Kolumni

Äidit käyttävät isille kuuluvat perhevapaat, eikä loppua näy

Kolumni: Perhevapaiden radikaali uudistaminen tasa-arvoisempaan suuntaan on välttämätöntä, ja se olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten.

Veera Korhonen
Äidit käyttävät isille kuuluvat perhevapaat, eikä loppua näy
Inka Partanen

Vuosia odotettu ja vatvottu perhevapaauudistus ei mitä ilmeisimmin vieläkään toteudu (SK 10.2.). Selitykset ovat uskomattomia: hallituspuolueista muodostettu työryhmä on ilmeisesti yrittänyt viedä uudistusta eteenpäin siten, että juuri mikään ei muutu. Mikään euromääräinen ei saisi missään heilahtaa, ja esimerkiksi sinisten ja keskustan vaalimasta kotihoidontuesta ei haluta tinkiä, vaikka juuri se on nykyisen mallin pahin kotiäitiloukku.

Kaiken tämän säädön keskellä on taas kerran päässyt unohtumaan tavoite: tasa-arvo. Molemmilla vanhemmilla on yhtäläinen oikeus perhevapaisiin ja aikaan lapsen kanssa. Myös yhteiskunta hyötyy, kun tasa-arvovaikutus valuu työmarkkinoille.

Sitkeimmät änkyrät perhevapaauudistuksen tiellä jaksavat aina jankuttaa valinnanvapaudesta. Perheiden pitäisi itse saada valita, kumpi vanhemmista jää lasten kanssa kotiin, koska toisella voi olla vaikkapa isompi palkka tai tärkeämpi työ. Toinen voi olla jopa työtön. Tässä inttämisessä vain aktiivisesti unohdetaan se, että kyse ei silloin ole valinnanvapaudesta, koska työelämässä heikommin pärjäävä on lähes aina perheen äiti. Naisten heikompi työmarkkina-asema taas ei ole valinta, vaan osittain seurausta juuri perhevapaiden epätasaisesta jakautumisesta. Naiset työllistyvät huonommin ja saavat vähemmän palkkaa muun muassa siksi, että he ovat usein jopa vuosia pois työmarkkinoilta. Tämä epätasa-arvo ei korjaannu koskaan, jos perhevapaita ei jaeta tasapuolisemmin.

Lisäksi valinnanvapaudesta unohdetaan edelleen isien vapaus valita. Niin kauan kuin isän jääminen kotiin lasten kanssa on poikkeus säännöstä, isät eivät voi ilman ulkopuolista painetta vapaasti valita.

Räikeä epätasa-arvo ei korjaannu pyytämällä tai varovaisesti porkkanalla houkuttelemalla. Esimerkiksi nykyisten isyysvapaiden määrä lähti roimaan kasvuun vasta kun isälle korvamerkittiin osuus vapaista. Tällä pienellä isäkiintiöllä tasa-arvoon asti ei silti tulla koskaan pääsemään.

Perhevapaiden radikaali uudistaminen tasa-arvoisempaan suuntaan on välttämätöntä, ja se olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten. Ja jos kaikki radikaali nähdään poliittisena itsemurhana, etuusmuutoksia on ennenkin ajettu sisään siirtymäajalla, jolloin muutokset tulevat perheiden arkeen vaiheittain. Maaliin ei vain päästä koskaan, jos päätöksentekijät eivät kykene päättämään edes liikkeellelähdöstä.

Pääkirjoitus on julkaistu alun perin Satakunnan Kansassa. Satakunnan kansa on Aamulehden kumppanilehti.


Lue myös nämä


Kommentit (17)

  • Ihme nimittelyä ja vähättelyä

    Mikä ihmeen kotiäitiloukku? On se ihme, että kotiäitiys on loukku! Minulle se on ollut elämäntapatyö, jonka olen valinnut rohkeasti yhteisöllisten odotusten ristipaineessa jättäen akateemisen uran odottamaan lasten kasvua isommiksi. Itselleni ei tulisi mieleenikään alkaa ivaamaan ja lokeroimaan perheellisten naisten tai miesten valintaa työskennellä kodin ulkopuolella, kun lapset ovat pieniä. Koen härskinä ja yksioikoisena keinona, ja omalle valinnalle mandaatin hakemiselta nimitellä kotiääitiyttä loukoksi.

  • Tasa-arvo ei yksiselitteisesti tarkoita samoja asioita kaikille samalla mitalla

    Luonto on niin vastenmielinen, että ei millään evolvaa kohtua ja maitorauhasia miehille. Huudetaanko kovempaa, jos tasa-arvo vaatimuksemme menisi siten nopeammin homo sapiensin geneettiseen koodiin perille.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio