Suositus: Hiedanrannassa toistetaan ihmiskunnan taidehistoriaa aidoimmillaan

Suositus: Hiedanrannassa toistetaan ihmiskunnan taidehistoriaa aidoimmillaan
Nikke Kinnunen

Ihmiset ovat piirtäneet seiniin niin kauan kun seiniä, piirtämistä ja ihmisiä on ollut olemassa. Euroopan vanhimmat seinämaalaukset ovat jopa 40 000 vuotta vanhoja. Suunnilleen sen ajan ihminen on Euroopassa asunut.

Melko paljon myöhemmin – vuonna 1949 – seinien koristelu otti valtavan harppauksen eteenpäin. Silloin Yhdysvaltain Sycamoressa keksittiin spraymaali.

Siitä asti katutaiteilijat ja vähemmän lahjakkaat tuhertajat ovat kiertäneet kyliä paukkupullo repussa. Betoniseinä betoniseinän perään on vaihtanut väriä harmaasta ties miksi.

Katutaiteesta voi olla monta mieltä, mutta hyvin tehty graffiti on kiistatta taidemuoto muiden joukossa. Siksi onkin hienoa, että Tampereen kaupunki on tarjonnut maalareille tilat toteuttaa itseään.

JUKKA VUOKOLA
Tämä graffiti sijaitsee Tampere Areenan ja Hakametsän jäähallin välisessä alikulkutunnelissa.

Tämä graffiti sijaitsee Tampere Areenan ja Hakametsän jäähallin välisessä alikulkutunnelissa.

Hiedanrannassa järjestettävä Spraycankontrol on viikon mittainen kaupunkitaidetapahtuma. Seitsemän päivän aikana maalataan noin 1 000 neliömetriä seinää.

Tapahtumaan osallistuu 50–70 Suomen kärkimaalaria, joten mistään turhanpäiväisestä tuhertelusta ei ole kyse. Teoksista tulee isoja ja näyttäviä. Jopa siinä määrin, että suurimpien töiden tekemiseen tarvitaan nosturi.

Vanhan paperitehtaan tiileen suihkutettu maali jätetään tapahtuman jälkeen elävöittämään Hiedanrannan aluetta. Samalla työt muistuttavat historian hämärästä ajasta, jolloin taide alunperin syntyi.

SPRAYCANKONTROL Hiedanrannassa 15.–21.8.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio