MainosTampereen Messut

"Messujen tärkein sana on hypistely – sitä ei kukaan ole pystynyt toteuttamaan verkossa”

Neulomisen ja ompelun viimeisimmät kuulumiset sekä uusimmat näkymät saa samalla kertaa Suomen Kädentaidot -tapahtumasta Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 18.–20.11.2022.

”Kaikenlaista kivaa saa tehtyä ompelemalla, kunhan uskaltaa kokeilla eri materiaaleja”, rohkaisee Nupun perustaja ja yrittäjä Jenni Sundberg.


9.11. 10:41

Lähestyvään talveen valmistaudutaan sekä neulomalla että ompelemalla. Tekeminen lämmittää myös mieltä, sillä tekijällä on monesti ajatuksissaan joku toinen ihminen.

”Useat käsityöharrastajat osallistuvat erilaisiin hyväntekeväisyysprojekteihin neulomalla sukkia ja villahuiveja niitä tarvitseville”, hämeenlinnalaisen Wetterhoff Oy:n toimitusjohtaja Kaarina Korventaka kertoo.

Harrastajaompelijoita syksyn sää rohkaisee valmistamaan vaatteita myös materiaaleista, joita ei ehkä ole tullut aikaisemmin kokeiltua.

”Moni innostuu ompelemaan esimerkiksi softshell-takkeja tai vaatteita merinovillasta”, helsinkiläisen Nuppu Print Company Oy:n yrittäjä Jenni Sundberg sanoo.

Minkälaiset asiat ja ilmiöt näkyvät neulomis- ja ompeluharrastuksessa syksyllä 2022? Kysyimme asiasta näköalapaikan ammattilaisilta: Wetterhoffin Kaarina Korventaka tuntee langat ja neulojat, Nupun Jenni Sundberg kankaat ja ompelijat.

Juurevuus, perinteet ja kotimainen villa arvossaan

Perinnetekstiili ryijyn suosio on kuvaava esimerkki parhaillaan vallitsevasta juurevuuden ja oman kulttuuriperinnön arvostuksesta.

”Perinteet ja juurevuus näkyvät kodeissamme, ja isoäidin aikojen ryijyt on haluttu nostaa osaksi omaa sisustusta. Juurevuus näkyy lisäksi aiheiden ammentamisena omasta historiasta sekä kotimaisen villan kysyntänä. Aivan tällaista virtausta ei hetkeen ole ollut, vaan trendejä on tullut maailmalta”, Korventaka luonnehtii.

Wetterhoff on erityisen tunnettu ryijymallistostaan. Kuva: Eveliina Mustonen

Covid-19-pandemiaan liittyneiden rajoitusten vuoksi kotona vietettiin enemmän aikaa, mikä lisäsi kiinnostusta itsetekemiseen ja paljon aikaa vievien käsitöiden valmistamiseen. Tämä näkyi myös Wetterhoffilla, jonka päätuotteita ovat omat langat ja ryijymallit.

”Moni toteutti pitkäaikaisen haaveensa ryijyn tekemisestä, kun oli mahdollisuus keskittyä aikaa vievän perinnetekstiilin valmistamiseen. Uusia harrastajia tuli muutenkin poikkeuksellisen paljon käsitöiden pariin. Puikkoihin tarttuivat sellaisetkin, jotka eivät olleet tehneet käsitöitä kenties vuosikymmeniin; ehkä viimeksi koulun käsityötunneilla.”

Kotimaista valmistusta halutaan tukea hankkimalla Suomessa tehtyjä lankoja, mikä taas on yhteydessä suomalaisen villan kasvavaan arvostukseen sekä näkemykseen lähituotannon ekologisuudesta.

”Kun villatuotanto on hienosti alkanut pienissä määrin eri puolilla maata, toivottavasti kasvu jatkuu, uusia kehräämöjä syntyy ja kotimaisesta villasta tulee valtavirtaa.”

Hyvälaatuinen kotimainen villa kasvattaa suosiotaan myös neulojien keskuudessa. Kuva: Eveliina Mustonen

Lammastaloutta on maassamme harjoitettu aiemminkin, mutta ilman mahdollisuutta jatkojalostamiseen villoja ei ole kerätty tiloilla.

”Nyt tuottajia opetetaan ja kannustetaan keräämään villaa. Kun villan arvo on nousussa, tuottajakin on alkanut saada korvausta työstään”, Korventaka kuvailee.

”Tuontivilla on suomalaista edullisempaa, joten jää ostajan arvovalinnaksi, maksaako hän tuotteesta korkeamman hinnan ja hankkii kotimaista. Suomalaisten lampaiden villalla on hyvät ominaisuudet, ja villan jatkojalostuskin alkaa olla korkealla tasolla: kotimainen villa on yhtä hyvää ellei jopa parempaa kuin tuontivilla”, hän kiittelee.

Rohkeasti kokeilemaan eri materiaaleja

Ompelemisessa ja vaatteiden tekemisessä näkyy harrastajien kiinnostus kokeilla eri materiaaleja.

”Moni harrastaja on innostunut erikoismateriaaleista ja haluaa ommella aikaisempaa haastavampia materiaaleja”, Nuppu Print Companyn perustaja ja yrittäjä Jenni Sundberg sanoo.

”Tavallisesti ompeluharrastus aloitetaan valmistamalla trikoosta vaatteita lapsille ja itselle. Sitten siirrytään haastavampiin materiaaleihin, joista voidaan ommella uimapukuja, laukkuja tai paljasjalkakenkiä. Toisaalta harrastajien joukossa on paljon pitkänlinjan perinteisiä ompelijoita, jotka ovat aina käyttäneet kudottuja materiaaleja. He puolestaan ovat löytämässä ompeluunsa trikoon.”

Uusia ja itselle ennestään outoja materiaaleja ei kannata karttaa. Voi nimittäin paljastua, että softshell-takki tai uimahousut lycrasta eivät olekaan niin hankalia ommella.

”Kaikenlaista kivaa saa tehtyä, kunhan uskaltaa kokeilla. Siihen me Nupussa kannustamme ja rohkaisemme. Hyvä esimerkki on viime kesän iso hittikankaamme ohut puuvillasatiini: sitä on miellyttävä ommella, eikä kangas karkaile ompelukoneen neulan alta”, Sundberg esittelee.

”Trikoon ompelijat helposti ajattelevat, että joustamattomien materiaalien ompelu on todella hankalaa. Vastaavasti joustamattomien ompelijat ajattelevat, että on tosi vaikea ommella trikoota, kun pitää olla saumuri ja muuta. On hyvä muistaa, että ompelukoneellakin pystyy tekemään kaikenlaista. Saumurilla taas onnistuu moni asia paremmin, kun oppii tekemään koneen säädöt.”

Muutaman vuoden ikäinen Nuppu on jo kasvanut viiden työntekijän yritykseksi, jolla on oma Nuppu-tuotemerkki. Nupun suunnittelija Satu Kontinen piirtää kaikki kuosit.

Nupun liikkuvasta kangaskaupasta on tullut messutapahtumien suosittu ja kiitetty kohde.

”Kehitimme koronan aikana kesäkiertueen ja rakensimme kangaskaupan pakettiautoon, jolla olemme kiertäneen jo kolme kesää Suomea ja viime kesänä Ruotsiakin. Saamme autoon mukaan paljon eri materiaaleja sekä laajan valikoiman kuoseja. Meillä on viisitoista eri kangasmateriaalia, mikä on oikeasti tosi paljon”, Sundberg korostaa.

Nupun kangasauto ajaa myös Suomen Kädentaitojen messuille.

”Ajamme messuhalliin, avaamme sivuoven ja siinä on kangaskauppa, joka leikkuupöytineen näyttää kaiken lisäksi tosi kivalta.”

Ihmisten parissa liikkuvan kangasauton ja messuilla käymisen taustalla on Sundbergin mukaan yksi ja sama tekijä: mahdollisuus hypistelyyn.

”Kaikkein tärkeintä on tuntea omissa käsissään, miltä materiaalit tuntuvat. Hypistelyä ei kukaan ole pystynyt viemään verkkokauppaan. Siksi lähdemme messuille ja otamme kangasauton mukaan. Hypistely on messujen tärkein sana”, Jenni Sundberg summaa.

Messut

Suomen Kädentaidot 2022

Mikä: Euroopan suurin kuluttajille suunnattu käsityöalan messutapahtuma, jossa tavataan muita käsitöistä innostuneita ja tehdään ostoksia satojen näytteilleasettajien osastoilta. Tuhansien tuotteiden valikoimasta löytyy uniikkeja valmiita tuotteita sekä lahjoja ja laadukkaita materiaaleja käsityöharrastuksiin.

Missä: Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, Ilmailunkatu 20, Tampere.

Milloin: 18.–20.11.2022

Miten auki:

■ Perjantaina 18.11.2022 klo 10-18

■ Lauantaina 19.11.2022 klo 9-17

■ Sunnuntaina 20.11.2022 klo 10-17

Lippusi voit ostaa täältä

Ohjelman löydät täältä

Tutustu yrityksiin jo ennakkoon täällä

Joulu alkaa messuilta: lue enemmän

Seuraa somessa: Käsityöalan parhaat vinkit ja niksit Kädentaitajat-yhteisöstä – seuraa meitä Instagramissa @suomenkädentaidot.

Lue lisää: kädentaidot.fi

Lue myös: