Tampereen seudulla elämä on siirtynyt suurten autoväylien varteen – Ydinkeskustan kaupasta on pidettävä huolta - Mielipiteet - Aamulehti

Tampereen seudulla elämä on siirtynyt suurten autoväylien varteen – Ydinkeskustan kaupasta on pidettävä huolta

16.10.2020 6:30

Kun saapuu autolla Tampereelle etelästä moottoritietä pitkin, näkee uuden areenan muodossa massiivisen viestin: tule viihtymään Tampereen keskustaan!

Mutta kun vihdoin saapuu aivan ydinkeskustaan, on tunnelma hieman kummallinen. Koko ratikkatyömaan ajan keskusta on ollut pysähtyneisyyden tilassa. Tyhjiä liiketiloja näkee paraatipaikoilla. Yllätyskorona vaikeutti kaupungin ytimen elämää entisestään.

Minne elämä on siirtynyt? Suurten autoväylien varteen. Pirkkalan Partola, Lielahti, Kalevan Prisman seutu ja Turtola, Lempäälän Ideapark sekä Ylöjärven Elovainio ovat vahvistaneet asemiaan. Niistä on tullut yhä monipuolisempia elämisen ja kaupankäynnin paikkoja. Liikenne kehillä on kasvanut paljon.

Tampereen seudulle onkin vahvistumassa kaksi erilaista töiden, kulkemisen ja kaupankäynnin todellisuutta: ydinkeskustan ratikkalinjan todellisuus ja läpikulku- sekä kehäväylien elävät keskukset.

Asumista on tiivistetty ratikkalinjan varteen. Samaan aikaan keskustan kävely- ja pyöräilymahdollisuuksia parannetaan. Usein kuuleekin, että keskustaan pitäisi saada vielä lisää tilaa taitelijoille, pyöräilijöille ja kävelijöille sekä ravintoloille. Tavoitteena on elävä katuelämä.

Tällainen hipsterin paratiisi ei valitettavasti elätä koko ydinkeskustaa. Ostokset ovat liian pieniä ja visioija unohtaa, että emme elä Espanjassa. Puolet vuodesta on ankea sää katuelämälle. Puhe erilaisten kauppojen ja erikoisliikkeiden tärkeydestä puuttuu.

Tällä hetkellä liikkumalla autolla ydinkeskustan ulkopuolella saa kaiken tarvittavan helposti. Vaatii paljon aikaa, viitseliäisyyttä ja rahaa tulla keskustaan. Jopa ytimessä asuva miettii, että onko kätevämpää ja halvempaa lähteä kehälle asioimaan.

Lisäksi etätyö vähentää työpaikoilla käymistä. On mahdollista, että tulevaisuudessa myös uudet työpaikat asettuvat muualle kuin keskustaan.

On olemassa vaara, että keskustaan tullaan piipahtamaan vain silloin kun on aika viihtyä.

Kaupungin ytimen kohtalonkysymys on miten se säilyttää monipuolisen työpaikkojen ja kaupan tarjonnan kaikille ihmisryhmille. Lisäksi ytimenkin pitää olla kohtuullisesti saavutettavissa muillekin kuin vain ratikan varressa asuville.

Areena tuo uuden vetovoimatekijän, mutta se ei yksin riitä. Tapahtumiin ja viihtymiseen on asetettu paljon toiveita, mutta onko samalla unohdettu tärkein. Monipuolisen kaupan täytyy kukoistaa keskustassa. Niin elämä pysyy yllä tasaisesti. Kaupankäynnin helppouteen keskustassa pitää panostaa. Se voi tarkoittaa myös autolla liikkuvien elämän helpottamista, vaikkapa ilmaisia parkkitunteja liikkeissä asioiville.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?