MainosTampereen Messut

Mistä löytyy heittoistuimen kahva, kuinka korkealle kani hyppää ja olisiko torakasta lemmikiksi? – Nyt vietetään oikea koko perheen lauantai

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa loppuviikolla järjestettävillä Kokonaisuusturvallisuus- sekä Lemmikki Tampere -messuilla lauantain tapahtumat osuvat samalle päivälle, jolloin on oikea unelmapäivä lähteä porukalla seuraamaan monipuolista ohjelmaa.

Ilmailumuseoyhdistyksen Hawk-harjoituskoneen ohjaamo mittareineen ja hallintalaitteineen on Kokonaisturvallisuus-messujen elämyskohde.


29.9. 8:40

Ilmailumuseoyhdistys ry:n puheenjohtaja Janne Salonen tietää jo ennalta ainakin yhden kysymyksen, joka varmasti esitetään Kokonaisturvallisuus-messuilla – ja ehkäpä useammankin kerran.

”Mistä löytyy heittoistuimen kahva?” hän ennakoi kysymyksen.

”Toinen suosittu kysymys on, mistä tällä ammutaan”, hän lisää.

Ilmailumuseoyhdistys tuo messuille aidon Hawk-harjoituskoneen ohjaamon, joka on vuodesta 2016 lähtien kiertänyt eri tapahtumia suuren suosion saattelemana.

”Kyseessä on Ilmavoimien käyttämän Hawk-harjoituskoneen kaksipaikkainen ohjaamo 1990-luvun mittariversiolla. Ohjaamoon on vuosien kuluessa viety aivan sylilapsia, mutta onpa sinne kiivennyt myös yli yhdeksänkymppisiä rouviakin”, Salonen sanoo kiinnostuksesta.

”Ohjaamo on elämyskohde, jossa kävijät pääsevät kokemaan aidon lentokoneen tuoksuineen ja tunnelmineen. Lisäksi paikalla on Hawkilla kouluttanut lentäjä kertomassa, minkälaista lentäminen hävittäjäkoneella oikeasti on.”

Hawkit ovat palvelleet Suomen Ilmavoimia 1980-luvulta lähtien, ja niillä on Salosen mukaan tarkoitus lentää edelleen ainakin lähelle vuotta 2040. HW-314 on niin kutsuttu Höyry-Hawk pyöreine mittareineen. Ilmavoimien koulutuskäytössä nykyisin olevat koneet on uudistettu siten, että kojelautaa hallitsee suuri monitoiminäyttö. Lisäksi messuilla nähtävä naamiomaalattu ohjaamo eroaa väritykseltään nykykoneista, joiden väri on harmaa tai punainen.

”Hawk on Ilmavoimien peruskone hävittäjäohjaajien koulutuksessa. Vastaavanlaisia koneita nousee edelleen Pirkkalasta Tampereenkin taivaalle. Messuille saapuvan ohjaamon kone on poistettu käytöstä lentotuntien tultua täyteen, joten se ei siis ole esimerkiksi onnettomuuskoneen ohjaamo.”

Ohjaamo on peräisin Ilmavoimia täysinpalvelleesta kaksipaikkaisesta harjoitushävittäjästä.

Vipuja ja katkaisimia voi rohkeasti painella ja käyttää, kunhan varoo ja ottaa huomioon edessä tai takana istujan, sillä kaksipaikkaisen ohjaamon hallintalaitteet liikkuvat molemmilla paikoilla yhtä aikaa.

”Aidossa ohjaamossa saa hyvin fiilinkiä lentäjän konttorista, jossa katsetta kääntämättä pitää kädellä löytää laskuteline- ja tehonsäätövivut sekä tykinliipaisin ja ohjustenampumisnappula”, Salonen antaa vinkkejä vierailijoille.

Artikkeli jatkuu infolaatikon jälkeen.

Info

Kokonaisturvallisuus

■ Tampereen Messu- ja Urheilukeskus 7. –8.10.2022.

■ Kokonaisturvallisuus on kaikkea arjen turvallisuudesta maanpuolustukseen: kotivaraa, kyberturvallisuutta, henkistä kriisinkestävyyttä ja varautumista.

■ Uusia näkökulmia turvallisuuden eri osa-alueista kansalaisille, järjestöille, elinkeinoelämälle ja viranomaisille.

■ Aukioloajat:

– perjantai 7.10.2022 klo 9 –17

– lauantai 8.10.2022 klo 10 –17

■ Osta liput tästä

■ Lue lisää täältä

Torakasta lemmikki – ihanko totta!

Lemmikkitalo Onnen Lemmikkien Sammeli Majava on tottunut sillanrakentaja peukalon kokoisten torakoiden ja ihmisten välillä.

”Haluan auttaa ihmisiä pääsemään irti turhista fobioista ja inhotuksen aiheista”, hän perustelee motiiviaan kertoa isoista ötököistä.

”Tavallisessa tilanteessa minulla on kolme torakkaa: Matti, Teppo ja Seppo. Otan heistä yhden käsiini ja aloitan kertomukseni siitä, etteivät nämä pysty puremaan, pistämään tai edes lentämään.”

”Huomaan ihmisten kehonkielestä, kun joku on rentoutunut ja valmis silittämään torakkaa tai jopa ottamaan sen kädelleen. Yksi parhaista tilanteista oli, kun nuori nainen totesi hetken kuluttua, että tämä onkin itseasiassa aika symppiksen näköinen ötökkä.”

Sammeli Majava sanoo itsekin muuttaneensa torakoiden kanssa käsityksiään lemmikeistä.

”Ajattelin ennen, että hamsterit ovat hyviä ensilemmikkejä, mutta torakoilla on kieltämättä muutamia etuja: niissä ei ole esimerkiksi allergisoivia tekijöitä. En oikeastaan keksi mitään mahdollisia ongelmia, joita torakoiden kanssa voisi tulla. Kaiken lisäksi koko perheestä lähtee ötökkäkammo.”

Torakka on tutustumisen arvoinen lemmikki, josta Sammeli Majavan mukaan on vaikea löytää mitään huonoja piirteitä.

Aloittelevalle lemmikkiharrastajalle torakka on Majavan mukaan siksikin hyvä vaihtoehto, että se vaatii vain vähän tilaa ja on edullinen hankkia.

”On muuten hyvin opettavaista seurata, kuinka torakka uusii kuorensa. Uusi ulkokuori on valkoinen ja pehmeä, ja siinä vaiheessa tulee luonnostaankin ajateltua, että nyt sitä pitää suojella ja varjella”, hän sanoo hellistä tunteista, joita ihminen voi kokea myös ötököiden kanssa.

Huippukani hyppää lähes metristä

Kanit ovat myös näyttävästi esillä, sillä ne kilpailevat Suomen Kanihyppääjien estekilpailuissa ja sulostuttavat Suomen Kaniyhdistyksen ja Suomen Lemmikkikanien näyttelyissä.

”Mukana messuilla on taidoiltaan monen tasoisia kaneja: on SM-tasolla kilpailevia yksilöitä sekä hyppyuransa alussa olevia nuoria kaneja”, kertoo Suomen Kanihyppääjät ry:n jäsensihteeri Anniina Niemelä.

Koirien ja kissojen tapaan kanitkin ovat hyvin luonteikkaita yksilöitä, joita on kiinnostava seurata. Korkeushyppykisa tuokin sitten jo suoranaista jännitystä katsomon puolelle.

”Pieni pupu hyppää lähes metrin korkeudesta, sillä voimassa oleva Suomen ennätys on 97 senttimetriä”, Niemelä kertoo huimasta tuloksesta.

”Tältä vuodelta SM-kisat on jo pidetty, mutta yhdistyksen juhlavuosikilpailu on yksi vuoden suurimmista kisoista, ja se pidetään näillä messuilla. ”

Minkälaisiin asioihin yleisön kannattaa kiinnittää huomionsa?

”Kannattaa seurata ohjaajan ja kanin yhteistyötä. Aina lähdetään siitä, että kani menee esteestä yli omasta tahdostaan ja ohjaaja seuraa tätä. On hauska katsella eroja kanien välillä, mutta myös eroja saman kanin eri suorituksissa. Kaneilla on erilaisia päiviä: välillä niitä kiinnostaa hypätä ja toisinaan taas yleisön läsnäolo kiinnostaa enemmän”, hän naurahtaa.

Messuilla on erinomainen tilaisuus tutustua kaneihin ja innostua kanihypyistä, koska paikalla on sekä kaneja että harrastajia ja saatavilla alan tarvikkeita.

”Kanihyppy on vielä aika harvinainen harrastus, jossa tällä hetkellä on mukana noin 150 harrastajaa kaneineen. Täältä saa varmasti motivaatiota kotiharjoitteluun”, Anniina Niemelä lupaa.

Info

Lemmikki Tampere

■ Tampereen Messu- ja Urheilukeskus 8.–9.10.2022.

■ Eläinten ystävien ja lemmikkien messutapahtuma, jossa on mahdollisuus tutustua lukuisiin näyttelyihin, kilpailuihin, näytöksiin ja rotuesittelyihin sekä lemmikkieläimiin.

■ Mukana ovat koirat, kissat, kanit, marsut, chinchillat, gerbiilit, siilit, fretit, rotat, torakat, lemmikkilinnut, käärmeet, hämähäkit, liskot, sammakot, akvaariokalat ja alpakat.

■ Aukioloajat:

– lauantai 8.10.2022 klo 10–17

– sunnuntai 9.10.2022 klo 10–17

■ Osta liput tästä

■ Lue lisää täältä

Lue myös: