MainosTampereen Messut

Nyrkkeilyhanskasta rusetiksi, puulistasta nukkekodin kalusteeksi – nyt tekijät kertovat tärkeistä oivalluksistaan matkalla ideasta tuotteeksi

Lahjavinkeistä ei tule pulaa, kun kotimainen osaaminen tekijöineen ja tuotteineen esittäytyy Suomen Kädentaidot -tapahtumassa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 18.–20.11.2022.

Entinen kilpanyrkkeilijä Jyri Naskali kiinnostui nahan työstämisestä ja ryhtyi valmistamaan rusetteja muun muassa nyrkkeilyhanskojen kierrätysnahasta.


4.11. 7:19 | Päivitetty 6.11. 9:18

Kun nyrkkeilijä toimii parturikampaajana ja innostuu kierrätysnahan työstämisestä uusiksi tuotteiksi, voivatko kädentaidot enää paremmassa käytössä ollakaan.

”Olen aina ollut henkeen ja vereen käsityöläinen sekä vieläpä itseoppinut sellainen”, Jyri Naskali kuvailee.

”Kiinnostuin nahan työstämisestä kuusi vuotta sitten, jolloin toimin vielä parturi-kampaajana. Vaimoni tokaisi innostuksestani, että pitäisikö sinun rauhoittua harrastuksesi kanssa – tai toisaalta voisitko harkita siitä uutta ammattia itsellesi.”

Niin kävi. Syntyi Naskali Leather ja sille tyyssijaksi nahkapaja Iittalan Lasimäelle.

Naskalin aikoinaan käymät yli 200 nyrkkeilyottelua toivat sekä suomenmestaruuksia että maajoukkue-edustuksia mutta myös ajatuksia laadukkaiden varusteiden hyödyntämisestä niiden käyttöiän tultua täyteen.

”Nyrkkeilykin on käsityötä, ja hahmottaminen liittyy kumpaankin. Vaikka jätin nyrkkeilyurani 2010, en heittänyt nyrkkeilyhanskoja naulaan vaan kaulaan”, hän veistelee.

”Laadukkaat nyrkkeilyvarusteet on valmistettu nahasta. Säälitti, kun käytetty varuste päätyi roskiin ja sen mukana sinne joutui hyvässä kunnossa olevaa nahkaa”, hän kuvailee lähtökohtaa.

”Keksin, että nyrkkeilyhanskasta voi tehdä useammankin rusetin tai siitä saa ainakin useamman osan rusettiin. Idea ja ensimmäiset prototyypit syntyivät vuoden 2016 lopulla. Neljä vuotta sitten jätin parturi-kampaamon työt ja siirryin nahkapuolelle.”

Jyri Naskali kehuu rusetin monikäyttöisyyttä: se muuntautuu asun, tilaisuuden ja tilanteen mukaan.

Naskali sanoo olleensa jo ennen niiden valmistajaksi ryhtymistä rusettimies, joka laittoi kaulaansa mieluummin rusetin kuin solmion.

”Rusetti on mainio asuste, sillä se muuntautuu kivasti asun, tilaisuuden ja tilanteen mukaan – onpa se sitten valmistettu nahasta, puusta, kankaasta tai silkistä. Kun sitä käyttää farkkujen kanssa, asu on rento ja leikkisä. Elämän tärkeimpinä päivinä rusetti taas on yhdessä puvun kanssa todella juhlava. Erityisesti rusetti ja häät kuuluvat yhteen.”

Rusettia voi myös käyttää monen ikäisenä ja eri elämänvaiheissa.

”Rusetti ei ole yhden juhlan juttu vaan kestävänä asusteena siirtyy ja vie tarinaa sukupolvelta toiselle. Lupaankin niille isältä pojalle -takuun.”

Materiaalien kierrätys on Naskalin mukaan tullut jäädäkseen.

