Aamulehden mielipidekirjoitusten ohjeet

Sähköposti: al.mielipiteet@aamulehti.fi
Kirjeet: Aamulehti/Mielipiteet, PL 327, 33101 Tampere
Puhelinkyselyt: 010 665 3165 (ma–pe klo 10–11)
Tekstarit: 13331

Julkaisemme yleisön mielipidekirjoituksia sekä verkossa että painetun Aamulehden Mielipiteet-osastossa. Etusijalla ovat ajankohtaiset, uusia näkökulmia avaavat, terävät ja hyvin kirjoitetut tekstit, jotka on tarjottu yksinoikeudella Aamulehdelle. Kaikki painetun lehden mielipidekirjoitukset voidaan julkaista myös verkossa.

Yhteystiedot aina mukaan. Teksteihin, myös tekstiviesteihin, on liitettävä kirjoittajan osoite ja puhelinnumero. Pelkkä sähköpostiosoite ei riitä. Toimitus ei luovuta yhteystietoja ulkopuolisille. Lähetä kirjoitus sähköpostilla tai kirjeitse. Toimitus ei ota vastaan puhelinsanelua.

Oma nimi alle. Kirjoitukset julkaistaan omalla nimellä. Lisäksi kerrotaan kirjoittajan kotipaikka sekä haluttaessa ammatti, oppiarvo, luottamustehtävä tai vastaava. Yhteiskirjoituksissa voi olla enintään kaksi kirjoittajaa.

Yhdistysten, yritysten ja muiden yhteisöjen nimissä lähetetyssä mielipiteessä on oltava aina myös henkilönimi kuten puheenjohtaja, toimitusjohtaja, varapuheenjohtaja tai sihteeri.

Nimimerkki vain poikkeustapauksessa. Nimimerkin käyttö on mahdollista vain poikkeustapauksissa, kun aihe on arkaluontoinen ja nimen julkitulo voisi aiheuttaa kirjoittajalle haittaa. Toimitus päättää nimimerkin sallimisesta tapauskohtaisesti. Tekstaripalstalla nimimerkki on sallittu.

Näin lähetät tekstarin: Alkuun kirjaimet mi ja välilyönnin jälkeen kannanotto, nimi tai nimimerkki ja yhteystiedot. Operaattori perii viestistä normaalin maksun.

Kirjoitusten mitat: Kirjoita tiiviisti. Näkökulmajuttu eli asiantuntija-artikkeli saa olla välilyönteineen 4 000 merkkiä, pääjuttu 3200 merkkiä, jatkopuheenvuoro 2 000 ja kommentti 500–1 500 merkkiä.

Toimitus valitsee ja muokkaa julkaistavat kirjoitukset. Tarvittaessa toimitus muokkaa ja tiivistää kirjoituksia. Ylipitkä teksti voidaan palauttaa myös kirjoittajan itsensä tiivistettäväksi. Mielipiteiden tulee olla suomeksi kirjoitettua asiatekstiä. Murretekstejä tai runoja emme julkaista, emmekä julkilausumia, mietintöjä tai muita vastaavia kannanottoja.

Verkossa voimme julkaista nopeasti. Aamulehteen tarjottu mielipide on Aamulehden julkaistavissa verkossa ja painetussa lehdessä heti sen saavuttua, ellei muuta erikseen sovita. Mielipidekirjoitusta ei julkaisemisen jälkeen muuteta edes verkossa paitsi toimituksen harkinnan mukaan erityisen painavasta syystä, esimerkiksi olennaisen asiavirheen korjaamiseksi tai olosuhteiden muuttuessa dramaattisesti.


Pääaiheet

Sammio