Aivan jokainen kotipuutarhuri ja sellaiseksi aikova saa ilahduttavan ja kannustavan viestin heti aluksi:
”Ei niin pientä pihaa tai puutarhaa, etteikö siellä voisi tehdä luonnon hyväksi jotakin”, biologi sekä luonto- ja puutarhayrittäjä Leena Luoto painottaa.
”Puutarha on osa luontoa, ja luonto on jo siellä. Tämä puutarhojen rooli monimuotisuudessa vain pitäisi huomioida paremmin”, hän kannustaa ja yllyttää laskutoimitukseen:
”Suomessa on miljoona omakoti- tai rivitalopihaa. Jos pihat olisivat keskimäärin vaikkapa vain 200 neliön kokoisia, niin laskepa kuinka merkittävä pinta-ala niistä yhdessä muodostuu.”
Nyt otetaankin sitten käyttöön sormien lisäksi myös laskin tai pätevän päässälaskijan taidot: 20 000 hehtaaria.
”Metsähehtaareina osaisimme heti arvostaa tuollaista aluetta, mutta kyllähän näistä puutarha- ja pihasirpaleistakin kertyy hämmästyttävän paljon pinta-alaa. Kuten pienistä puroista alkavat suuret joet, pienistä pihoista alkavat isot asiat.”
Hyväksytty. Oman puutarhan ja omien toimien vaikutusten vähättelystä voi siirtyä suoraan niiden merkityksen tunnustamiseen ja arvostamiseen.
Luonnonmukainen ei ole luonnontilaan jätetty
Puutarhakulttuurissa on Leena Luodon mukaan meneillään iso muutos, joka liittyy kaupungistumiseen ja asutuksen keskittymiseen.
”Väestön siirtyessä kaupunkeihin tilat maaseudulla ja vastaavasti taajamat kaupungeissa kasvavat. Tämäkin kehitys korostaa pienten pihojen merkitystä.”
Seuraavaksi Leena Luoto haluaa tehdä eron kahden samankaltaisen käsitteen välille.
”Luonnonmukainen ei ole sama kuin luonnontilaan jätetty. Esimerkiksi luomuviljelijät eivät ole luonnontilaisia viljelijöitä”, hän kiteyttää ja jatkaa:
"Luonnonmukaista on se, kun katsotaan ja perehdytään, miten asiat luonnossa tapahtuvat ja otetaan mallia sieltä. Niin löydämme luonnonmukaisia keinoja puutarhanhoitoon. Tulee lisäksi oppia sietämään sitä, ettei kaikki ole täydellistä. Ei tarvitse heti huolestua, kun pensaan lehti on keltainen. Nautitaan puutarhasta.”
Kasvien kasvaminen luonnossa ei ole kallista, joten luonnonmukainen hoitaminen tuo puutarhaankin edullisuutta.
”Itse korostan myös puutarhanhoidon työvälineitä, joilla on suuri merkitys työn tekemiseen ja sujuvuuteen sekä tekemisen ergonomiaan. Kuinka monella muuten on käytössään esimerkiksi heilurihara? Kannattaa tutustua.”
Leena Luoto on yhdessä miehensä Heikki Luodon kanssa julkaissut juuri Kasvikumppanit-kirjan, jossa on tietoa kasvien ja hyönteisten vuorovaikutuksista. Esimerkiksi kumppanuuskasveilla voidaan kasvien rakenteen, värien tai kasvutavan avulla ohjailla hyönteisten hakeutumista kasveille tai tehostaa kasvien karttamista sekä hankaloittaa ravintokasvin löytämistä.
”Messuesitelmäni liittyy pitkälti juuri kasvien omiin keinoihin torjua tuholaisia, jolloin ei tarvita myrkkyjä”, Leena Luoto kiteyttää.
Artikkeli jatkuu tietolaatikon jälkeen.
Messuvinkkejä
Tuo luonto puutarhaan
Leena Luodon esityksistä saat vinkkejä, miten puutarhaa voi hoitaa luonnonmukaisesti ja miten kumppanuskasvit tehoavat tuholaisten torjunnassa. A-hallin Terassi-lava:
■ lauantaina 6.5.2023 kello 14.30 –14.55
■ sunnuntaina 7.5.2023 kello 10.30 –10.55
Haluatko tehdä itse?
Messuilla kannattaa osallistua DIY-työpajoihin.
■ Tampereen Puutarhaseuran ilmaiset työpajat taimien istuttamisesta molempina messupäivinä kello 11, 13 ja 15.
■ Tredun ilmaiset Pelastetaan pörriäiset -hyönteishotellityöpajat molempina messupäivinä kello 11.30, 12.30 ja 14.30.
■ Edugrafin maksullinen puutarhakoriste-työpaja molempina messupäivinä kello 10–16. Työpajassa voi valmistaa kranssin tai spiraalin terassille.
Katso lisää vinkkejä messujen ohjelmasta.
Puutarhakadulta ideoita
Piha & Luonto -messuille rakennettava puutarhakatu on suunnittelijansa Santeri Urhosen mukaan jättikokoinen ideapiha, josta voi saada ajatusta ja vinkkejä omaan pihaan. Hän ohjaa Tampereen ammattiopisto Tredun opiskelijoiden toteuttamaa työtä.
”Haluamme rohkaista messuille tulevaa harrastelijapuutarhuria hyödyntämään näkemäänsä myös omassa pihassaan. Hänen on helppo viedä kotiinsa puutarhakadun ideat ja ratkaisut ilman ammattilaisen taitoja.”
Kasveista voi saada ideoita oman pihan istutuksiin, mutta myös kivirakentamiseen tai risuaitojen tekemiseen.
”Itse vedän myös työpajan, jonka aiheena ovat risuaitaelementit. Niistä saadaan näkyviä sekä moneen kotipuutarhaan ja pihaan helposti toteutettavia ratkaisuja. Risuaidat ovat nyt kova sana”, viherrakentaja ja -suunnittelija Santeri Urhonen vakuuttaa.
Helppotekoinen piharakentaminen luonnonkivestä on yksi kiinnostava osa-alue, jossa ammattilainen voi aluksi olla apuna.
” Luonnonkivien asettamisessa vaikeinta on löytää oikeat kivet oikeisiin paikkoihin. Messuille tulee liuskekivipatio valmiiksi leikatuista kivistä, joista opiskelijat palapelin tapaan kokoavat valmiin pation. Sekin on täysin kotipihaan siirrettävissä oleva idea.”
Ympäristöajatus on Urhosen mukaan ollut vahvasti puutarhakadun suunnittelun lähtökohtana.
”Olen halunnut ottaa huomioon materiaalien elinkaaren jatkumisen myös messujen jälkeen, jotta niille olisi järkevää jatkokäyttöä.”
Viherrakentamisen yrittäjänä Urhonen sanoo huomanneensa ihmisten kiinnostuksen ja halun rakentaa omaa pihaansa.
”Olen viime vuosina tehnyt suunnitelmia pihanomistajille juuri sellaisella konseptilla, että he voivat tekemäni suunnittelun pohjalta rakentaa pihaa itse jopa ilman aikaisempaa kokemusta”, hän summaa.
Info
■ Piha & Luonto Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 6.–7.5.2023.
■ Teemana on luonnon monipuolisuus. Esillä ovat monimuotoiset pihat, hyötypuutarhat ja lähiruoka.
■ Puutarhakadun ja DIY-pajojen lisäksi messuilta löytyvät muun muassa puutarhojen ja taimitarhojen valikoimia esittelevä Puutarhatori-alue sekä puutarhakalusteita, laitureita, deli-alue ja brunssi.
■ Messut juontaa Ella Kanninen.
Aukioloajat
Lauantaina 6.5.2023 kello 10–17.
Sunnuntaina 7.5.2023 kello 10–17.
Linkkejä hyödyllisiin sisältöihin
Messujen ohjelman löydät täältä.
Voit ostaa lippusi täältä.
Tutustu näytteilleasettajiin ennakkoon täällä.
Seuraa meitä Instagramissa.
Seuraa meitä Facebookissa.