”Osta, käytä ja heitä pois -ajattelu ei menesty enää. Luonnontuote nahka on siitä jännä materiaali, että sitä ei voi kierrättää muuten kuin käyttämällä uudelleen. Nahka muotoutuu käytössä ja siihen jää jälkiä, mikä on vain sen etu eikä missään tapauksessa heikkous. Nahkatuotteesta tulee käytössä aina vain uniikimpi kappale.”

”Osta, käytä ja heitä pois -ajattelu ei menesty enää.”

Nahkarusettien yhteydessä syntyy tavallisesti keskustelua väreistä, sävyistä ja yhteensopivuudesta, sillä osana muuta vaatetusta nahkarusetin käyttöön liittyvät myös kengät ja vyö.

”Kun esillä on monen värisiä rusetteja, on tavallista, että joku kysyy mustaa vaihtoehtoa. Vastaan silloin, että nämä kaikki ovat mustia, mikä aluksi herättää hämmästystä. Sitten pyöräytän rusetin ympäri, jolloin musta puoli tulee esiin ja aiheuttaa tavallisesti hauskan reaktion kysyjässä. Pääsääntöisesti rusettieni toinen puoli on musta, koska mustan rusetin voi pukea mihin tilaisuuteen vain”, Naskali perustelee.

Periksiantamattomuus on ollut hyödyksi nyrkkeilykehässä, ja eduksi se on Naskalin mukaan yrittämisessäkin.

”Lainaan mielelläni Sylvester Stallonen Rocky-elokuvissa esittämän Rocky Balboan ajatusta: olennaista ei ole se, kuinka kovaa pystyt lyömään, vaan kuinka monta iskua itse kestät ja jaksat edelleen yrittää”, Naskali muotoilee.

Hän kannustaa myös muita kokeilemaan käsillä tekemistä ja luottamaan taitoihinsa.

”Jos yhtäänkään on kädentaitoja, mahdollisuuksia niiden hyödyntämiseen on rajattomasti. Monia asioita voi opiskella ja opetella itse: ryhtyy tekemään ja katsoo, toimiiko se. Kannattaa rohkeasti kokeilla.”

Nukkekodinkin voi kalustaa kotimaisilla tuotteilla

Taitavasti valmistettuja sekä esikuviaan hämmästyttävällä tarkkuudella noudattavia minikokoisia huonekaluja, tekstiilejä, tauluja ja jopa keittiötarvikkeita ja leivonnaisia. Nukkekotien pienoismaailma on sanalla sanoen viehättävä.

”Huonekalujen tekeminen on minun juttuni”, sanoo askolalainen Tuija Salminen, joka oman erikoisosaamisensa lisäksi ilahduttaa nukkekotiharrastajia myymällä tuotteita ja materiaaleja Tuijan Minipuoti -verkkokauppansa kautta. Salmisen itse valmistamat tuotteet tunnetaan Tuijan minit -nimellä.

”Minulla ei ollut lapsena nukkekotia, vaan olin lähes nelikymppinen aloittaessani harrastuksen. Jostain se innostus tuli lehtiä lukemalla ja nettiä seuraamalla noin 15 vuotta sitten”, hän taustoittaa.

”Tämä onkin pääasiassa aikuisten naisten harrastus, mutta miehiäkin on tullut mukaan. Messuosastoilla käy paljon juuri aikuisasiakkaita, joiden seurassa on toki lapsiakin. Itselleni on tärkeää valmistaa nukkekoteihin tuotteita, jotka kestävät myös lasten käsissä.”

”Kuvassa olevat kakut ja kukan on tehnyt Seija Saarinen. Astiat on saatu lahjaksi, ja kaikki muu on itsetehtyä”, Tuija Salminen kertoo nukkekodin huoneen sisustuksesta. ”Osastollamme on kahdeksan nukkekotimyyjää, ja olemme ystävystyneet vuosien aikana kiertäessämme samoja messuja.”

Nukkekotien huonekaluja voi valmistaa esimerkiksi pahvista, mutta Salmisen mielimateriaali on puu.

”Aloitin helposti työstettävällä balsapuulla. Nyt käytän vaneria, HDF-levyä sekä joitain hankkimiani erikoispuita. Sirkkelöimällä, höyläämällä ja kaventamalla syntyy materiaalia sekä itselle että asiakkaille. Valmistan myyntiin erilaisia ohuita 2–5 millin vahvuisia listoja, joita harrastajien on muuten vaikea löytää.”

Ennen puun työstämistä pitää kuitenkin olla ajatus ja näkemys tuotteesta.

”Aluksi on idea huonekalusta, jonka haluan tehdä. Sitten mietin valmistamistapaa. Ideoita saadakseni selaan sisustuslehtiä ja seuraan Pinterestiä. Selvitän kokoja netistä tai otan mittoja oman kodin huonekaluista, minkä jälkeen muutan mittakaavan nukkekotiin sopivaksi ja teen mallipiirustukset. Seuraavaksi sahaan tarvittavat osat, kokoan ne ja maalaan”, hän kertoo prosessista.

Tuoteideoita voi syntyä myös verstaalla, jossa materiaalit ja työkalut ovat käden ulottuvilla.

”Käytössäni on isän verstas, jossa voin oleilla ja mietiskellä sekä piirtää ja valmistaa samaan aikaan.”

”Minulla ei ollut lapsena nukkekotia, vaan olin lähes nelikymppinen aloittaessani harrastuksen.”

Toisinaan huonekalu on voinut olla mielessä jo pidemmän aikaa, mutta sen tekeminen on vain jäänyt.

”Työn edistämiseksi on pitänyt ratkaista jokin asia, ja kun ratkaisu on löytynyt, valmistus etenee ja huonekalu syntyy. Kun tuotteesta tulee mielestäni riittävän hyvä, teen niitä enemmän ja asetan myyntiin.”

Salminen korostaa kokeilemisen merkitystä, sillä vain tekemällä näkee tuloksen ja voi arvioida tuotetta.

”Toisinaan lopputulos ei ole riittävän hyvä tuotteen laittamiseksi myyntiin, ja joskus käy niin, ettei se oma hyvä idea olekaan muiden mielestä aivan niin onnistunut kuin oma innostuminen antaa ymmärtää”, hän naurahtaa.

Vuorovaikutus ihmisten kanssa on Salmisen mukaan ensiarvoisen tärkeää.

”Kun huomasin muiden pitävän valmistamistani huonekaluista, innostuin myös kiertämään messuja. Tuntuu aina yhtä ihanalta, kun messuosastolla käy ilmi paikalle saapuneen ihmisen olevankin jo aikaisempi asiakkaani, jonka saan nyt tavata”, Tuija Salminen kiittelee.

Messut

Suomen Kädentaidot 2022

Mikä: Euroopan suurin kuluttajille suunnattu käsityöalan messutapahtuma, jossa tavataan muita käsitöistä innostuneita ja tehdään ostoksia satojen näytteilleasettajien osastoilta. Tuhansien tuotteiden valikoimasta löytyy uniikkeja valmiita tuotteita sekä lahjoja ja laadukkaita materiaaleja käsityöharrastuksiin.

Missä: Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, Ilmailunkatu 20, Tampere.

Milloin: 18.–20.11.2022

Miten auki:

■ Perjantaina 18.11.2022 klo 10-18

■ Lauantaina 19.11.2022 klo 9-17

■ Sunnuntaina 20.11.2022 klo 10-17

Lippusi voit ostaa täältä

Lipputarjous: Tuo isä tai vaari messuille ja osta isänpäivälahjaksi messuliput kampanjahintaan 26 euroa/2 lippua.

Ohjelman löydät täältä

Tutustu yrityksiin jo ennakkoon täällä

Joulu alkaa messuilta: lue enemmän

Seuraa somessa: Käsityöalan parhaat vinkit ja niksit Kädentaitajat-yhteisöstä – seuraa meitä Instagramissa @suomenkädentaidot.

Lue lisää: kädentaidot.fi

Lue myös: