Yhtenäisellä historialla pyyhitään kansojen muistista niiden omat historialliset kokemukset.

Tämä kertoo osaltaan Venäjän ruhjovasta assimilaatiopolitiikasta, jossa kansalliset oikeudet jätetään kuolleiksi kirjaimeksi. Vaikka Kreml viettää suureellisesti kansojen ”rauhanomaisen Venäjään liittymisen” vuosipäiviä, niin kertomus Venäjän tuomasta rauhasta ja valistuksesta huojahtelee pahasti.

Putin on ilmeisesti iskenyt silmänsä erityisesti suomalais-ugrilaisiin. Kaikkien suomalais-ugrilaisten tasavaltojen kuvernöörit on parin viime vuoden aikana erotettu tai he jopa kärvistelevät tutkintavankeudessa. Entinen pitkäaikainen Mordvan kuvernööri, kansallisuudeltaankin mordvalainen Nikolai Merkushkin sai juuri lähteä Samaran läänin kuvernöörin virasta.

Näin kaikkia vähemmistökansoja pelotellaan. Suomalais-ugrilaiset ovat syntipukkeina vaarattomampia kuin kärkkäästi sapeliiin tarttuvat turkinsukuiset.

Merkushkin sai kyllä komean viran – hänet nimitettiin erikoisedustajaksi suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressiin. Hänen pitäisi tehostaa taistelua ulkomaista vaikuttamista vastaan. Hän totesikin tuoreeltaan, että suomalais-ugrilaista korttia pelaavat nyt kansainvälisessä politiikassa niin Venäjän vastustajat kuin Venäjä suhteissaan muihin maihin.

Politrukin nimittäminen kongressille on uutta ja se rikkoo Venäjän, Suomen, Viron ja Unkarin sopimusta sukukansayhteistyöstä, joka perustuu suoralle yhteydelle kansalaisjärjestöjen välillä. Moskova siis on ottanut suomalais-ugrilaisen maailmankongressin silmätikukseen. Lahdessa viime kesänä pidetty kongressi meni itsesensuurin merkeissä, niinpä siellä järjestettiin samaan aikaan myös vapaata sanaa käytellyt varjokongressi. Seuraava kongressi pidetään arvaamattomassa Tartossa, vasta avatussa komeassa Kansallismuseossa.

Moskovassa on varoitettu, että ulkomaiset yritykset vaikuttaa suomalais-ugrilaisiin ovat verrattavissa vain muslimikansoihin kohdistuvaan vaikuttamiseen. Suomi, Viro ja Unkari on mainittu tässä yhteydessä, vaaratekijöinä pidetään muun muassa luterilaista käännytystyötä ja sukukansojen opiskelua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut