Opettajan karu esimerkki Ylöjärveltä: Halvin mahdollinen kirja ja jätetään lisäosa ostamatta - Mielipiteet - Aamulehti

Opettajan karu esimerkki Ylöjärveltä: Halvin mahdollinen kirja ja jätetään lisäosa ostamatta

2.10.2017 15:05

Perusopetuksessa tehtävät säästötoimet, kuten koulujen keskittäminen, ryhmäkokojen kasvattaminen ja oppimateriaaleista tinkiminen, aiheuttavat valtakunnallista epätasa-arvoa eri alueiden nuorille. Ylöjärvellä kaupunginvaltuusto päätti tehdä taloudellisia sopeutustoimia perusopetuksessa – siis leikata perusopetukseen käytettävää rahaa oppilasmäärän kasvusta huolimatta. Tämä on johtanut ylöjärveläisoppilaat paikoin tukaliin tilanteisiin. Mitä säästötoimet perusopetuksessa oppilaan näkökulmasta tarkoittavat?

Kouluvuosi alkoi karulla Wilma-viestillä: oppilas saa harjoituskirjan, mutta siihen ei saa tehdä mitään merkintöjä. Oppilas ei saa siis käyttää työkirjaa oppikirjan tekijöiden tarkoittamalla tavalla. Kaupunginvaltuustolle pitämässään puheessa puheenjohtaja Katja Luojus (kok.) muotoilee näin: ”Tuntikehykseen ja ryhmäkokoihin kohdistuvat muutokset haastavat opetuksen ammattilaiset etsimään ratkaisukeskeisesti parhaita mahdollisia tapoja perusopetuksen toteuttamiseen.” Millainen ratkaisu on tarjota seitsemäsluokkalaiselle oppilaalle halvin mahdollinen vieraan kielen kirja, jonka digitaalisessa lisäosassa on opiskeluun tarvittava materiaalia – ja jättää digitaalinen lisäosa ostamatta? Koulun tunnollinen henkilökunta ja oppilaat asetetaan mahdottomaan tilanteeseen.

Ylöjärven sivistysjohtaja Matti Hursti totesi jo 2015: ”Tosiasia on, että laatu laskee. Esimerkiksi ryhmäkoot suurenevat.” Tältä pohjalta ylöjärveläisen nuorten on kuitenkin digiloikattava toisen asteen koulutukseen, joka toteuttaa omaa tehtäväänsä eikä voi huomioida sitä, että osalla peruskouluista oli aikoinaan varaa ostaa läppäreitä, mutta ei ylläpitää niitä, joten läppärit ovat jääneet käyttämättä ja oppilaiden digitaidot ovat varsin vaihtelevia. Diginatiivius ei tarkoita automaattisesti kykyä opiskella digitaalisessa ympäristössä, eikä se korvaa liian isossa ryhmässä heikoksi jääneitä perustaitoja. Itä-Suomen aluehallintoviraston opetustoimen ylitarkastaja Kari Lehtola on perännyt tutkittua taloustietoa koulusäästöjen vaikutuksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut