Mikko HusaAamulehti

Kesä 2016 myllää Tampereen festarikarttaa. Vakaasti keski-ikää lähestyvä Tammerfest, jo vakiintunut Blockfest ja edellisiin verrattuna vielä tulokkaina porskuttavat Valtteri Festival ja South Park saavat seuraa useasta uudesta tapahtumasta.

Tampere Metal Meeting synkistelee viikko vain South Parkin jälkeen. Samana viikonloppuna tamperelaisen musiikki- ja taidekollektiivi Swägin SWÄG Festival kerää elektronisen musiikin kansalaisia Lielahden Hiedanrantaan.

Heinäkuun alussa Freedom Festival marssittaa Ratinan kupeeseen stadionin ja suvannon väliselle alueelle kymmenittäin valtavirran ulkopuolella operoivia bändejä ja artisteja.

Loppukesästä on luvassa vielä Kuuma Linja Telakalla ja Manse World Festival Viikinsaaressa.

Uusi Kuivaamo on iso

Eikä tässä vielä kaikki: kesällä Tampere saa uuden kulttuurikeskuksen ja esiintymispaikan, kun Hiedanrannan Kuivaamo avaa ovensa.

Entisen sellutehtaan tiloihin on tulossa 2 000 neliötä uutta tilaa, joka vetää 1 000 henkeä. Esimerkiksi Tullikamarin Pakkahuoneen vetoisuus on korkeimmillaan 1 200 ihmistä.

Kuutioitakin riittää, sillä Kuivaamolla on korkeutta 10 metriä.

- Bongasin vuosi sitten Tampereen nettisivuilta Hiedanrannan alueen kehittämishankkeen ja siitä se lähti. Tehdasalue on erittäin kiinnostava, Joonas Toivonen kertoo.

Kuivaamon primus motor toimii myös tamperelaisessa Swäg-kollektiivissa. Kulttuuriyhdistys järjestää esimerkiksi elektronisen musiikin tapahtumia. Hiedanrantaan Swäg tutustui jo viime kesänä, kun yhdistys järjesti siellä suosiota keränneen puutarhajuhlan.

Swäg ryhtyy pyörittämään Kuivaamon toimintaa. Se vuokraa tiloja kaikille halukkaille.

- Paikka on tehty kulttuuritoimintaan. Se on kuin Suvilahti Helsingissä.

Vapaa tila kaikille

Kuivaamoa ei pyhitetä vain elektroniselle musiikille, vaan siitä tulee vapaa kulttuuritila kaikenlaiselle toiminnalle lasten työpajoista erilaisiin harrastuksiin, tanssiin sirkukseen ja teatteriin.

Kuivaamo käy harjoitustilaksi ja keikkapaikaksi. Jo 12 vuotta toimineella Swäg-yhdistyksellä on myös valokalustoa ja äänentoistolaitteita.

- Aikomuksena on saada aikaan mahdollisimman monipuolinen keskus.

Kuivaamon avajaisia juhlitaan heinäkuussa ilmaistapahtumalla. SWÄG Festival ottaa kuitenkin varaslähdön ja testaa uuden tilan jo kesäkuussa.

Festarin ohjelmisto painottuu kotimaiseen elektroniseen musiikkiin ja vieläpä sen underground-osastoon, joten esiintyjät eivät varsinaisesti ole koko kansan radiosuosikkeja.

Artistikattauksessa on esiintyjiä kymmenittäin, ja luvassa on myös ilmaista oheisohjelmaa Hiedanrannan kartanon puutarhassa sekä katuruokahenkistä syötävää.

Tapahtumaruuhka ei haittaa

Tampereen kesäkuussa mennään festari viikonlopussa -tahdilla, jopa kaksi parhaassa.

SWÄG ja Tampere Metal Meeting osuvat samaan viikonloppuun.

Niitä viikkoa ennen on South Park, viikkoa myöhemmin Valtteri Festival ja siitä viikon kuluttua pyörähtää käyntiin Freedom Festival. Onko tuossa jo liikaa?

- Ei ole. Tampereella tapahtuu pikemminkin liian vähän.

Toivosen mielestä kesäkuun tapahtumat ovat sen verran erilaisia, etteivät ne syö toisinaan ja saa aikaan valinta-ahdistusta.

- Freedom on kenties lähimpänä SWÄGiä, mutta kummallakin on selkeästi eri yleisö. Ja metalli ja me olemme kaksi eri maailmaa, Toivonen sanoo.

SWÄG Festival

Missä & milloin: Kuivaamo Lielahden Hiedanrannassa 17.–18.6.

Mitä: Lähinnä kotimaista elektronista musiikkia underground-painotuksella.

Keitä: Muun muassa Junglist Vampire, Captain Raveman (SWE), That Guy Tuomas, HYV, Poly Sone ja Mirage Man.

Mitä maksaa: Kahden päivän lippu 25 euroa, yhden päivän liput 15 euroa.

Lisää: swaegfestival.party

Tampere Metal Meeting

Missä & milloin: Ratinanniemi 17.–18.6.

Mitä: South Parkia synkistelevämpi metallifestari.

Keitä: Kovimmat kotimaiset nimet ovat Finntroll, Insomnium ja Moonsorrow.

Mitä maksaa: Kahden päivän liput alaken 72 euroa.

Lisää: tamperemetalmeeting.fi

Freedon Festival

Missä & milloin: Ratinan stadionin ja suvannon välinen alue 1.–2.7.

Mitä: Tampereen vastine Helsingin Sideways-festarille. Liki 50 esiintyjää pääasiassa radiosoittolistojen ulkopuolelta. Freedom panostaa myös urbaaniin ruoka- ja juomatarjoiluun.

Keitä: Muun muassa Litlle Simz (UK), Saimaa, Yona, Iisa, SMG ja Tuuttimörkö.

Mitä maksaa: Kahden päivän lippu 70 euroa, yhden päivän liput 37,50 (pe) ja 42,50 (la).

Lisää: freedomfestival.fi

Muista myös

Manse World Festival: 20.8. Viikinsaaressa. Muun muassa Stella Chiweshe ja Puppa J.

Kuuma Linja -festivaali: 26.–27.8. Telakalla. Muun muassa Radiopuhelimet, Dxxxa D ja Tampo.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio