Pertti Timosen kolumni: Horoskooppi luotettavampi kuin vaalikone? - Mielipiteet - Aamulehti

Kokeilin monta, ei tullut kauppoja – onko horoskooppi äänestäjän apuvälineenä luotettavampi kuin vaalikone?

26.5.2019 7:00

Tänään se on viimeistään tehtävä: valittava eurovaaliehdokas, jota äänestää. Valinta ei ole helppo. Mutta kun hätä on suuri, apukin on lähellä. Tarjolla on vaalikoneita pilvin pimein. Tutkimusten mukaan vaalikoneiden käyttö on lisääntynyt ja merkitys kasvanut, joten ei kun toimeksi.

Aamulehti: Vaalikone suosittelee ehdokkaista kokoomuksen Tuomas Tikkasta (osuvuus 83 prosenttia) ja puolueista vihreitä (83). Viimeisenä Suomen kansa ensin (28).

Tamperelainen: Ehdokkaista ykkösenä vihreiden Olli-Poika Parviainen ja puolueista vihreät (83 prosenttia). Viimeisenä kansalaispuolue (37).

Yle: Suositeltavin ehdokas vihreiden Hanna Halmeenpää (83). Puolueista feministinen puolue (78). Puolueista viimeisenä Suomen kansa ensin (34) ja ehdokkaista perussuomalaisten Mauri Peltokangas (24).

MTV: Ykkösenä kokoomuksen Sirpa Pietikäinen (81) ja viimeisenä perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen (28).

HS: Ehdokkaista ykkösenä vihreiden Alviina Alametsä (85) ja puolueista vihreät (80). Viimeisenä Suomen kansa ensin (28).

IS: Puolueista suositeltavin sdp (82), ehdokkaista Olli-Poika Parviainen (86). Pohjalla Suomen kansa ensin (28).

Euandi2019: Kärjessä vihreät (85), pohjalla perussuomalaiset (32).

Ei tainnut tulla kauppoja. Tuloksista paistaa kysymysten keskittyminen ilmastonmuutokseen ja maahanmuuttoon. Sen sijaan ihmisten arkea, työelämää, sosiaaliturvaa ja eriarvoisuutta koskevat kysymykset ovat vähemmistönä. Vale-ehdokkaistakaan ei puhuta mitään. Toki vaalikoneet ovat kehittyneet huomattavasti sitten alkuaikojen, mutta työtä riittää vielä.

Mistä sitten apu, jos vaalikoneiden tulokset epäilyttävät? Kannattaa seurata vaalitenttejä tai kilauttaa kaverille. Ja jos mikään muu ei auta, niin onhan meillä horoskoopit. Ohjeeksi sopii hyvin esimerkiksi Seura-lehden (9.5) ohje Neitsyt-merkeissä syntyneille: "Intuitiosi on nyt korostunut, ja mikäli vain uskallat luottaa siihen, se toimii kompassinasi, jonka avulla voit suunnistaa kohti uusia oivalluksia ja asioita sekä nähdä ihmisten julkisivun taakse."

PS. Olen kirjoittanut sunnuntaivieraskolumneja Aamulehteen vuodesta 1983 lähtien. Nyt se on loppu. Tämä oli viimeinen. Päätoimittaja Eero Syvänen minut aikoinaan palkkasi. Päätoimittaja Raimo Seppälän aikana olin hetken jäähyllä mutta palasin takaisin. On ollut suuri etuoikeus kirjoittaa säännöllisesti maakunnan johtavaan mediaan. Lämmin kiitos lukijoille palautteesta. Sitä on tullut sekä suoraan että mutkan kautta.

Kiitokset myös Aamulehden toimitukselle; editointi on yleensä parantanut kolumnia.

Kirjoittaja on valtio-opin dosentti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos